Kuva tulossa
11.01.2021

Pyöräilyretki Verlaan

Kun käyt Kouvolassa, muista käydä myös Verlan historiallisessa tehdaskylässä. Verla maalaa hienon kuvan alueen historiasta ja luonnonvarojen käytöstä: alueella yhdistyvät puuntyöstö ja vesivoiman käyttö. Vierailu Verlaan on myös oiva tilaisuus yhdistää kulttuurihistoriallinen kokemus kuntoiluun pyöräretken muodossa.

Google Maps osaa ehdottaa kahta eri reittiä Kouvolasta Verlaan: toinen kulkee lännestä Kuusankosken ja Oravalan kautta ja toinen idästä Valkealan kautta. Läntinen reitti on lyhyempi ja pyöräystävällisempi, kun taas itäinen on hieman pidempi ja seikkailullisempi sisältäen mutaisempia kohtia ja pitkospuita. Kumpaakin reittiä perille pääsee noin 1,5–2 tunnin pyöräilyn jälkeen ja matkaa kertyy yhteensä noin 60 kilometriä.

Verla on kauniissa maisemissa sijaitseva UNESCOn maailmanperintökohde. Alueen päänähtävyytenä voidaan pitää tehtaan opastettua kierrosta (hinta: 12 euroa), jonka aikana käydään läpi mm. erilaisia puunkäsittelymenetelmiä, mutta pelkkä käyskentely alueella on aivan yhtä kiehtovaa (ja täysin ilmaista). Lähellä on paljon muutakin nähtävää: näytteillepanoja, jotka valottavat alueen työläisten asuinoloja ja menneitä tukinuittomenetelmiä, sekä myös esimerkkejä biotalouden tulevaisuudesta. Lisäksi alueella on design- ja käsityöpajoja sekä pieni kanala. Onpa alueella myös metsästäjä-keräilijöiden tekemä esihistoriallinen luolamaalaus, joka osoittaa alueen olleen keskeinen paikka jo hyvin pitkän aikaa. Pieni kahvila tarjoaa lounasta, pikkuleipiä ja jäätelöä.