Hiihtoloma Kouvolassa
09.02.2024

Hiihtolomalla Kouvolaan

Kouvolassa on niin reilusti hauskaa puuhaa hiihtoloman ratoksi, että perinteisen lomaviikon lisäksi pitää ottaa vielä ainakin toinen viikko lisää omaa aikaa!

Laskettelua ja pulkkamäkeä

Kodan tulilla tirisee makkara, rinteessä olevassa kahvila-ravintolassa nautitaan kylmät juomat ja makeat herkut monot jaloissa.
Kouvolan keskustan tuntumasta nouseva Mielakka on kesäisin alamäkipyöräilijöiden Bike Park ja talvisin rinnekeskus, jossa on rinteitä kaiken tasoisille laskettelijoille. 

Lisäksi Mielakassa on oma reilituotanto ja yksi Etelä-Suomen kovimmista Parkeista. Alppihiihdosta ja lumilautailusta on tarjolla niin yksityistunteja kuin ryhmäkursseja kaiken ikäisille. Vuokraamosta saa lainaksi laskettelu- ja temppusuksia, lumilautoja ja Bi Ski -soveltavan laskettelun kelkan. Vuokralla on myös maastohiihtovälineitä, sillä rinnekeskusta kiertää valaistu latu.

Talvipuuhista voi nauttia myös Mielakan Lastenmaassa, jossa on pulkka- ja tuubimäki. Lipun hintaan sisältyvät laskuvälineet: Stigat, liukumatot, liukurit ja tuubimäen donitsit.

Lisäksi pulkkamäkeen pääsee vaikkapa Sami Hyypiä -areenan viereisessä mäessä, jossa niin lapset kuin aikuisetksin saavat joka talvi viilettää rinteessä omilla pulkilla ja liukureilla.

Hiihtoa

Perinteistä vai vapaata? Kouvolassa talviurheilupaikkoja on ripoteltu ympäriinsä. Kaupungissa on 34 kuntorataa ja latureittiä – yhteensä 180 kilometriä kunnossa pidettävää latua, josta 110 kilometriä on valaistua reittiä – joten hiihtomaisemissa riittää valinnanvaraa! Anjalassa ja Valkealassa on myös tykkilumiladut, joten hiihtämään pääsee jo heti alkutalvesta.

Tarkemmat tiedot latureiteistä löytyvät kaupungin verkkosivuilta sekä reittinäkymä ja kunnossapitotilanne Fluentista.

Luistelua

Kouvolasta löytyy talvisin kymmenittäin ulkojäitä luisteluun. Tarjolla on lukuisia ulkokenttiä ja -kaukaloita, jotka jäädytetään talveksi. Kenttiä jäädytetään ja huolletaan säätilanteen mukaan. Tarkemmat tiedot jäävuoroista löytyvät kaupungin verkkosivuilta  ja sekä jäätilanne Fluentista.

Jokaisessa Kouvolan neljässä jäähallissa on kaikille avoimia ja maksuttomia yleisövuoroja, joista osa on mailattomia ja osaan saa tulla kikkailemaan mailojen kanssa.

Ulkoilua ja retkeilyä

Lumitilanteesta riippuen kannattaa kokeilla ulkoilureittejä. Kymijoen ulkoilureitti tekee 25 kilometrin mittaisen kierroksen erämaisen joen pientareella tai aivan sen tuntumassa. Reitillä on portaita ja pitkospuita, mutta myös kolme esteetöntä osuutta.

Käyrälammen ulkoilureitti on kokonaan esteetön. 1,5 kilometrin mittaisen reitin varrella on nuotiopaikkoja ja toisessa päässä Paaskosken maja, josta saa kuumaa mehua ja tuoretta munkkia. Toisessa päässä on Tykkimäki Resort ja Saimaan Paljun aktiviteetti- ja vuokrauspiste, ja vuokraamon itsepalvelulokerikosta voi vuokrata lumikengät mihin vuorokauden aikaan tahansa. Lisäksi vasta valmistuneen Käyräjoen sillan kautta muodostuu noin kuuden kilometrin pituinen rengasreitti Käyrälammen ympäri. Siltaa voi hyödyntää ulkoiluun myös mm. Valkealan suunnasta.

Katso kaikki 15 Kouvolan ylläpidettyä luontopolkua ja ulkoilureittiä ja valitse omasi!

