Kymijoen varrella riittää nähtävää

Kymijoki halkoo Kouvolan taajamia ja kyliä. Sen varrella on monenlaista nähtävää ja koettavaa. Muun muassa historian havinaa, kartanoita, koskenlaskua ja palkittuja ulkoilureittejä.

Melo, kalasta, veneile

Kouvola on ihmeen komea vesiltä katsottuna. Kymijoki ja sadat järvet johdattavat uusiin maisemiin, joskus jylhille kalliorannoille tai hienoille hietikoille. Kouvolassa voi harrastaa järvi- ja koskikalastusta.

Melonta ja veneily

Kouvolan vesistöjä pitkin voi edetä Järvi-Suomeen asti. Yksi tunnetuimmista melontareiteistä on Väliväylän reitti, joka kulkee Saimaalta Kymijoelle. Jos tarvitset kanoottia tai sup-lautaa vuokralle Kouvolasta löytyy yrityksiä, jotka tarjoavat palveluja melontaan ja veneilyyn liittyen.

Kimolan kanava avattiin veneilijöille elokuussa 2020. Uusi veneilyreitti, joka mahdollistaa veneilyn Päijänteeltä Kouvolan Voikkaalle, on saanut hyvän vastaanoton veneilijöiltä. Kimolan kanavan erikoisuutena on 12 metrin sulutuskorkeus ja noin 70 metriä pitkä venetunneli. Alueen opastusta veneilijöille on lisätty ja kanavaan tutustuvien turvallisuutta liikkumisessa on parannettu. Alueella palvelee kesäkahvila ja maanteitse kanavaan tutustumaan tuleville on hyvät pysäköintialueet. Kahvila on avoinna kesäkuun alusta joka päivä klo 11-19.

Vesireitin päätepiste, tai alkupiste, riippuen matkailijasta on Kouvolan Voikkaalla. Hirvelä on kotisatama, jossa on myös veneiden vesillelaskupaikka ja Virtakivi toimii puolestaan vierassatamana. Veneilyreitin varrella olevat Hiidensaaren ja Vasikkasaaren retkisatamat on uudistettu. 

Kalastus

Kymijoessa on paljon loistavia kalastuspaikkoja, katso paikat esimerkiksi Fishing.fi-sivustolta. Kalastusluvista sekä kalastuskieltoalueista saat tietoa Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Liiku Kymijoen varrella

Kymijoen maisemaa pääsee ihailemaan pyörän satulasta tai patikoiden upouutta Kymijoen ulkoilureittiä pitkin. Kymijoen ulkoilureitti on valittu yleisöäänestyksessä Vuoden Retkipaikaksi 2024. Ulkoilureitti tuo Kymijoen maisemat kaikkien ulottuville entistä paremmin ja se muodostaa maisemallisen yhteyden Kouvolan, Kuusankosken ja Korian välille.

Rengasreitin kokonaispituus on noin 25 kilometriä ja se myötäilee jokivarren itäpuolta Lamminrannasta Kuusankoskelle ja sieltä edelleen Niskalaan, Ruotsulaan ja Korialle. Reitti kääntyy pohjoiseen Kankaronmäelle ja kulkee Kouvolan keskusta-alueen läpi takaisin Lamminrantaan. Noin kaksi kolmasosaa reitistä on näin ollen joen rannassa tai aivan sen tuntumassa.

Reitin varrella pääsee ihailemaan vaihtelevia jokimaisemia sekä nauttimaan monimuotoisista luonto- ja kulttuurikohteista. Kaupungin palvelut ovat aivan lähellä muun muassa Kouvolan keskustassa, Kuusankoskella ja Korialla.

Koko reitti on kuljettavissa kävellen ja pääosin myös pyörällä, mutta johtuen Kymijoen jyrkistä rantapenkereistä, on reitillä myös portaita. Nämä kohdat ovat kuitenkin kierrettävissä pyöräiltäviä kiertoreittejä pitkin.

