Kuva tulossa

Tehdään niin kuin kuvassa

24.07.2020

Koko perheen kohde

Nuorisokeskus Anjala on tunnettu vaikuttavista leirikouluistaan. Leiriläiset palaavat joskus muistelemaan leiriä ja esittelemään paikkoja perheelleen.  

”Tuolla me melottiin! Mennään katsomaan puita, jotka istutimme! Käydään kartanossa etsimässä kummitusta!”

Ankkapurhan kulttuuripuistossa sijaitsevan Nuorisokeskus Anjalan leirikouluissa tapahtuu paljon asioita, joita leiriläinen haluaa tulla esittelemään myöhemmin perheelleen. ”Perheen kanssa tänne poiketaan päiväseltään matkalla mökille, sukulaisille tai Tykkimäen huvipuistoon”, kertoo Nuorisokeskus Anjalan kehittämispäällikkö Kirsi Sali. Kenties piipahtaminen Makasiinikahvilassa. Käynti padon yli kulkevalla reitillä. Ihan varmasti vierailu Anjalan kartanossa. ”Siellä kerrotut jännät tarinat kartanon historiasta, kummituksesta ja harmaasta rouvasta jäävät lasten mieliin.”

Suosittu leirikoulupaikka

Nuorisokeskus Anjalassa on ajoittain ruuhkaa. Viikkoon voi mahtua jopa kahdeksan tai yhdeksän leirikoulua. Suurin osa ryhmistä tulee pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta. Pääosa leirikoululaisista on ala-asteen viides- tai kuudesluokkalaisia.

”Tyypillinen ajankohta leirikoululle on kuudennen luokan syksy tai viidennen kevät. Ryhmäytymistä ehtii siis vielä tapahtua ennen yläasteelle siirtymistä”, Sali sanoo. Ankkapurhassa on paljon tekemistä koko perheelle. Kesälomamatkalla piipahtavat voivat tutustua alueeseen vaikkapa Nomadi-sovelluksen opastusreittejä puhelimestaan tutkien. "Ohjattua ja omatoimista tekemistä on laidasta laitaan. Opastuskierroksia, melontaa, maastopyöräilyä, retkeilyä ja frisbeegolfia. Ja jos arvoitukset kiinnostavat, kartanossa voi pelata historiallista pakopeliä.”

Onnistumisista iloa

Leiriläisillä on mahdollisuus kokeilla Anjalassa monia mieleenpainuvia asioita kuten paperin valmistamista. Sitä tehdään pienillä muoteilla Storan Enson Anjalankosken tehtaalta saadusta sellusta.

Mieluista on myös hampurilaisten valmistaminen nuotiolla. Usein leirikouluun kuuluu ”seinäkiipeilyä” korkeaan puuhun sekä keinumista Tarzan-keinussa metsän keskellä. Onnistumisen ja itsensä ylittämisen kokemukset jäävät muistiin”, Sali sanoo.

Vuosina 2015–2017 leirikoululaiset istuttivat kartanon entiseen hyötypuutarhaan kirsikkapuita, köynnöksiä, syreenejä ja marja-aronioita. Niiden kasvamista on kiva käydä katsomassa myöhemmin.

”Koko perhe löytää yhteistä tekemistä Ankkapurhassa, aktiivista liikuntaa tai loikoilua puiston riippumatoissa.”

Tapahtumia Ankkapurhassa