Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X

Arboretum Mustila 115v

Itsenäinen Suomi 100 vuotta - Mustilan arboretum 115 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi arboretumissa nimettiin uusi alppiruusulajike ja juhlavuoden puu. Arboretum on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Jaa somessa

Arboretum on ollut kautta historiansa merkittävä ulkomaisiin puihin ja niiden viljelyyn liittyvän tiedon levittäjä massamme. Perustajan A.F. Tigerstedtin kirja Mustilan Kotikunnas antoi tehtävälle työlle hienon esikuvan. Tämän jälkeen lukemattomat vierailijat ovat vierailleet Mustilassa tutustuen sinne istutettuihin kasveihin ja saaneet myös tietoja niiden viljelystä ja menestymisestä. 

Vuonna 2017 vietetään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Arboretumissa nimettiin juhlavuoden merkeissä uusi alppiruusulajike sekä juhlavuoden puu. Samoin on tehty esitys että Mustilan arboretum nimettäisiin Suomen Kansallisarboretumiksi.

Myös alueen alkuperäinen tehtävä, uuden, Suomea varten tarkoitetun kasvimateriaalin etsijänä on korostunut ilmaston muuttumiseen liittyvien ennusteiden myötä. Nyt työtä ei tehdä pelkästään metsätalouden tarpeisiin, vaan myös suomalaisen viherrakennussektorin hyväksi, joka paremman puutteessa joutuu käyttämään lajistoltaan suppeaa, usein ulkomailla tuotettua ja meille huonosti soveltuvaa kasvimateriaalia. Lajimäärän lisääminen on koettu varokeinoksi, jolla pienennetään ilmastomuutosten, tuholaisten ja tautien julkisille viheristutuksille muodostamaa uhkaa.

Arboretum on hankkinut 1990 luvun alusta lähtien n. 6 000 siemenerää eri puolilta maapalloa ja kasvattanut niistä taimia uusia koeistutuksia varten. Siemenet ja taimet päätyvät paitsi Mustilan omiin istutuksiin myös muihin julkisiin ja yksityisiin kokoelmiin, arboretumeihin ja kasviharrastajien pihoihin.

Japaninsiipipähkinä, lännenhemlokki, honsunpita ja amurinkorkkipuu

Tässä esimerkkejä lajeista, jotka kuuluvat Mustilan ja Helsingin kaupungin yhteistyöhankkeeseen. Tavoitteena on testata Mustilan parhaiden ”uutuuslajien” soveltuvuutta julkisen viherrakentamisen lajivalikoiman lisäämiseen. Taimet päätyvät tarkkaan seurantaan useisiin puistokohteisiin eri puolille Helsinkiä. 5-vuotisen hankkeen aikana istutetaan 2 500 tainta 26 puulajista.

”Kolme ensimmäistä istutusvuotta ovat sujuneet kutakuinkin suunnitelmien mukaan. Arboretumin henkilökunta vieraili viime syksynä istutuskohteissa ja totesi että taimet ovat yleensä päässeet hyvään hoitoon. Istutusten varttuessa saamme hyvin arvokasta uutta tietoa uusien lajien mahdollisuuksista tulevaisuuden Suomessa.”

Arboretum on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Kesäkaudella (1.5.–30.9.) puistovieraat ovat tervetulleita klo 8–21. Talvikaudella (1.10.–30.4.) puistossa voi vierailla valoisaan aikaan.