Ankkapurhan Kulttuuripuisto Kouvolassa
16.03.2021

Historiaa omaan tahtiin

Ankkapurhassa voi viettää kesäpäivää riippumatossa, käydä taidenäyttelyssä tai kiertää läheisellä Alvar Aallon piirtämällä asuinalueella. Ankkapurha on kuin yhtä suurta ulkoilmamuseota.

Ankkapurha on Kymijoessa Anjalan kohdalla oleva koskialue. Ferdinand von Wright ikuisti sen öljyvärimaalaukseensa Anjalankoski, joka kuuluu nykyisin Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Taidemaalari von Wrightin taulussa näkyy kuohuvaa vettä ja kuusimetsää. Taiteilija viimeisteli koskimaiseman valmiiksi vuonna 1867, viitisen vuotta ennen kuin Ankkapurhan itärannalle perustettiin Kymenlaakson ensimmäinen puuhiomo.

Pian sen viereen nousi kartonkitehdas, ja Ankkapurha valjastettiin sähköntuotantoon. Ankkapurhan länsirannalla sijaitseva Anjalan kartano kuului pitkään Wreden suvulle, jolle kuningas Kaarle IX lahjoitti aikoinaan Anjalan maat.

Puisto kaikkien käytössä

Nykyään kartanon mailla ja vanhalla tehdasalueella toimii Ankkapurhan kulttuuripuisto. Kartano tammikujineen ja puistoineen on herännyt henkiin, ja ovet on avattu yleisölle vuosien tauon jälkeen. Anjalan kartano toimii näyttelytilana sekä tapahtumapaikkana. Perusnäyttely esittelee kartanon historiaa ja siihen liittyviä ihmisiä. Puhelimen tai tabletin avulla kävijä pääsee tutustumaan kartanon menneeseen elämään lisätyn todellisuuden sovelluksessa.

Matkailija voi aloittaa kierroksensa Makasiinikahvilasta. Kahvila tarjoilee vastajauhettua kahvia sekä omassa keittiössä valmistettuja leivonnaisia päivittäin. Näiden kyytipojaksi voi nauttia suussa sulavaa jäätelöä tai vaikkapa lasin kuohuviiniä.

Sulattelu- tai lepohetki luonnistuu puistoon viritetyissä riippumatoissa, joita on kulkijan käytössä koko kesän ajan. Opaskyltit kertovat: ”Nurmikkoa saa tallata! ”Ja: ”Please enjoy the park!” Kieltotauluja ei ole, sillä tulijalle halutaan tarjota elämyksiä. Sellainen voi olla vaikkapa kävely paljain jaloin aamukasteisella nurmikolla.

Kartanon uudet kujeet

Anjalan kartanon vanha viljamakasiini palvelee kesäkahvilana. Kesäisin kartanolla järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana voi tutustua lisätyn todellisuuden huoneeseen. Seikkailunhaluiset voivat varata itselleen Room Escape -pakopelin. Saatko selville, mitä kartanossa oikein tapahtui yli 200 vuotta sitten?

Aaltoa ja kivikautta

Kymijoen vastarannalla kohoaa vanha tehdasalue. Ankkapurhan teollisuusmuseo vie Suomen metsäteollisuuden historiaan ja esittelee vuodelta 1897 peräisin olevan Suomen ensimmäisen jatkuvatoimisen kartonkikoneen.

Samalla voi tehdä kävelykierroksen Alvar Aallon arkkitehtuurin maisemissa. Ympärillä on maestron 1930 - 1950-luvuilla suunnittelemia yhtenäisiä asuma-alueita. Vanhempaa rakennuskantaa edustaa Museotalo Warpunen, jossa on tehtaan työntekijäperheen 1900-luvun alun asuintilat ja 1920-luvun konttori.

Pienen kävelymatkan päässä Ankkapurhasta on kivikautisia asuinsijoja, ennen Salpalinjaa kaivettuja juoksuhautoja sekä 1756 valmistunut Anjalan ristikirkko. Kirkkovuorella sijaitseva hautausmaa jäi 1800-luvun lopussa Wrede-suvun käyttöön. Sieltä voi löytää Kakolan vankien Mathilda Wreden haudalle pystyttämän obeliskin.

Ankkapurhassa toimii myös Nuorisokeskus Anjala, Etelä-Suomen suurin leirikoulujen järjestäjä.

Ankkapurhaan kätevästi bussilla

Ankkapurhan kulttuuripuistoon ja läheisellä Tehtaanmäellä sijaitsevia Alvar Aalto-kohteita pääsee ihastelemaan helposti bussilla. Kouvolan Matkakeskukselta Anjalaan ja takaisin kulkevalla linjalla 3 pääsee noin 1,5 kilometrin päähän Ankkapurhasta ja vajaan kilometrin päähän Tehtaanmäestä.