Lapinsalmen riippusilta Repoveden kansallispuistossa

Repoveden maisemissa viihtyy koko perhe

12.07.2023

Repovedelle vuoden ympäri

Kansallispuisto ei tunne aukioloaikoja. Retkeilijä on tervetullut Repovedelle niin paukkupakkasilla kuin kesähelteilläkin. 

Varsinainen retkeilykausi Repoveden kansallispuistossa  käynnistyy jäiden sulaessa ja päättyy hiljalleen järvien jäätyessä. Sesonki kansallispuistossa kestää kesäkuusta syyskuuhun.

Ihaile Repoveden upeita maisemia kallioilta ja vesiltä.Täällä voit tehdä pitkiäkin patikointiretkiä ja  melonta- ja souturetkiä ja vuokrata välineitä, mm. kanootteja ja kirkkoveneitä.Melomaan vai patikoimaan? Retkivinkkejä eri reiteille.

Jos haluaa olla omissa oloissaan, kannattaa vaeltaa puiston rauhallisissa osissa idässä ja pohjoisessa. Repoveden Olhavanvuori on yksi Suomen arvostetuimpia kalliokiipeilypaikkoja. Se ei hiljene koskaan. Kiipeilijöitä näkee kaikkina vuodenaikoina, myös talvisin. 
Repovedelle tyypilliset elementit ovat jyrkät ja kymmeniä metrejä korkeat kallioseinämät, karut kalliometsät sekä lukuisat järvet ja lammet. Tutustu Vuorten valloitus -reittiehdotukseen.

HUOM! Ketunlossi on suljettu talvisaikaan. Tarkasta ajankohtaiset uutiset täältä: Luontoon.fi sivustolle.

Repoveden kansallispuisto täyttää 20 vuotta 

Repoveden kansallispuisto perustettiin 1.1.2003. Tänä vuonna vietetään siis puiston 20-vuotisjuhlaa. Luvassa on muun muassa opastettuja, kaikille avoimia luontoretkiä, kuten keväinen linturetki ja Luonnonkukkien päivän retki. Lisäksi Repoveden kansallispuiston yhteistyöyrittäjät järjestävät juhlavuoden kunniaksi erilaisia opastettuja teemaretkiä ja -tapahtumia. Juhlavuosi huipentuu Suomen luonnon päivän juhlaan Lapinsalmella ja Ketunlenkillä.

Junalla ja bussilla kansallispuistoon

VR tukee kotimaan matkailua jälleen tulevana kesänä avaamalla asiakkaiden toivoman junayhteyden Hillosensalmen seisakkeelle Repoveden kansallispuiston läheisyydessä. Juna pysähtyy Hillosensalmen pysäkillä päivittäin 29.4.–28.10.2023.

Lisäksi julkinen bussikuljetus vie matkailijan esteettömästi perille Repovedelle sekä Hillosensalmen seisakkeelta että suoraan Matkakeskukselta. Lue lisää saapumisesta Repovedelle tästä.

Repoveden reitit

Merkityille reiteille voi lähteä Saarijärven, Lapisalmen tai Tervajärven pysäköintialueilta. Tarkista myös ajankohtaiset uutiset Saapuminen Repovedelle tapahtuu Saarijärven ja Lapinsalmen pysäköintialueiden kautta.

 Reporeitin varrella sijaitsevalla upealla Pitkälammen taukopaikalla on tulisija sisällä, punkat, aurinkosähköt, polttopuut ja tietenkin hulppea maisema.

Syksyn ruosteinen ruska

Kansallispuiston kaunis luonto ja rauhoittava ilmapiiri eivät kuitenkaan ole keleistä kiinni. Syksyllä ruskan väriloiston saapuessa kansallispuisto hiljenee ja patikoija saa kulkea rauhassa, marjastaa ja sienestää ja kokeilla kalaonnea, olla omissa oloissaan.

Lokakuun lähestyessä loppuaan Repovedellä on kuulaita päiviä ja maastossa täysi väriloisto. Vedet ovat peilityyniä. Karun kallioisia näkymiä voi kiivetä ihastelemaan Katajavuoren laelle tai Mustalammin torniin. Kun maahan laskeutuu kuura, nuotiolla keitetyt nokipannukahvit lämmittävät retkeläistä. 

Puiston talvinen kauneus

Talvella Repovesi on hiljainen ja puhtaan lumen peittämä. Silloin kansallispuistossa liikutaan lumikengillä ja suksilla. Latuverkostoa on, mutta sen kunnossapitoon vaikuttavat jääolosuhteet. Repoveden nuotiopaikat ovat retkeilijöiden käytössä ympäri vuoden ja polttopuita löytyy liiteristä.
Repoveden kansallispuistossa on läpi vuoden käytössä olevia vuokratupia ja -kotia. Vuokratuvissa on myös sauna.
 

Lapinsalmen silta ylittää alla olevan Kapiaveden 12 metrin korkeudessa ja pituutta sillä on 55 metriä. Sillan runko on teräsrakenteinen. Yli viiden metrin korkeuteen kohoavat pylonit on polttomaalattu ympäristöön sopivin värein ja sillan kannen pinta ja kaiteet on rakennettu painekyllästetystä kestopuusta.