Verlan tehdasmuseon alue

Nuori nainen punaisessa mekossa tarkistamassa Verlan tehdasmuseon infotaulua.

20.06.2022

Kesälomalla Kouvolaan

Olemme poimineet sinulle tähän muutamia vinkkejä lomareissuasi varten. Tule meille kylään ja löydä omat suosikkisi. Aloitetaan A:sta: Arboretum Mustila, Suomen suurin ja vanhin puulajipuisto. Ankkapurhan kulttuuripuiston puolestaan johdattaa kartanotunnelmaan, taidenautintoihin  ja teollisuusperinteeseen. Repoveden kansallispuisto ja Unescon maailmanperintökohde Verlan historiallinen tehdaskylä ovat noin puolen tunnin ajomatkan päässä toisistaan kaupungin pohjoisosassa. Ja sitten on tietysti Tykkimäki. Huvipuisto ja aquapark ovat saaneet täydennystä tarjontaansa Tykkimäki Resortin myötä.

Arboretum Mustila

Nähtävää riittää keväästä aina lokakuuhun asti. Arboretumissa kasvaa yli 250 puulajia. Jos haluaa kokeilla uusia puulajeja omassa metsässä tai pihassa, kannattaa poiketa alueen taimimyymälöissä. Kahvilat sekä Viinitupa ja Viinipuoti palvelevat myös alueella. Arboretum sijaistee 6-tien varrella, noin parikymmentä kilometriä Kouvolan keskustasta.

mustila.fi

Ankkapurhan kulttuuripuisto

Anjalan kartanon tarina alkaa 1600-luvulta, jolloin Henrik Wrede antoi ratsunsa ja henkensä Ruotsin kuningas Kaarle IX:n puolesta. Siitä lähtien kartano on kuulunut Anjalan elämään. Kartanon viljamakasiinista tunnelmalliseksi kesäkahvilaksi jo 1950-luvulla muuttunut Makasiinikahvila tarjoaa kesävierailleen taidetta ja herkuttelua. Vanhassa kartonkitehtaassa toimii nykyisin Ankkapurhan teollisuusmuseo. Ja kesäpäivän huipennuksen tarjoavat puistokonsertit; kesäinen alkuilta, kartanomiljöö, suomalaisen musiikkitaivaan tähtiartistit, ystävät, yhdessäoloa, auringossa kimmeltävä Kymijoki, mukaansatempaavaa musiikkia.

ankkapurha.fi

Retkelle Repovedelle

Kävelyä, pyöräilyä vai kanootilla etenemistä? Vaihtoehtoja Repovedellä retkeilyyn riittää ja reitti kannattaa valita oman kunnon mukaan. Repovedellä on selkeästi merkityt reitit ja niitä seuraamalla ei pääse eksymään. Kannattaa muistaa, että kansallispuistossa retkeilyyn liittyy vapauksien ja oikeuksien lisäksi myös ohjeita ja sääntöjä. Niitä ei ole tehty retkeilijöiden kiusaksi, vaan siksi, että kasvava luonnossa liikkujien joukko mahtuisi retkeilemään turvallisesti ja kansallispuiston luonto säilyisi yhtä upeana myös heille, joiden retki on vasta huomenna tai ylihuomenna.

Tänä kesänä pääset junalla Repoveden maisemiin

Tänä kesänä VR mahdollistaa junalla matkustamisen kansallispuiston maisemiin. Osa Helsinki-Kuopio -junista pysähtyy Hillosensalmen seisakkeella Repoveden kupeessa ajalla 20.6.-14.8. Vuoroja on kaksi, yksi molempiin suuntiin. IC 63 (Helsinki klo 8:19–Hillosensalmi klo 10:12– Kuopio 12:29) ja IC 68 (Kuopio klo 14:20–Hillosensalmi klo 16:45–Helsinki klo 18:40).

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen  muutaman kilometrin matka joko vesitse (lyhimmillään 2,5 km)  tai maanteitse (Lapinsalmelle noin 7 km). Hillosensalmi ei siis sijaitse kansallispuiston vaellusreittien varrella. Alueella on useita yrityksiä, jotka tarjovat venetaksi-, taksi- tai vuokrauspalveluja - vuokraa vaikka kanootti ja melo loppumatka. Mutta jos haluat säästää voimiasi kansallispuistoon, niin pikkubussi odottaa Hillosensalmella junalla tulijoita ja vie retkeilijät Lapinsalmen portille. Ja päivän päätteeksi Lapinsalmelta pääset bussilla takaisin junalle.

luontoon.fi/repovesi

Verlan historiallinen tehdaskylä – yksi Suomen seitsemästä ihmeestä

Tänä vuonna Verlassa juhlitaan. Verlan hiomotoiminta 150 vuotta, tehdasmuseo 50 vuotta ja 25 vuotta Verla on ollut maailmanperintökohteena. Juhlavuoden uudet näyttelyt ovat Verla 150 vuotta ja UPM Bioarki -näyttely.

Verlassa voi viettää koko kesäisen päivän. Tehdasmuseon opastuksen lisäksi maailmanperintökohteeseen voi tutustua omatoimisesti, sillä tehdasalueella kiertää opastein varustettu historiapolku.

Museoalueella vierailijoita palvelevat Ravintola Verla ja useat paikallisen yrittäjien puodit. Työläisasuinalueen Verlan mökit tarjoavat majoituskohteina mahdollisuuden asettua maailmanperintökylään pidemmäksikin aikaa.

Verlan maailmanperintökohde sijaitsee Verlan kylässä, 32 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta.

Avoinna: 26.6. asti ti-su 11-16 (suljettu juhannusaattona 24.6.) / 27.6.–15.8. joka päivä klo 10–18 / 16.8.-30.9. ti-su klo 11-16.

Verlan tehdasmuseo on sitoutunut kestävän matkailun periaatteisiin ja saanut Sustainable Travel Finland merkin.

verla.fi

Bussilla pääsee useimpiin kohteisiin, kesän aikataulut – ole hyvä.