Retkelle Repoveden kansallispuistoon

Mies seisoo vuorella, hänen niskoilla on lapsi, ja he katsovat maisemaa, jossa on metsät ja järvi.

01.03.2024

Junalla Repoveden kansallispuistoon

VR avaa kesäksi junayhteyden tukemaan kesän vilkasta kotimaanmatkailusesonkia. Retkeilijät pääsevät matkustamaan  junalla Repoveden kansallispuistoon kaksi kertaa päivässä. Helsinki-Kuopio -juna pysähtyy Hillosensalmen seisakkeella 27.4. -26.10.2024.  

Aivan Repoveden kansallispuiston kupeessa sijaitsevalla Hillosensalmella pysähtyy lauantaista 27.4.2024 alkaen kaksi junavuoroa päivässä. Etelän suunnasta juna-aikataulu mahdollistaa luontevasti päiväretket kansallispuistoon, jolloin aikaa perillä on yli kuusi tuntia. Pohjoisen suunnasta aikataulu suosii yön yli retkeileviä.

Hillosensalmella pysähtyy 27.4. -26.10.2024 päivittäin seuraavat junavuorot:

  • IC 63 ma–su Helsingistä klo 8.19 –Hillosensalmi klo 10.13–10.14.
  • IC 68 ma–su Kuopiosta klo 14.20–Hillosensalmi 16.42–16.43.

Kouvolan kaupungin joukkoliikenne valmistelee parhaillaan jatkoyhtyettä Hillosensalmen seisakkeelta Repoveden kansallispuistoon.

Jatkoyhteys Hillosensalmelta kansallispuistoon

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen matkaa muutama kilometri.  Lähin kansallispuiston tulentekopaikka, Karhulahti, on noin 2,5 kilometrin venematkan takana. Maantietä pitkin Lapinsalmen sisäänkäynnille matkaa kertyy noin 7 kilometriä.

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen  muutaman kilometrin matka joko vesitse (lyhimmillään 2,5 km) tai maanteitse (Lapinsalmelle noin 7 km). Hillosensalmi ei siis sijaitse kansallispuiston vaellusreittien varrella. Alueella on useita yrityksiä, jotka tarjovat venetaksi-, taksi- tai vuokrauspalveluja. Vuokraa vaikka kanootti ja melo loppumatka. Bussiyhteydestä HIllosensalmelta Lapinsalmen aloituspaikalle tulee lisätietoja kevään aikana.

Venetaksipalveluita

Kuutin Kolo (kuutinkolo.fi)
Venetaksit (5 ja 12 hengelle) tilattavissa Repoveden alueelle, kanoottien ja kajakkien kuljetukset

SeikkailuviiKari (seikkailuviikari.fi)
Taksipalvelut. Vesitaksit (8 ja 12 hengelle) tilattavissa Repoveden, Vuohijärven ja Tihvetjärven alueelle.

Pyöräilijän kannattaa tarkistaa, mahtuisiko oma pyörä mukaan junaan. Sesonkiaikoina junien pyöräpaikat varataan joskus loppuun, mutta omalla fillarilla kansallispuistoon pääsee joutuisasti. Huomaa kuitenkin, että Repoveden maastot ovat varsin haastavat, ja kansallispuistossa pyöräily on sallittu vain tietyillä reiteillä.
Maastopyöräilijöiden kannattaa tutustua Mäntyharju-Repovesi -reittiin. Tottunut maastopyöräilijä polkaisee Hillosensalmelta Mäntyharjulle reittiä pitkin ja nostaa lopuksi pyörän junaan Mäntyharjulla.

Lisätietoa Repoveden alueesta sekä siellä toimivista yrityksisitä löytyy Metsähallituksen sivuilta

Majoitus

Kansallispuistossa voi leiriytyä tulentekopaikkojen läheisyyteen täysin maksutta. Kansallispuiston sisällä on myös jonkin verran vuokrakotia ja -mökkejä. 

Repoveden kansallispuistossa on eritasoisia, merkittyjä retkeilyreittejä yli 40 km. Monipuolinen retkeilyreitistö luo mahdollisuudet useamman päivän vaelluksille. 

Myös Hillosensalmen lähistöllä on mahdollista majoittua, esimerkiksi Orilammen maja ravintolapalveluineen ja ohjelmapalveluineen sijaitsee vain noin 1,5 km päässä Hillosensalmen asemalta. Orilammella on eri tasoisia mökkejä sekä ravintola, kesäkahvila sekä päivittäin Repovedelle risteilevä Tuuletar, vakiolähdöt klo 14.10.