Mustilan Viinin viinituvassa voit maistella kotimaisia marjaviinejä
09.06.2021

Tilaviinejä ja taikametsää

Elimäki on paikka viininmaistelulle ja taianomaisille metsäretkille.

Arboretum Mustila on samaan aikaan mystinen metsä ja henkeäsalpaavan satumainen puisto alppiruusujen ja atsaleoiden loistaessa täydessä kukassaan. Sen osia ovat muun muassa Atsalearinne, Alppiruusulaakso, Pähkinärinne, Tammimetsä, Japani, Tuijapuisto, Tuijalaakso ja Hemlokkimetsä. Niiden uumenissa voi ajatella vaeltavansa kaukaisissa maailmankolkissa.

Pohjoisrinteen rehevissä osissa kasvavat eräät Arboretumin vaikuttavimmista havupuumetsiköistä. Siellä voi ihailla japaninpihtaa, sahalininpihtaa, vuorihemlokkia, jättituijaa ja purppurapihtaa. Etelärinteen havupuista näyttävimmät ovat kookkaat douglaskuuset ja niiden katveessa kasvavat japaninhemlokit sekä uhanalainen lakkipuu. Tuomipihlajat ovat levinneet lintujen kylvämänä.

Arboretumin taianomaisiin metsiin voi tutustua itsekseen tai osallistumalla opastettuihin puistoretkiin, yö- tai iltaretkiin sekä teemakierroksiin kuten ”Miksi pihlaja punastuu?” ja ”Havupuiden erikoismuodot”. Taimipäivä ja sienikurssi pidetään elokuussa.

Viiniä ja muuta marjaista

Arboretumin läheisyydessä toimii taimimyymälä Mustila Garden Shop, josta puulajikokeiluista kiinnostunut saa Arboretumissa kasvavien havujen ja rhodojen taimia.

Taimimyymälän viereinen Mustila Viinin viinitupa on hyvä paikka hengähtämiselle luontoelämysten jälkeen. Viinituvassa voi käydä viini- ja liköörimaistiaisilla, ja saa sieltä maisteltavaksi muitakin marjaisia herkkuja.

Sen jälkeen kannattaa pistäytyä naapurissa Viinipuodissa, josta pystyy hankkimaan lähiseudulla kasvaneista marjoista tehtyjä viinejä, limonaadeja, hilloja ja hyytelöitä sekä säilöttyjä suolaisia herkkuja.

Kierros vanhoissa rakennuksissa

Elimäen kotiseutumuseo harmaahirsisine rakennuksineen sijaitsee vähän matkan päässä Mustilasta, kuutostien toisella puolella.

Kun tietä jatkaa eteenpäin, vastaan tulee Elimäen tervantuoksuinen, paanukattoinen ristikirkko. Sen pihamaan lainehtiva nurmikko muistuttaa yhä nälkävuosien joukkohaudoista. Kirkon sisällä hämmästystä synnyttävät alttarituoli ja alttarirakennelma. On sitä joskus osattu veistellä.