Kuva tulossa
12.01.2023

Talvipäivän puuhia

Laduille ja ulkojäille, laskettelemaan ja lumikenkäilemään. Kouvolassa riittää talvisin valinnanvaraa liikkujille.

Kodan tulilla tirisee makkara, rinteessä olevassa kahvila-ravintolassa nautitaan kylmät juomat ja makeat herkut monot jaloissa.
Kouvolan keskustan tuntumasta nouseva Mielakka on kesäisin alamäkipyöräilijöiden Bike Park ja talvisin rinnekeskus, jossa on rinteitä kaiken tasoisille laskettelijoille.

Talvipuuhista voi nauttia myös Lastenmaassa, jossa on pulkka- ja tuubimäki. Lipun hintaan sisältyvät laskuvälineet: Stigat, liukumatot, liukurit ja tuubimäen donitsit.

Mielakassa on oma reilituotanto ja yksi Etelä-Suomen kovimmista Parkeista. Alppihiihdosta ja lumilautailusta on tarjolla niin yksityistunteja kuin ryhmäkursseja kaiken ikäisille.

 Vuokraamosta saa lainaksi laskettelu- ja temppusuksia, lumilautoja ja Bi Ski -soveltavan laskettelun kelkan. Vuokralla on myös maastohiihtovälineitä, sillä rinnekeskusta kiertää valaistu latu.

Latuja ja ulkojäitä

Kouvolassa talviurheilupaikkoja on ripoteltu ympäriinsä. Kaupungissa on 34 kuntorataa ja latureittiä, joiden yhteispituus on 127,9 km. Suurin osa reiteistä on valaistuja. Hiihtomaisemissa riittää valinnanvaraa.

Ulkojäitä on yli kolmekymmentä. Noin puolessa niistä on kaukalo ja yli puolessa pukukopit. Valaistus on kaikissa paitsi yhdessä. Tarkemmat tiedot jäävuoroista löytyvät kaupungin verkkosivuilta  ja latu sekä jäätilanne Fluentista.

Jokaisessa Kouvolan neljässä jäähallissa on kaikille avoimia ja maksuttomia yleisövuoroja, joista osa on mailattomia ja osaan saa tulla kikkailemaan mailojen kanssa.

Lumitilanteesta riippuen kannattaa kokeilla ulkoilureittejä. Kymijoen ulkoilureitti tekee 25 kilometrin mittaisen kierroksen erämaisen joen pientareella tai aivan sen tuntumassa. Reitillä on portaita ja pitkospuita, mutta myös kolme esteetöntä osuutta.

Käyrälammen ulkoilureitti on kokonaan esteetön. Sen varrella on nuotiopaikkoja ja toisessa päässä Paaskosken maja, josta saa kuumaa mehua ja tuoretta munkkia. Toisessa päässä on Tykkimäki Resort ja Saimaan Paljun aktiviteetti- ja vuokrauspiste. Vuokraamon itsepalvelulokerikosta voi vuokrata lumikengät mihin vuorokauden aikaan tahansa.Tutustu myös Tykkimäki Resortin hiihtolomavinkkeihin.

Talven lumoa kansallispuistossa

Jylhistä kallioistaan tunnettu Repoveden kansallispuisto aina auki. Sen retkeilyreiteillä ei ole talvihuoltoa, mutta useimmat reitit pysyvät tallautuneina läpi lumisen ajan.

Kaikki viisi kaivoa ovat käytössä ympäri vuoden. Pysäköintialueet ja niille johtavat tiet aurataan, mutta aurauksessa voi olla viiveitä. Kansallispuistoon autoilevan talvivarustukseen kuuluu lapio ja pussillinen hiekkaa.

Tutustu Repoveden kansallispuiston lumikenkäreitistöön.

Talviretkeilyyn täytyy varautua muutenkin huolellisesti, varsinkin jos suunnittelee pidempää vaellusta ja yöpymistä kodassa. Pukeutuminen ja ruokahuolto pitää olla kunnossa.

Palkintona on vaellus kansallispuistossa, jossa tykkylumen peittämät kuuset kaartuvat ympärille. Nokipannukahvit nuotiopaikalla. Maisemien ihailu jyrkän Olhavanvuoren laelta. Ruuhkaa tuskin on, hangessa saa tarpoa rauhassa. Varautua pitää siihen, että pääsee tekemään omat polkunsa uppoavaan hankeen.

Tervarummun nettisivulla on Repoveden talviretkeilykartta, johon on merkitty lumikenkäreitit ja talvikävelyreitit. Tervajärven välinevuokraamosta talvivaeltaja saa lainaksi lumikenkiä, karvapohjasuksia eli liukulumikenkiä, ahkion, telttoja ja muita retkeilyvälineitä.

Rentouttava avanto

Talvisen ulkoilupäivän huipentaa sauna ja pulahdus avantoon selkä höyryävänä.

Käyrälammen rannalla oleva Tykkimäen Sauna on auki ympäri vuoden. Pääsaunan 40-neliöisessä löylyhuoneessa on lauteita monessa tasossa, joten jokainen saa sopivat löylyt. Saunalautan puukiuas lämpenee kaikkien saunojien käyttöön tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin.

Talvisin Tykkimäen Saunan terassialueella loimottavat ulkotulet. Avantoon voi astella lämmitettyä käytävää pitkin. Myös portaiden kaiteet ovat lämmitetyt. Kahviosta saa virvokkeita, joiden voimalla jaksaa sukkuloida saunojen ja avannon väliä.

Muita kaikille avoimia talviuintopaikkoja ovat Myllykosken avanto ( ei saunaa ja kausimaksu) ja  Likolammen talviuintipaikkaLikolammen talviuimarit yhteistyössä kaupungin kanssa lämmittävät rantasaunaa 30.4. asti kahdesti viikossa la-su klo 17–21. Käynti tapahtuu parkkipaikan puoleisesta alaovesta ja käytössä on liikuntahallin pukuhuoneet. Tunnelmallinen rantasauna kuumenee puulla ja tarjoaa perinteisen saunakokemuksen ja kipakat löylyt.