Ankkapurhan Kulttuuripuisto Kouvolassa
05.02.2021

Juttuvinkkejä Kouvolasta

Oheiseen listaan olemme koonneet monipuolisen otannan kohteistamme ja alueen yrityksistä. Kouvolassa riittää nähtävää ja koettavaa aivan kaikille!

VisitKouvola on listannut medialle ja matkanjärjestäjille Kouvolan seudulla sijaitsevia matkailukohteita ja matkailualan yrityksiä.

Kohteista saat varmasti jutun lehteesi, nettisivuillesi tai blogiisi. Jos puolestaan olet matkanjärjestäjä ja suunnittelet ryhmäretkeä Kouvolaan, niin ota yhteyttä VisitKouvolaan. Suunnitellaan yhdessä onnistunut retki Kouvolaan!

KIMOLAN KANAVA AVAUTUI KESÄLLÄ 2020

Kimolan kanava avautui veneilijöille alkukesällä 2020. Kanavan myötä Kouvolaan pääsee Pielavedeltä asti, 400 km päästä. Vesiyhteys kulkee sieltä Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle ja edelleen Kymijoen vesistöön.

Tykkimäen alue

Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto, Tykkimäki, tarjoaa hupia ja hauskanpitoa koko perheelle. Huvipuisto sijaitsee luonnonkauniin harjun laella mäntykankaalla sadan metrin korkeudella merenpinnasta. Laitteita on kaiken ikäisille, eli myös pienemmille lapsille riittää puuhaa. Lisäksi alueella on esimerkiksi kiipeilystä pitäville seikkailijoille Atreenalin-seikkailuradat, leikki-ikäisten suosiossa oleva sisäleikkipuisto Mukkelis Makkelis, ulkoleikkipaikka Seikkailumaa ja minimaatila, missä voi tutustua erilaisiin maatilan eläimiin. Huvipuiston läheisyydessä Aquapark tarjoaa riemukkaita hetkiä vesileikkien ystäville liukumäissä ja leikkialtaissa ja Tykkimäki Campingillä voit majoittua mukavasti huvi- ja vesipuiston kupeessa. Sisäaktiviteettipuisto Actionpark puolestaan tarjoaa puuhaa myös sadesäällä.

Repoveden ja Verlan alue

Repovesikeskus vie luontoon! Samalla kertaa voit varata majoituksen, ateriat ja oheisohjelman. Jos haluat kokoustaa, siihenkin löytyvät tilat Repovesikeskuksen yritysverkoston kautta. Ohjelma- ja retkipalveluja järjestetään pääosin Kouvolan alueella, Repoveden kansallispuistossa ja Verlassa. Varaukset onnistuvat helposti myös Online-palvelussa.

Suomessa on seitsemän UNESCOn maailmanperintökohdetta, joista yksi sijaitsee Kouvolassa. Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Verlan tehdasmuseo valittiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Verlan ruukkialue - puuhiomo ja pahvitehdas sekä sitä ympäröivä työväen asuinalue ja vesivoimalaitos muodostavat yhtenäisen alueen, joka liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Se on erittäin hyvin säilynyt esimerkki 1800-luvun loppupuolen metsäteollisuuden synnyttämästä tehdasyhteisöstä, joita syntyi Pohjois-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Verlan alue on yksi harvoja, joka on säilynyt meidän päiviimme.

Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalo Vuohijärvellä Repoveden kansallispuiston läheisyydessä on noussut Suomen kulttuurikohteiden aateliin. Aiemmin kirkkona toimineessa rakennuksessa on kesäisin esimerkiksi galleria ja kahvila. Vuohijärvellä on Suomen ensimmäinen Rakkauspuisto, Peukaloisen puutarha, missä kuvanveisto, roomalaiset kivetykset ja kukkaistutukset yhdistyvät.

Puutarhassa on kuvanveistäjä Heikki Häiväojan toteuttama veistos, johon voi ihan virallisesti ripustaa rakkauslukon. Luonto- ja kulttuuritalo toimii konserttien ja tapahtumien näyttämönä ympärivuotisesti. Tilat ovat myös vuokrattavissa yritys- ja yksityiskäyttöön lokakuusta maaliskuuhun. Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalo on osa Taidekeskus Salmelan kulttuurikokonaisuutta.

Woikoski Feelingin kohteet ovat Whd Gård ja Woikosken automuseo Nurmaalla, Woikosken tehdasmuseo Voikoskella sekä Kirjokiven kartano Vuohijärvellä. Woikoski Feelingin kohteet tarjoavat tunnelmallisen miljöön kaikenlaisiin tapahtumiin – hääjuhliin, syntymäpäiviin, ristiäisiin ja muihin perhejuhliin. Yrityksille on tarjolla kokous-, koulutus- ja työhyvinvointipäiviä. Majoitusta löytyy kartanon sviiteistä eräkämppään, niin yksittäisille matkaajille kuin ryhmille.

