Esteetön matkailu

Meille Kouvolassa on tärkeää olla kaikkien kaupunki. Löydät paljon mahdollisuuksia kokea monipuolinen Kouvola myös silloin, kun liikut esimerkiksi apuvälineiden kanssa. Kaikki kaupungissa ei vielä ole esteetöntä tai saavutettavaa, eivätkä kaikki eri palvelut välttämättä vielä sovellu kaikkiin yksilöllisiin tarpeisiin, mutta petraamme koko ajan!

Kysy sinulle merkitykselliset ja tärkeät lisätiedot vielä tarvittaessa suoraan kohteesta.

Ilmakuvassa juna ylittää Kymijoen Korian siltaa pitkin.

Saapuminen Kouvolaan

Kouvolaan on kätevä tulla junalla eri suunnista. Esimerkiksi Helsingistä Kouvolaan pääsee alle 1,5 tunnissa ja Lappeenrannasta vain 40 minuutissa. Kouvolan rautatieasemalla esteettömyys on huomioitu hyvin. Laiturit ovat korotettuja ja hissi kuljettaa Matkakeskuksesta laiturille. Tämän lisäksi Matkakeskuksessa on esteetön WC ja VR:n avustuspalvelu on saatavilla etukäteistilauksella. Hisseistä löydät opasteet myös pistekirjoituksella.

Kaupunkiin pääsee esteettömästi myös kaksikerroksisilla Onnibusseilla, joissa on alakerrassa yksi pyörätuolipaikka. Onnibussit pysähtyvät Kauppakeskus Veturin luona, hieman keskustan ulkopuolella. Jos pystyt nousemaan portaita, myös muilla bussiyhtiöillä on tarjontaa ja monet näistä vievät Matkakeskukselle.

kuva Tykkimäki Resortista

Esteetön majoitus

Kouvolassa voit majoittua esteettömästi esimerkiksi Original Sokos Hotel Vaakunassa ja Tykkimäki Resortilla. Vaakuna sijaitsee näppärästi aivan Kouvolan keskustan tuntumassa ja hotellissa on kolme noin 40 neliömetrin kokoista huonetta, joiden suunnittelussa on pyritty ottamaan huomioon liikuntarajoitteisten tarpeet mahdollisimman hyvin. Esteettömiä huoneita on yksi kussakin huonekerroksessa ja ne sijaitsevat lähellä hissiä.

Tykkimäki Resort puolestaan sijaitsee idyllisellä Käyrälammen alueella. Tykkimäki Resortilla voit majoittua moderneissa huviloissa tai eksoottisessa Glamping Laawussa. Alue tarjoaa myös uniikit ja upeat puitteet kokouksille ja erilaisille juhlille. Alueella voi liikkua esteettömästi pyörätuolilla. Esteettömyys on huomioitu palvelurakennuksissa, joista löytyy LE-mitoituksellisesti liikuntaesteettömät WC:t. Alueelta löydät myös inva-parkkipaikat.

Alla olevaan listaan olemme koostaneet maistiaisen esteettömistä luontopoluista ja muista aktiviteeteista.

Esteettömät luontopolut

Kymijoen ulkoilureitillä on kolme esteetöntä osuutta – Sääksniemessä, Rauhanharjussa, ja Alakylässä, joilla pääsee liikkumaan myös esimerkiksi pyörätuolilla ja lastenrattailla. Ulkoilureitti valittiin yleisöäänestyksessä Vuoden Retkipaikaksi vuonna 2024.

Ulkoilureitin Sääksniemessä kulkeva osuus on rakennettu esteettömäksi metsässä kulkevalta osuudeltaan. Kulkupinta on kivituhkaa ja noin 1,5 metriä leveä. Sääksniemen luoteisosassa ulkoilureitti kulkee yksityistietä pitkin. Tie on sorapintainen, ja kiviaines on melko karkeaa. Se ei siten välttämättä sovellu pyörätuolinkäyttäjille. Eteläosassa reitti kulkee olevia asfaltoituja katuja pitkin. Asfalttipinta on paikoin vaurioitunut eikä siten kaikilta osin täytä esteettömyysmääräyksiä.

Reitin varrella on melko pitkiä nousuja, joissa manuaalipyörätuolin käyttäjä tarvitsee avustajan. Laiturille kulkua ei pyörätuolinkäyttäjille etenkään ilman avustajaa suositella. Laiturin reunassa ei ole reunalistoja ja kulku laiturille on verrattain jyrkkä.

