Kultareitille pääset Orilammen lomakeskukselta
08.06.2021

Muistoja Kultareitiltä

Orilammen majalta lähtevää Kultareittiä on ajettu jo yli 60 vuotta. Suomen pisimpään toimineeseen sisävesiristeilyreittiin liittyy monta tarinaa.

Kävipä eräänä kesänä niin, että Savon radan ratavalvoja Väinö Siikava ja Hillosensalmen ruokalan hoitaja Irja Siikava veivät valkealalaisia isäntiä ja emäntiä veneajelulle. Joku heistä tuumasi, että tässähän teillä olisi valmis matkailuyritys.

Siitä se lähti. Siikavat alkoivat kyyditä kyläläisiä Vuohijärvellä keskimoottoriveneellään. Veneet muuttuivat ensin suuremmiksi ja sitten sisävesilaivoiksi.

Irja oli maan ensimmäisiä naislaivureita. Väinö viihdytti vieraita soittamalla haitaria. Hänen säveltämänsä laulun Valkealan vesillä sanat kuuluvat näin: ”Suomen Kultareitti kutsuu, veet niin kimmeltäen välkkyy, uudet ulapat sua oottaa, saaristo luokseen houkuttaa.”

Kekkonen tulee!

Siikavat ostivat vuonna 1969 Orilammen majan Valkealan kunnalta. Vuonna 1973 presidentti Urho Kekkonen saapui vierailulle. Ohjeet olivat tiukat. Muita vieraita ei saanut olla. Metsässä oli vartiosotilaita.

Presidentti hiihti, pilkki ja saunoi savusaunassa, ja siellä hänen kalsarinsa vaihtuivat Väinön kalsareiden kanssa. Kekkonen lähetti pahoittelevan kirjeen, jossa hän arveli Orilammella käyneen varkaita. Joku oli kuulemma vienyt isännän housut.

Toisen kerran Kekkonen tuli kevätaikaan kokeilemaan virveliään Voikoskelle. Jo toisella heitolla nousi lohi, eivätkä sillalla päivystäneet lehtimiehet ehtineet saada siitä kuvaa.

Mukana vierailuilla oli sama kaarti, johon kuului presidentin adjutantti, henkilääkäri ja muita luottomiehiä. Kolmannella visiitillä ei ollut enää tiukkaa vartiointia, ja muiden vieraiden läsnäolo sallittiin. Presidentti kulki mustassa hiihtohupparissaan, ja joku lapsi huudahti: ”Urkki.” Silloin muutkin tunnistivat presidentin.

Neljäs vierailu jäi väliin, sillä Kekkonen liukastui Islannissa ja perui tulonsa.

Sveitsiläiset tulee!

Mutta mistä nimi Kultareitti? Kerran risteilylle saapui sveitsiläinen ryhmä, joka oli päivää aikaisemmin vieraillut Vanajaveden Hopealinjalla.

Eräs matkalla olleista herroista huudahti kesken risteilyn, että jos eilen oltiin Hopealinjalla niin tämä on Kultareitti.

70-80-luku oli kasvun aikaa. Käyttöön tuli Tuuletar I, joka ajaa nykyisin nimellä Aleksandra samoilla vesillä.

Nykyinen laiva Tuuletar II on tehty Summan veneveistämössä mittatilaustyönä. Pohjan pitää olla matala Lapinsalmen takia, eikä korkeuttakaan voinut olla paljon rautatiesillasta johtuen.

On Orilammella nähty muitakin presidenttejä. Mauno Koivisto poikkesi siellä maakuntamatkallaan 80-luvulla. Hän risteili Kultareitillä ja piti sen jälkeen juhlapuheen majan yläsalissa.

Kultareitti on pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut risteilyreitti sisämaassa. Aikoinaan matka kesti jopa kahdeksan tuntia, nyt noin kaksi tuntia.

Ennen reitti vei Vuohijärven isolle selälle. Ja kun kansallispuistoa ei vielä ollut, Repoveden kallioille tehtiin tulet, paistettiin makkaraa ja käytiin uimassa. Reitti ei ollut vielä aikataulutettu ja säntillinen.

Kultareitti aloitti aikoinaan keskellä ei mitään, sillä maantie Orilammen majalle rakennettiin vasta vuonna 1969. Sisävesireitti on edelleen saman suvun omistuksessa, ja sitä pyörittää nyt kolmas sukupolvi yrittäjiä.

Juttua varten on haastateltu  muutama vuosi sitten Orilammen Maja ja Lomakeskus Ky:n toimitusjohtajaa Kukka-Maaria Vesalaista sekä edellistä omistajaa Heikki Vesalaista. Teksti: Jukka Behm