WHD Gårdin pihapiirissä, on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen, noin 35 auton upea kokoelma. Jokaisen auton taakse kätkeytyy mielenkiintoinen tarina ja historia.  Kokoelma liittyy tiiviisti Woikoski Oy.n teollisuushistoriaan ja omistajasuku Palmbergien perhehistoriaan. Autokokoelma on yksi Suomen kattavimmista.

Woikosken tehdasmuseo kertoo tarinaa Oy Woikoski Ab:sta; joka on neljännessä sukupolvessa toimiva perheyritys sekä kaasu- ja kemianteollisuuden edelläkävijä. Woikosken auto- ja tehdasmuseo ovat avoinna tilauksesta ryhmille ympäri vuoden. 

Mustilan alue

Pohjoismaiden merkittävin puulajipuisto, Mustila Arboretum, sijaitsee Elimäellä. Mustila Arboretumin perusti valtioneuvos A.F. Tigerstedt vuonna 1902. Puistossa kasvaa yli 250 puulajia, ja uusia lajeja on kokeilussa kaiken aikaa. Vuonna 1908 A.F. Tigerstedtin istuttama douglaskuusi nousee yli 40 metrin korkeuteen. Ikää kuuselle voi kertyä tuhat vuotta, joten puun kasvutarina on vasta aivan aluillaan, vaikka ympärysmittaa on jo niin, etteivät kädet ulotu rungon ympärille. Alkukesästä sadat kukkivat alppiruusut ja atsaleat hurmaavat puistossa kävijät. Metsän siimeksessä on myös metsäkirkko - ehkä Suomen ainoa. Siellä sielu ja mieli lepäävät. Mustila Arboretum on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Elimäellä Mustila Arboretumin kanssa samassa pihapiirissä on Mustila Viinin viinitupa ja myymälä. Tunnelmallisessa viinituvassa Tirehtööri Marja Tigerstedt maistattaa viinejä ja liköörejä. Tarjolla on myös muita Maria Mamman herkkuja, kuten hilloja, hyytelöitä ja mehuja. Viinimyymälästä voit viinien ja muiden herkkujen lisäksi ostaa myös erilaisia lahjatavaroita.

Kymijoen varrella

Ankkapurhan kulttuuripuisto yhdistää tutustumiskohteita Kymijoen molemmilla rannoilla, Anjalan ja Inkeroisten kylissä.

Kulttuuripuisto levittäytyy Anjalan kirkolta Anjalan kartanomiljööseen. Puistossa on toimintaa perheille, liikkujille, kulttuurinnälkäisille sekä kaikille, jotka etsivät rentoa kesätunnelmaa. Kesäisin puistossa järjestetään opastettuja kierroksia, aiheena muun muassa historia, arkkitehtuuri ja vaikkapa alueen kummitukset. Vanha viljamakasiini palvelee kävijöitä tunnelmallisena kesäkahvilana. Kahvilan yläkerrassa on tarjolla vaihtuvia taidenäyttelyitä. Ankkapurhasta pääsee kävellen tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemiin Inkeroisten tehdasalueen toimihenkilöiden ja työväestön asuma-alueisiin. Kouvolan Matkailuoppaat järjestää alueella opastettuja kierroksia. Alueeseen pääsee tutustumaan myös mobiililaitteella Citynomadi applikaation avulla. 

Ankkapurhan tilat ja runsas ohjelmatarjonta mahdollistavat monenlaisten tilaisuuksien järjestämisen. Käytössä on 149 hyvätasoista majoituspaikkaa ryhmille, ruokapalvelut, sauna, kokoustiloja ja ammattitaitoinen henkilökunta. Arkisin kohteeseen voi piipahtaa vaikkapa vain lounaalle Ravintola Ankkapurhan Helmeen. Lounasta on tarjolla arkisin klo 10.30 – 13.00, muutoin ravintola on avoinna tilauksesta.

Ankkapurhan kulttuurisäätiö toimii Nuorisokeskus Anjalan taustalla. Käyttämällä nuorisokeskuksen palveluja tuet lasten ja nuorten hyväksi tehtävää työtä. Leirikoulu voi olla vuorokauden tai vaikkapa viikon mittainen seikkailu, josta koko porukka nauttii. Leirikoulun järjestäminen Anjalassa onnistuu ympäri vuoden ja on helppoa, sillä majoitus, ruokailu ja ohjelmat järjestyvät kaikki samasta paikasta. Nuorisokeskus Anjalan leiriohjelmat painottuvat luontoon, historiaan ja seikkailuun. Elämysten ja kokemusten ohella opitaan ryhmässä toimimista ja haetaan omia rajoja. 

Kultturelli kaupunki

Kouvolan teatteri on yleisömäärältään Kaakkois-Suomen johtava ammattiteatteri, joka tarjoaa riemukasta komediaa, koskettavaa draamaa, musikaalien huumaa – yksinkertaisesti unohtumattomia elämyksiä. Ensi-iltoja on vuodessa 5-7, lisäksi ohjelmassa on useita vierailuesityksiä.