Portaita ja pitkospuista sisältävät reitin osat on mahdollista kulkea myös pyörän kanssa, jos jaksat kantaa pyöräsi portaissa ja taitosi riittävät pyöräilemään/taluttamaan pyörääsi kapeita pitkospuita pitkin. Lemmikin kanssa kulkevat, reitin Keltin puoleisessa päässä on metalliset ritiläportaat!

Reitillä on kolme esteetöntä osuutta – Sääksniemessä, Rauhanharjussa, ja Alakylässä, joilla pääsee liikkumaan myös esimerkiksi pyörätuolilla ja lastenrattailla.

Ulkoilureitin varrella on tuli- ja rantautumispaikkoja sekä evästelypisteitä. Hienoja näköala- ja taukopaikkoja löytyy lukuisia. Vain pysäköintipaikoilla on roska-astioita. Tulipaikoilla ei ole puuhuoltoa, joten omat nuotiopuut tulee ottaa mukaan retkelle.

Virallisia lähtöpaikkoja opasteineen on 13 ja ne on merkitty yllä olevaan karttaan punaisilla lippusymboleilla – toki reitille voi hypätä mistä vain. Reitti kulkee lähellä palveluita monessa kohdin, ja sille on mahdollista liittyä muilta kevyen liikenteen reiteiltä. Näin se on helposti saavutettavissa niin lähiasukkaille kuin kauempaa tulevillekin ja yhdistettävissä erilaisiin aktiviteetteihin.

Mielenkiintoisiin kohteisiin on pystytetty opastustauluja kertomaan reitin luonnosta ja historiasta. Reitti on viitoitettu valkoisin viitoin, joissa on oranssi kärki.

Känkkärän luontopolku

Anjalassa pitkä, rannan suuntainen jyrkänne on Känkkärän luonnonsuojelualueen ydin ja nähtävyys. Jyrkänteeltä näkee vastarannan tehdasalueen sekä Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Suojelualueella on useita pienialaisia kallioketoja, joilta voi havaita muun muassa huopakeltanoa, mäkitervakkoa ja mäkikuismaa. Alueella kulkee luontopolku. Maasto on vaihtelevaa, mutta haastavimpiin kohtiin on rakennettu kaiteita ja portaita. Reilun kahden kilometriä pitkältä luontopolulta löytyy muun muassa laavu. Luontopolulle pääset Anjalan nuorisokeskuksen pihapiiristä.

Kymijoen kaksi kaupunkia -pyöräilyreitti

Tee matka pyöräilemällä Kouvolasta Kotkaan Kymijoen vartta. Kymijoki virtaa maakunnan halki Kouvolasta Kotkaan ja edelleen viitenä jokihaarana mereen. Pyöräilemällä halki jokilaakson koet luonnon rauhaa ja historian pauhua. Tartu pyörää sarvista ja lähde matkaan, huomaamatta olet jo toisessa kaupungissa.

Kymijoen kaksi kaupunkia -pyöräilyreitti alkaa Kouvolan rautatieasemalta ja suuntaa sieltä etelään jokivartta seuraillen. Matkan varrella historia huokuu, kosket kuohuu ja mieli sekä keho rentoutuu.

Vintagea, muotoilua ja luovuuden voimaa

Kuusankosken Taideruukki toimii Kymintehtaan vanhassa tehdasmiljöössä. Se versoo nyt uutta elämää. Punatiiliseen entiseen keskusvarastoon on pesiytynyt taiteilijoiden ja kädentaitajien keskittymä. On graafikkoa, valokuvaajaa ja lasitaiteilijaa.

Vierailijoille nähtävää on ympäri vuoden, etenkin viikonloppuisin. Tapahtumapäivinä kannattaa olla mukana Taideruukin kuhinassa, sillä silloin tiilirakennuksen sisäpihoille ja auloihin ilmestyy pop up-myymälöitä ja muita yllätyksiä. Tutustu ainakin Galleria Padon vaihtuviin näyttelyihin sekä Patoklubin tapahtumiin.

