Kuva tulossa

Meloja pääsee katselemaan luontoa uudesta näkökulmasta.

18.05.2022

Retkimelojan Kymijoki

Helppo tapa tutustua melontaharrastukseen on osallistua Myllykosken Ladun melontaretkille. Kesäkaudella järjestetään viikottainen maanantaimelonta, jolloin kohteena on Kymijoki.

Kello viideltä rantaan, puoli kuudelta veteen. Sitä ennen varusteiden jako ja pikakurssitus ensikertalaisille.
Näin käynnistyy Myllykosken Ladun maanantaimelonta, joka alkaa toukokuussa ja jatkuu syyskuulle asti. Osallistujat melovat viitisen kilometriä yläjuoksun suuntaan, huilivat ja evästävät ennen paluuta kajakkivajoille.
”Parin tunnin reissu”, kuvailee seuran melontaohjaajana toimiva Kimmo Villikka. ”Jokaisella uudella melojalla on aina kaverina kokenut vastuumeloja. Kenenkään ei tarvitse meloa yksin. Usein käy niin, että aloittelija väsähtää ja käännymme ympäri jo puolessa matkassa. Kellumme hiljakseen ja ihailemme maisemia rauhassa.”
Kun vesi lämpenee, kokeilijoita käy viikottain. Moni pelkää turhaan, että kajakki on kiikkerä. ”Kajakkimme ovat tukevammasta päästä. Harva kaataa kajakin nurin kesän aikana vahingossa.”

Villikalla oli 80-luvulla inkkarikanootti. Kun hän muutti Myllykoskelle parikymmentä vuotta sitten, hän innostui melonnasta uudestaan. Tavallisesti hän meloo Kymijokea Myllykoskelta ylöspäin Korian suuntaan. Joskus hän suuntaa alavirtaan ja ylittää Ahvionkosket ja Kultaankosket. Koskipaikat hän on laskenut omalla retkikajakilla. ”Kun osaa perusteet, pärjää koskissa. Joskus saattaa joutua uimaan, mutta sehän ei ole vaarallista. Liivit ovat aina varusteena.”
Villikka harrastaa myös useampien päivien retkiä. Retkivarusteet kulkevat kajakissa kevyemmin mukana kuin selässä. ”Kajakissa on luukku keulassa ja perässä. Niihin mahtuvat helposti jopa viikon ruoat ja majoitustarvikkeet”, Villikka sanoo. ”Tykkään myös vaeltaa, mutta kajakilla luontoa voi tarkastella eri näkökulmasta. Moni on patikoinut Repoveden polut, mutta harva on kolunnut sen rannat.”

Myllykosken ladun vesistökeskus on melojien tukikohta, jossa on kaksi kajakkivajaa. Toisessa on omia kajakkeja ja toisessa seuran kajakkeja, joita vuokrataan seuran tapahtumiin. Kymijoelle suuntautuvan maanantaimelonnan lisäksi kerran kuukaudessa on torstaimelonta, jolloin tehdään pidempi retki. Kajakit pakataan kajakinkuljetuskärryyn ja lähdetään Repovedelle ja Vuohijärvelle, Väliväylälle tai Verlan ja Pyhäjärven alueelle.

Myllykosken Latu järjestää myös 2–3 päivän viikonloppuretkiä Saimaalle ja Päijänteelle. ”Utin Haukkajärvellä pidämme muutaman kerran kesässä niin sanottuja puljausharjoituksia, joissa opettelemme erilaisia pelastus- ja melontatekniikoita”, Villikka sanoo. Kesällä seuralla on kaksi peruskurssia, mutta paikat ovat jo täynnä. Kesäkuussa on kaikille avoin Kokeile melontaa -päivä. ”Siellä myös pienet lapset voivat nousta kaksikon kyytiin. Heidät laitetaan etuistuimelle melomaan. Melovat minkä jaksavat.”

Parasta melonnassa on Villikan mielestä pääseminen luonnon äärelle. ”Kymijoki näyttäytyy uudenlaiselta kajakista katsottuna. Kaislikot kuhisevat vesilintuja, ja ne antavat tulla lähelle, jos meloo rauhallisesti. Keväisin sorsapoikueita lipuu kajakin viereen. Samaa ei voi kokea rannalta.”

Myllykosken Latu vuokraa kalustoa järjestettyihin tapahtumiin jäsenille sekä ei-jäsenille. Omatoimiretkille ei kalustoa vuokrata.


Kajakkivuokraamoita Kouvolassa 


Seikkailuviikari
Repovesikeskus

Repojotos
Tervarumpu

Kuvat: Kimmo Villikan albumi