Talven taikaa Arboretum Mustilassa

Tiesitkö että Mustilassa voi retkeillä myös talvella? Kevättalven aurinko valaisee ja lämmittää jo mukavasti, eikä koillistuulikaan pääse puremaan lumisen metsäpuiston siimeksessä. Retkelle kannattaa kuitenkin pukeutua lämpimästi ja pakata mukaan vaikka termoskahvit tai -kaakaot. Autolla pääsee helposti Arboretumin parkkipaikalle ja puistossa voi kulkea jalan tai suksilla. Arboretumin huoltotiet on aurattu ja pääpolut tasoitettu kelkalla, niin että hanki kantaa hyvin kävelijät.

Luonnon lumoa kansallispuistossa

Jylhistä kallioistaan tunnettu Repoveden kansallispuisto aina auki. Sen retkeilyreiteillä ei ole talvihuoltoa, mutta useimmat reitit pysyvät tallautuneina läpi lumisen ajan. Huom. Lapinsalmen silta Repoveden kansallispuistossa suljetaan toistaiseksi

Palkintona on vaellus kansallispuistossa, jossa tykkylumen peittämät kuuset kaartuvat ympärille. Nokipannukahvit nuotiopaikalla. Maisemien ihailu jyrkän Olhavanvuoren laelta. Ruuhkaa tuskin on, hangessa saa tarpoa rauhassa – varautua toki pitää siihen, että pääsee tekemään omat polkunsa uppoavaan hankeen.

Tutustu Repoveden kansallispuiston lumikenkäreitistöön. Tervarummun nettisivulla on Repoveden talviretkeilykartta, johon on merkitty lumikenkäreitit ja talvikävelyreitit. Tervajärven välinevuokraamosta talvivaeltaja saa lainaksi lumikenkiä, karvapohjasuksia eli liukulumikenkiä, ahkion, telttoja ja muita retkeilyvälineitä. Lisäksi apua talvisen retken ja aktiviteettien järjestelyyn saat Saimaan Palju Events -ohjelmapalveluyritykseltä.

Kaikki viisi kaivoa ovat käytössä ympäri vuoden. Pysäköintialueet ja niille johtavat tiet aurataan, mutta aurauksessa voi olla viiveitä. Kansallispuistoon autoilevan talvivarustukseen kuuluu lapio ja pussillinen hiekkaa. Talviretkeilyyn täytyy varautua muutenkin huolellisesti, varsinkin jos suunnittelee pidempää vaellusta ja yöpymistä kodassa. Myös pukeutumisen ja ruokahuollon on syytä olla kunnossa!

Talviuintia, avannossa pulahtamista ja saunomista

Talvisen ulkoilupäivän huipentaa sauna ja pulahdus avantoon selkä höyryävänä.

Käyrälammen rannalla oleva Tykkimäen Sauna on auki ympäri vuoden. Pääsaunan 40-neliöisessä löylyhuoneessa on lauteita monessa tasossa, joten jokainen saa sopivat löylyt. Saunalautan puukiuas lämpenee kaikkien saunojien käyttöön tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin.

Talvisin Tykkimäen Saunan terassialueella loimottavat ulkotulet. Avantoon voi astella lämmitettyä käytävää pitkin – myös portaiden kaiteet ovat lämmitetyt. Kahviosta saa virvokkeita, joiden voimalla jaksaa sukkuloida saunojen ja avannon väliä.

Muita kaikille avoimia talviuintopaikkoja ovat Myllykosken avanto ( ei saunaa ja kausimaksu) ja  Likolammen talviuintipaikkaLikolammen talviuimarit yhteistyössä kaupungin kanssa lämmittävät rantasaunaa pari kertaa viikossa. Käynti tapahtuu parkkipaikan puoleisesta alaovesta, ja käytössä on liikuntahallin pukuhuoneet. Tunnelmallinen rantasauna kuumenee puulla ja tarjoaa perinteisen saunakokemuksen ja kipakat löylyt.

Urheilua ja aktiviteetteja

Kouvolassa pääsee treenaamaan tai huvikseen liikkumaan niin sisäpelivuoroilla, salilla kuin uimahallissakin.

Sisäpelivuorot: Kouvolan liikuntahallit ja -salit tarjoavat monipuoliset tilat erilaiseen harrastamiseen. Muun muassa Mailapelihalli Femmassa pääsee pelailemaan tennistä, sulkapalloa, padelia, pöytätennistä ja biljardia. Myös Kuusankosken tennishallilta voi varata tennis-, sulkapallo- tai salibandyvuoron. Seudulta löytyy myös runsaasti myös muita palloilu- mailapeli- ja liikuntahalleja – näistä tunnetuin liikuntatila on kenties Kuusankosken Kalliosuoja, jonka legendaarisissa portaissa ovat juosseet ammattiurheilijatkin. Katso liikuntapaikat ja tee varaukset tästä.