Kymi Sinfonietta on ainutlaatuinen, kahden kaupungin orkesteri, joka aloitti toimintansa vuoden 1999 alussa. Orkesteri koottiin yhdistettyjen Kouvolan ja Kotkan kaupungin-orkestereiden muusikoista. Orkesterimusiikin perinteet ulottuvat siten aina sadan vuoden taakse. Kymi Sinfoniettan ohjelmisto on laaja ja korkeatasoinen, edustavathan kapellimestarit ja solistit kansainvälistä huippua.

Poikilo-museot koostuvat Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, KOUTA-galleriasta, Kino-Poikilosta ja Poikilo-galleriasta. Ne sijaitsevat Kouvolatalossa Kaunisnurmen museokorttelissa. Kouvolatalo itsessään on jo näkemisen arvoinen, sitä pidetään yhtenä Suomen kauneimmista postmodernistisista rakennuksista.

Ostoskaupunki

Kauppakeskus Veturi  on Kaakkois-Suomen suurin ja vetovoimaisin ostospaikka. Sen sijainti on erinomainen yhden Suomen vilkkaimmin liikennöidyn moottoriliikennetien VT6:n varrella. Veturissa toimii noin 80 yritystä.  Kauppakeskuksessa liikkuminen on esteetöntä, helppoa ja miellyttävää. Liikkeiden, ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi Veturissa on huippumodernilla esitystekniikalla varustettu elokuvateatteri. Ilmainen pysäköintipaikka löytyy samanaikaisesti liki 2000:lle autolle.

Kouvolan Prisma tarjoaa laajan ja monipuolisen valikoiman päivittäistavaroita sekä pukeutumiseen, asumiseen ja vapaa-aikaan ja kotiin liittyen. Hinta ja laatu ovat Prismassa kohdallaan. Prisma-keskuksessa palvelee asiakkaita myös Ravintolamaailma, Emotion, Alko ja monet muut liikkeet.  Katettua, maksutonta pysäköintitilaa on kolmessa kerroksessa. Prismakeskuksessa sijaitseva Tykkimäki Actionpark tarjoaa liikunnan iloa ympärivuoden lähes jokaisena päivänä. Sisäpuisto aktivoi leikkimään ja liikkumaan 25 eri kohteessa. Tekemistä riittää myös aikuisille.

Majoitu mukavasti

Original Sokos Hotel Vaakunaa Kouvolan keskustassa ei voi olla huomaamatta, onhan se kauniin vaaleanpunainen. Hotelli tarjoaa tasokkaan yöpymisen lisäksi maittavat lounaat ja illalliset viehättävässä maalaisranskalaisessa miljöössä. Hotellin seitsemän erilaista kokoustilaa mahdollistavat erinomaiset puitteet erikokoisille tilaisuuksille ja tapahtumille. Sokos Hotelli Vaakuna on saanut Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnustuksen käyttöoikeuden, joka tarkoittaa muun muassa parempaa sisäilmaa ja allergiaystävällisiä sisustusmateriaaleja.

Ihastu Iittiin

Kettujärven rannalla sijaitsee ainutlaatuinen matkailukohde - Yli-Kaitalan Lomamökit. Kohde muodostuu korkeatasoisista, omarantaisista lomamökeistä omassa rauhassa, luonnon keskellä. Saunoa voit omassa mökissä tai vaikkapa Sammalsaunassa, joka on talon isännän oma innovaatio, jollaista ei ole missään muualla. Voit rentoutua retkeilemällä lähitienoon laavuille tai narraamalla kaloja Kettujärvestä. Jos kaipaat enemmän aktiviteetteja, niitä todellakin löytyy jousiammunnasta saappaanheittoon, pulkkacurlingista koiravaljakkoajeluun.

Radalla Resort​ on Iitin Urajärven rannalla sijaitseva loma-, kokous- ja virkistyshotelli. Hotel Radalla tarjoaa mutkatonta majoitusta, maittavaa aamiaista tukeutuen paikallisiin raaka-aineisiin, rentouttavia sauna- ja virkistyspalveluja, mukavia kokouksia ja ikimuistoisia juhlia. Huonenäkymät Urajärvelle tai metsään. Osassa huoneista parveke tai terassi.

Hotelli sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kausalan keskustasta ja KymiRing – tapahtumakeskuksesta. Hotellin naapurissa on 18-väyläinen Iitti Golfin kenttä. 

Iitti Golf on 18-väyläinen, luonnonkaunis kenttä idyllisessä ja kauniissa maalaismiljöössä. Kouvolasta kentälle on matkaa vain 25 km, Lahdesta 45 km ja Helsingistä 145 km. Pelaamaan kentälle mahtuu lyhyelläkin varoitusajalla. Kentän naapurista ja lähialueilta löytyy viehättäviä majoituskohteita.