Mitä jokaisen tulisi tietää Kouvolasta

Mitä jokaisen tulisi tietää Kouvolasta

04.10.2022

15 pointtia Kouvolasta

Kouvola on rusinapulla, josta riittää rusinoita kaikille jaettavaksi.Mitä jokaisen pitäisi tietää ruuhka-Suomen merkittävimmästä luontolähiöstä? Tämä lista kertoo Kouvolan kovimmat kohteet.

1. Sijainti, sijainti ja sijainti. Kouvola sijaitsee kahden metropolin välissä. Reilu tunti Helsingistä ja kaksi Pietarista.

2. Luonto. Junan ikkunasta voi ihailla monumentaalista Pohjola-taloa, mutta siitä ei näe Kouvolan 450 järveä ja Kymijokea.

3. Arkkitehtuuri. Kouvolan kaupungintalo on Suomen komein Iltalehden lukijoiden mukaan. Keskusta on 60-luvun modernismin kukkanen, mutta muualta Kouvolasta löytyy Alvar Aallon arkkitehtuuria, lukuisia kartanoita ja muita historiallisia rakennuksia.

4. Veneily. Veneilykaudelle 2020 avautui uusi vesitieyhteys, Kimolan kanava. Kanava liitti Kouvolan osaksi Päijänteen veneilyaluetta.

5. Silkkitie 2.0. Kouvolan kautta kulkeva Helsinki-Pietari-rata täytti 150 vuotta vuona 2020. Yksi suurimmista rautatieristeyksistä on myös portti Aasiaan. 
 
6. Tila. Helsinkiläisen kaksion hinnalla Kouvolasta saa asunnon ja mökin. Kouvolassa luonto alkaa takapihalta, puolet kaupunkilaisista asuu pientaloissa.

7. Aika. Haluatko vuosiloman verran lisää vapaa- aikaa? Asu Kouvolassa niin asut 10 minuutin päässä kaikesta mitä tarvitset. Samalla puolitat asuntolainasi.

8. Ihmeet. Missä muussa kaupungissa on kansallispuisto, UNESCOn  maailmanperintökohde ja huvipuisto? Kouvolassa on Repovesi, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sekä Tykkimäki. Ja niiden lisäksi on tietysti Pohjois-Euroopan suurin ja vanhin puulajipuisto Arboretum Mustila.

9. Rockcity. Niin Peer Günt, Viikate kuin Tuure Kilpeläinen ovat imeneet oppimehuja Kouvolan vanhan kaupungintalon bändikämpillä. Uusia tulokkaita ovat Indiebändi Have You Ever Seen the Jane Fonda Aerobic VHS sekä Suomen Euroviisuedustaja Norma John. Karaokepaikka Mutteri on nähtävyys. Pato Areena on noussut keikkapaikkarankingin huipulle.

10. Kulttuuri. Vuodesta 1997 järjestetty Kouvolan Dekkaripäivät on yksi maamme suurimmista kirjallisuustapahtumista. Kymi Sinfonietta ja Kouvolan Teatteri ruokkivat kulttuurijanoisten sielua kuten myös upeat Poikilo - museot.
 
11. Aamukampojen kaupunki. Kouvola on Suomen suurin varuskuntakaupunki. Karjalan prikaati ja Utin jääkärirykmentti kouluttavat yli 4000 varusmiestä vuodessa.

12. Yksi iso siirtolapuutarha. Kouvola on Suomen 7. suurin mökkipaikkakunta noin 7700 mökil- lään. Vapaa-ajan asukkaita on noin 30 000.

13. Maut. Kouvolan lakritsia maistellaan kaikkialla Suomessa. Sysikymi- ja Kouvola-kahvia paahdetaan Inka Paahtimolla Voikkaalla. Kaslink tunnetaan maito- ja kauratuotteistaan. Mättö- vegaanibuumin symboliksi on noussut Hovi- ruuan valmistama Vihis.

14. Paperi- ja metsäteollisuuden pääkaupunki. Stora Ensolla on Anjalan paperitehdas ja
Inkeroisten kartonkitehdas, UPM Kymmenellä Kymin paperi- ja sellutehdas. Inkeroisissa on Ankkapurhan teollisuusmuseo ja Jaalassa UPM Verlan tehdasmuseo.

15. Hikiliikkujille. Kouvolassa on 8 urheilukeskusta, 4 jäähallia ja 4 uimahallia. Yli 110 seuraa ja liikuntajärjestöä. 110 km valaistuja hiihtolatuja, 292 km pyöräteitä ja 350 km luontoreittejä.