Jäähallien yleisövuorot: Vaikka ulkojäillä ei luistin liukuisikaan, Kouvolassa on neljä eri jäähallia, jotka tarjoavat hyvät puitteet jääurheilun harrastamiseen. Näistä yksi on Lumon Areena – Kouvolan Kookoon kotihalli. Lisäksi hallissa pääsee luistelemaan Kuusankoskella, Valkealassa ja Inkeroisissa. Jokaisessa Kouvolan jäähallissa on kaikille avoimia ja maksuttomia yleisövuoroja, joista osa on mailattomia ja osaan saa tulla kikkailemaan mailojen kanssa.

Uimahallit: Kouvolassa pääsee pulikoimaan neljässä uimahallissa, joissa kaikissa on iso allas sekä lämpimämpi lasten allas pienempien polskutteluun. Isosta altaasta on varattu ratoja kuntouintiin ja vesijuoksuun, ja uimahyppyjäkin pääsee harjoittelemaan. Muun muassa Urheilupuiston uimahallissa tehoa vesitreeniin saa myös virtuaalisesti, sillä ohjaamassa on vesijumppanäyttö, josta voit valita mieleisesi vesijumpan milloin tahansa. Lisäksi osassa uimahalleista on tarjolla vauva- ja naperouintia, ohjattua vesijumppaa, höyrysauna, ulkosauna sekä kylmävesiallas ja/tai poreallas.

Taidetta, elokuvia ja teatteria

Kouvola on kulttuurikaupunki, joten täällä saa ajan kulumaan säällä kuin säällä – täällä nautitaan ja nauretaan, jännitetään ja juhlitaan, liikututaan ja levähdetään kulttuurin merkeissä. Oma sinfoniaorkesteri Kymi SinfoniettaKouvolan ja Kuusankosken teatterit sekä Tapahtumatalojen ja Pato Klubin ja Areenan keikat ja stand-up-illat takaavat elämyksen. Teattereissa on myös lapsille oma repertuaarinsa, jotta perheen pienemmätkin voivat nauttia kulttuurikokemuksesta.

Kuvataidetta taas on vaihtuvien näyttelyiden myötä tarjolla sekä Taideruukin gallerioissa että Poikilo-museoissa, joiden taidemuseossa sekä kaupunginmuseossa saa tutustua maankuuluihin näyttelyihin. Lisäksi myös lapsia kiinnostaa junien pienoismalleja esittelevä pienoisrautatiemuseo Semaforo keskustassa rautatieaseman tuntumassa.

Kouvolan elokuvateattereihin, Veturin Kino123:en ja Kuusankoskitalon Studio 123:en pääsee paitsi säätä pakoon, muutenkin rentoutumaan ajankohtaisten elokuvien parissa. Kaakkois-Suomen vetovoimaisimmassa kauppakeskuksessa sopii viettää aikaa muutenkin ostosten, hyvän ruoan ja sisäleikkipaikan merkeissä.

Lue tästä, mitä kulttuuri-Kouvolassa onkaan tarjolla!

Vauhtia, pelailua ja jännitystä

Sisätiloissa voi kilpailla vaikka koko perheen voimin Kouvola Karting Centerissä, jossa mikroautoilla voi hurjastella joko toisiaan tai kelloa vastaan.

Vauhtia tarjoaa myös Elämysbunkkerin formulasimulaattori, jossa pääsee testaamaan, miten F1-formula-auto kiihtyy radalla. Täältä löytyy myös toisenlaista sykettä nostavaa jännitystä – lähtisitkö boulderoimaan, pakohuoneeseen tai sisäpaintball-kisaan? Pakohuoneita Kouvolassa voi testata useampiakin, sillä myös Kouvolan Escaperoomista löytyy kolme eri huonetta, joissa ryhmällä on 60 minuuttia aikaa päästä ulos ratkaisemalla erilaisia pulmia ja mysteerejä.

Rennompaan pelailuun sopii Elämysbunkkerin hohtominigolf tai keilaus keskustassa sijaitsevassa Happy Bowling -keilahallissa, joka muuntuu iltaisin upeaksi hohtokeilausareenaksi. Tai verestäisivätkö retropelit muistoja? Kouvolan Hopeakuula Arcadessa pääset näyttämään sorminäppäryytesi ja reaktiokykysi, sillä pelihallissa on laaja valikoima manuaaliflippereitä 70-luvulta aina 2020-luvulle.

Lisäksi Kouvolan Prisman Tykkimäki Actionparkissa hujahtaa helposti koko päivä, kun niin lapset että lapsenmieliset pääsevät  

 

Kouvolassa voit olla varma, että voit nauttia lomastasi – olipa sää mikä hyvänsä!