Näkövammaisten osalta reitillä ei ole ohjaavaa köyttä tms. joten suositus on ottaa mukaan avustaja. Kepin avulla reitin reunat on mahdollista tunnistaa eikä reitti haaraudu metsäosuudella kuin taukopaikan luona. Kyseisessä kohtaa kulku reitin ulkopuolelle on estetty puomilla.

Pysäköintipaikat sijaitsevat Ahlmanintien länsipuolella Lamminkujan liittymän kohdalla. Lamminrannantien (lähin katuosoite Lamminrannantie 21) päässä on kaksi inva-pysäköintipaikkaa sekä pyörätelineet.

Rauhanharjussa Peltotien päässä olevan matonpesupaikan ja Rauhanharjun leikkipaikan välinen noin 150 metriä pitkä osuus ulkoilureittiä on esteetöntä kivituhkapintaista polkua. Lähellä matonpesupaikkaa on myös leveä ojanylityssilta. Leikkipaikan kohdalla oleva tulipaikka penkki-pöytäryhmineen on esteetön. Pysäköintipaikat löytyvät leikkipaikan hiekkakentältä, Rauhanvirrantien ja Kymijoen välistä, osoitteesta Rauhanvirrantie 1.

Alakylässä Korian silloilta Pyteränojalle johtava noin 900 metriä pitkä osuus ulkoilureitistä on esteetöntä. Pääosa reitistä on kivituhkapintaista rantapenkereen päällä kulkevaa polkua, jonka varrella on muutamia puurakenteisia ojanylityssiltoja ja levähdyspenkkejä. Esteetön osuus päättyy Pyteränojan suulla sijaitsevalle laavulle, jossa on tulipaikka. Korian siltojen luona rannassa sijaitseva taukopaikka ei ole esteetön, sillä rantaan johtava ajotie on murskepintainen ja melko jyrkkä. Rantaan pääsee myös portaita pitkin.

Pysäköintipaikat sijaitsevat sillan itäpään molemmin puolin Koriansuoraa. Apuvälineitä käyttävien kannattaa pysäköidä sillan eteläpuolelle Läntisen Ratatien päähän (lähin karttaosoite: Läntinen Ratatie 286, josta matkaa pysäköintialueelle n. 70 m tietä eteenpäin).

Käyrälammen ulkoilureitti, joka on kokonaisuudessaa noin kuusi kilometriä pitkä, ja se kiertää koko Käyrälammen. Reitti on esteetön ja se on kuljettavissa pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa. Reitin varrella on monimuotoista metsää, kauniita näkymiä Käyrälammelle sekä kaksi joen ylitystä.

Kalalammen luontopolku on noin kaksi kilometriä, ja se sopii koko perheelle. Luontopolku on esteetön. Esteetön yhdysreitti kulkee Utunmäenkadun päästä lammen eteläosaan. Yhdysreitti Verkkokadulta kuntorataa pitkin ei ole esteetön jyrkän mäen vuoksi. Luontopolku kulkee lähes koko matkan pitkospuilla ja sen varrella voi nähdä monipuolisesti eri lintulajeja, kuten telkän, kanahaukan, laulujoutsenen tai puukiipijän. Kalalammen rannalla on siirtolohkare eli kansanomaisesti sanottuna hiidenkivi muistuttamassa jääkaudesta.

Pioneeripuisto on Kymijoen varrella sijaitseva entinen varuskunta-alue. Alue on historiallisesti merkittävä ja sieltä löytyy esimerkiksi Venäjältä sodan aikana tuotu teräksinen kaarisilta. Joen rannassa sekä Ahkojan varrella olevat alueet kuuluvat Natura 2000 -verkostoon, lisäksi osa Ahkojan rantalehdosta on luonnonsuojelualuetta. Pioneerimetsän polkuverkosto on aktiivisessa virkistyskäytössä ja osa poluista on esteettömiä reittejä, joita pitkin voi liikkua pyörätuolin tai rattaiden kanssa.

