Kimolan kanavan kesäkausi 2023

Kimolan kanavan kesäkausi 2023

08.05.2023

Kimolan kanavan kesä 2023

Kimolan vanha tukinuittokanava sai uuden elämän, kun se avattiin veneilykäyttöön elokuussa 2020. Nyt veneilijät pääsevät Päijänteeltä ja jopa Pielavedeltä asti Kouvolaan. Tämä kesä on Kimolan kanavan kolmas kokonainen veneilykausi. Kanavan 12 metrinen sulutuskorkeus ja 70 metriä pitkä venetunneli ovat ainutlaatuisia kokemuksia veneilijöille ja risteilijöille.

Kimolan kanavan kolmas kokonainen kesä on alkanut

Kimolan kanava avautui kolmanteen kokonaiseen veneilykauteensa 5.5.2023. Kanava on 5,5 kilometriä pitkä ja sen erikoisuutena ovat 12 metrinen sulutuskorkeus ja 70 metriä pitkä venetunneli.

Pohjoisen suunnasta tultaessa, muutama kilometri venereitiltä, on Vuolenkosken kylä satamineen ja palveluineen. Matka jatkuu kohti kanavaa ja sulkua. Ennen sulkua, edelleen Päijänteen suunnasta tultaessa, on veneilijöille odotuslaituri vasemmalla puolen. Itsepalvelukanavalla sulutus tilataan laiturilla olevasta sulutuksen käynnistysnarusta vetäen. Liikennevalot ohjaavat veneilijää sulutukseen siirtymisessä. Sulussa vene kiinnitetään vesipinnan mukaan liikkuviin johteisiin. Kelluvalle laiturille veneilijä nousee vain kiinnittäytymisen ja irrottautumisen aikana. Heti sulun jälkeen tullaan 70 metriä pitkään venetunneliin. Tunnelin jälkeen kanava jatkuu vielä kolmisen kilometriä, laajenee sitten ruovikoksi ja lopulta Pyhäjärveksi. Voikkaan (Kouvolan) suunnasta sululle tultaessa toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä. Ensin tunneliin ja sen jälkeen sulkuun.

Sulun alueella palvelee kesäkahvila (säävaraus) ja maanteitse kanavaan tutustumaan tuleville on käytössä hyvät pysäköintialueet. Kanavan kahvila palvelee toukokuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–19. Kesäkuun alkupuolelta elokuun alkupuolelle kahvila on avoinna päivittäin klo 11–19.

Kimolan kanavan nopeusrajoitus on 9 km/h (5 solmua). Rajoitus koskee koko 5,5 km pitkää kanava-aluetta Pyhäjärveltä tultaessa Kimolanlahden sillalta Kanavantien sillalle saakka, ja se koskee veneiden ohella myös vesiskoottereita.

Kanavan ylittävät Kanavatien silta (Taipaleen silta) ja Kimolan silta (Eiraskan silta) uusittiin kanavan rakentamisen yhteydessä. Siltojen alikulkukorkeus on 4,8 m. Kimolanlahden sillan alikulkukorkeus on 4,0 m.

Tauon paikka ja päätepiste

Pyhäjärvellä taukopaikkana on tarjolla Hiidensaaren retkisatama. Pyhäjärveltä matka jatkuu joko kohti Iittiä ja sen venesatamia tai kohti reitin päätepistettä, Kouvolan Voikkaata ja Virtakiven vierassatamaa.

Ennen Virtakiveä on pysähdyspaikkana Oravalan kartanon vieraslaituri. Kartanolla järjestetään yleisiä tapahtumia, joihin voi osallistua, ja mutta se palvelee pääasiassa tilausryhmiä, joten aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen.

Virtakiven vierassatamassa Voikkaalla on lisäksi huoltolaituri, jossa on pilssi- ja septivesien keräämiseen imulaite, vesi- ja sähköpiste sekä polttoaineen  jakelupiste. Alueella on myös tulentekopaikka, wc ja jätteiden keräyspiste. Satamassa olevaan Pakanavuoren kallionseinämään on rakennettu näköalatasanne. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä satamasta palvelee idyllinen Virtakiven Sauna palveluineen. Tarjolla on ruokaa, juomaa, saunomista ja majoitusta.

Vierassataman venepaikat on varattava mobiilivarauksella. Satamassa on näkyvillä puhelinnumero, jota kautta varaus tehdään. Venepaikkavarauksen voi tehdä vuorokaudeksi kerrallaan ja varaus alkaa siitä hetkestä, kun varaus tehdään.

Vierassatamassa on vuokrattavana polkupyöriä, joilla pääse mukavasti tutustumaan ympäristöön. Lähin bussipysäkki on noin 400 metrin päässä satamasta ja sieltä on yhteys Kouvolan Matkakeskukseen ja muihin Kouvolan kohteisiin.

Veneiden vesillelaskupaikka on Hirvelän kotisatamassa, vähän matkan päässä vierassatamasta. Maisemista voi ja kannattaa nauttia myös Kimolan kanavan risteilyllä!