Historian havinaa Kymijoen varrella

Ankkapurhan teollisuusmuseo esittelee nykyisten Stora Enson Anjalankosken tehtaiden henkilökunnan työ- ja elämänoloja sekä metsäteollisuuden kehitystä yli 150 vuoden ajalta.

Ankkapurhan Lohisaareen rakennettiin ensimmäinen puuhiomo vuonna 1872. Samalla paikalla, vanhassa kartonkitehtaassa toimii nykyisin Ankkapurhan teollisuusmuseo, joka esittelee henkilökunnan työ- ja elämänoloja sekä teollisuuden kehitystä 150 vuoden ajalta. Museon ydin ja arvokkain kokonaisuus on Suomen ensimmäinen jatkuvakäyntinen kartonkikone, joka käynnistyi 1897 ja pysäytettiin lopullisesti 1978. Museon tuntumasta löytyy myös työväestön asuinoloja esittelevä museotalo Varpunen. Museona kohde avattiin vuonna 1997.

Museo on kaudella 2024 avoinna 1.6.-22.8.2024 ke, to, la ja su klo 12-17. Museoon on vapaa pääsy.

Anjalan kartano on täynnä historiaa ja tarinoita. Kartano on avoinna yleisölle kesäisin, jolloin siellä on esillä taidenäyttelyitä. Kartanon tarinat -opastuskierroksia järjestetään kesäaikaan säännöllisesti. Miltä kuulostaisi vaikkapa Anjalan kartano roomescape -kokemus?

Tolkkilan kartano sijaitsee Korialla, Kymijoen kupeessa. Tolkkilan kartanossa kokoustat, majoitut, juhli häitä tai rentoudut hienoissa puitteissa.

Oravalan kartano sijaitsee Kouvolassa, vanhassa Valkealassa Kymijoen varrella. Oravalan kartanossa pääset nauttimaan vanhasta kulttuuriympäristöstä ja kartanon perinteikkäästä historiasta. Kartanolla on opastettuja kierroksia 1700-luvulta peräisin olevaan tammipuistoon ja kotimuseoon.

Kymijoen varrelta löytyy myös:

– Kymijoen kauniissa maisemissa sijaitseva Koski-Golf on yhdistelmä upeinta luontoa, perinteikästä seuratoimintaa ja ajankohtaisia palveluita. Aivan kuten Eerolan golfkentän reunamilla vuolaana virtaava Kymijokikin, on Koski-Golf uusien virtauksien mukana alati kehittyvä seura luonnonkauniilla kenttäalueella höystettynä.

Kymen paviljonki on viihtyisä taukopaikka Kymijoen rannalla, valtatie 6:n varrella. Syö vatsa täyteen ennen kotimatkaa, osta Pentikin tuotteita tai rentoudu paviljonkin puutarhassa, jossa voit tutustua rauhoitettuun lehtoalueeseen tai virkistäytyä veden äärellä laiturilla. Kesäisin pääset rapsuttelemaan myös vuohia ja kanoja. Kymen paviljongissa voit myös järjestää erilaisia tilaisuuksia kokouksista ristiäisiin.

– Korian silta, jota tituleerataan monesti Suomen merkittävimmäksi sillaksi. Silta on ansainnut maineensa, sillä se on Suomen vanhin ristikkosilta.

– Koivusaari on monelle paikalliselle ja vierailijalle tuttu vapaa-ajanviettopaikka. Koivusaari on taannoin valittu nettiäänestyksessä yhdeksi Suomen kauneimmista puistoista. Koivusaaren puisto sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kymijoen rannalla, lähellä Myllykosken taajamaa. Laajat hoidetut nurmikkoalueet polkuineen tarjoavat tilaa ulkoiluun ja oleiluun. Koivusaarelle leimaa antaa karppilampi ja puurivistöt sen rannalla. Alueella on myös uudistettu maauimala, uimaranta ja frisbeegolfrata. Kesäisin voit päästä näkemään myös kesäteatteriesityksiä tai seuraamaan kalakilpailuja.

Palaa sivun alkuun