Ratamon terveysmetsä pitää sisällään tunnelmaltaan ja kasvillisuudeltaan erityyppisiä alueita, joiden läpi vajaan kilometrin mittainen esteetön pääreitti kulkee. Reitin varrelle on sijoitettu sekä pysyvää että väliaikaista taidetta sekä levähdys- ja hiljentymispaikkoja. Metsän uumeniin on rakennettu ”keidas”, joka tarjoaa paikan mietiskelylle ja metsäluonnosta nauttimiselle. Ratamon terveysmetsä sijaitsee Ratamokeskuksen vieressä noin kilometrin päässä kävelykatu Manskista. Terveysmetsään pääset Ratamokeskuksen parkkipaikalta rakennuksen länsipäädystä.

Nähtävyydet ja käyntikohteet

Arboretum Mustila on tunnettu alppiruusuistaan, mutta puisto on myös paljon muuta, kuin vain kauniita kukkia. Puisto on avoinna vuoden jokaisena päivänä myös läpi talvikauden. Alueelle on tehty noin kilometrin mittainen polku, joka on kierrettävissä myös pyörätuolilla ja muilla apuvälineillä.

Kauppakeskus Veturi sijaitsee 6-tien varressa, hieman keskustan ulkopuolella. Kouvolan keskustasta pääsee esteettömästi paikalle oman auton ja taksin lisäksi matalalattiaisella paikallisliikenteen bussilla. Veturissa liikkuminen on esteetöntä, helppoa ja miellyttävää. Tilat ovat avarat ja asiakashissit sekä liukuportaat ja -käytävät tarjoavat esteettömän kulun kerroksesta toiseen. Kauppakeskuksessa on myös esteetön wc. Samalla alueella sijaitsee myös Kouvolan Prismakeskus, josta löydät muitakin liikkeitä sekä sisäliikuntapuisto Tykkimäki Actionparkin.

Kouvolatalossa on kaikkiin tiloihin esteetön pääsy liikunta-, näkö- ja kuulorajoitteisille asiakkaille. Kouvolatalon C-oven läheisyydessä on kaksi pyörätuoliparkkipaikkaa. Pääovet avautuvat avauspainikkeella. Talossa on kaksi hissiä, joilla pääsee talon jokaiseen kerrokseen. Aulasta noustaan korotettuihin tiloihin, joihin pääsee kulkemaan sekä rappusia, että jarrunauhoilla varustettuja luiskia pitkin. Kouvolatalon aulassa on yksi invavessa miehille ja yksi naisille. Lisäksi Poikilo-museon toisessa kerroksessa on yksi invavessa miehille ja naisille. Tanssisalin aulan käytävällä on yhteinen invavessa molemmille. Lue lisää Kouvolatalon esteettömyydestä.

Myös Kuusankoskitalo on täysin esteetön liikunta-, näkö- ja kuulorajoitteisille asiakkaille. Pääovien edessä on kaksi pyörätuoliparkkipaikkaa ja pääovet voi avata avauspainikkeella. Talossa on hissi, jolla pääsee talon jokaiseen kerrokseen. Kuusankoskitalossa on yksi invavessa miehille ja yksi naisille. Lue lisää Kuusankoskitalon esteettömyydestä.

Kouvolan teatteriin on esteetön pääsy. Pyörätuoliluiska sijaitsee pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella. Toisen kerroksen suurelle näyttämölle ja klubinäyttämölle pääsee hissillä. Suurella näyttämöllä on yhteensä neljä pyörätuolipaikkaa. Paikat ovat molemmin puolin katsomoa sisääntulokorkeudella, rivillä kuusi. Induktiosilmukka toimii molempien näyttämöiden katsomoissa. Teatterista löytyy myös invavessa ja pääoven luona on invapysäköintipaikka.

Verlan tehdasmuseo ei ole täysin esteetön. Liikuntarajoitteinen henkilö voi osallistua muun ryhmän mukana osittain kierrokselle: kierros alkaa dokumenttifilmillä, jonka katselutilaan on esteetön kulku. Tämän jälkeen mennään puuhiomoon, josta edetään portaita pitkin alakertaan kokoojakoneille ja sieltä alapihan kautta kuivaamoon. Sisätiloissa on reitin varrella joitakin penkkejä, joille on mahdollista istahtaa kuuntelemaan opastusta.

Halutessaan museovieras voi jäädä yläkertaan odottamaan, kunnes muu ryhmä palaa pahvikuivaamon kautta takaisin viimeistelyosastolle. Odotusajaksi annetaan luettavaksi kansio, jossa on kuvin ja sanoin selitetty, mitä museokierroksen aikana tehtaan alakerrassa ja kuivaamossa esitellään.