Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Luonnonkaunis Valkeala

Päivi Parkkosen ja Jari Eskelisen kuusihenkinen perhe on ottanut kotinsa lähellä olevan Valkealan urheilukeskuksen ja sitä ympäröivän harjun omakseen.

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Ja sitten menoksi! Onni Eskelinen, 9, pinkoo jonon ensimmäisenä Valkealan urheilukeskuksen juoksuportaita. Perässä tulevat siskot Helmi, 11, ja Ada Eskelinen, 13. Perää pitää äiti Päivi Parkkonen.

Pian seuraan liittyy Helmin kaksoisveli Heikki ja perheen isä Jari Eskelinen, joka on ollut seuraamassa Heikin futistreenejä viereisellä tekonurmikentällä.

Myös Helmi ja Onni pelaavat jalkapalloa Valkealan Kajon riveissä. Kotoa on urheilukeskukseen kävelymatka, noin kilometri.

Perhe suuntaa matkansa viereiselle Harjunmäen pururadalle, kohti laavua ja sen vieressä olevaa kuntoilupaikkaa.

”Koko perheen voimin ulkoilemme harjulla varmaan joka toinen viikko”, Päivi Parkkonen arvelee. ”Ja jollain kokoonpanolla vietämme täällä aikaa viikottain.”

Päivi työskentelee historian ja yhteiskuntatieteen lehtorina Valkealan lukiossa ja Jari Valkealan yläkoulussa äidinkielen lehtorina.

Perhe muutti Valkealaan seitsemän vuotta sitten, ja siitä asti mäntykankainen harju on ollut kuin toinen koti. Siellä patikoidaan, lenkkeillään, maastopyöräillään ja kierretään Harjunmäen 18-väyläistä frisbeegolfrataa.

”Siinä lajissa Heikki taitaa olla tällä hetkellä perheen mestari”, Jari arvelee.

Onni ja Helmi kapuavat valtavan siirtolohkareen päälle. Metsässä kiipeily ja leikkiminen on ollut lasten arkea pienestä pitäen.

”Ada ei lähde enää kaikkeen mukaan, mutta hän käy välillä juoksuportailla. Itse kuntoilen siellä joskus omien kahvakuulien kanssa”, Päivi sanoo.

Liikuntaa koko perheelle

Valkealan Kajon puuhamies Veli Koski on laavun ja frisbeegolfradan isä. Hänet voi nähdä haravoimassa metsää ja pitämässä paikkoja kunnossa.

”Kaupunki on asentanut parkkipaikalta metsään kulkevan reitin varrelle mittarin. Sen ohitse kuljettiin viime vuonna yli 200 000 kertaa”, Koski sanoo.

Aikamoinen määrä, mutta luonnonkauniilla Harjunmäellä riittää kauniina kesäpäivinä liikehdintää. Samoin talvisin. Harjun kupeessa on purujen peitossa lunta säilössä. Siitä tehdään loppusyksystä  rata hiihtäjille.

Eskelisen ja Parkkosen perheen lasten suosikki talvilajeista on kuitenkin pulkkailu soramontulla, joka alkaa aivan laavun vierestä.

Sisarukset tekevät tulet nuotiopaikalla olevista klapeista. Hiillosta odotellessa Heikkiä alkaa kiinnostaa leuanveto rekkitangolla. Onni ja Helmi käyvät merimiespainiin.

Kesän lopussa perhe marjastaa harjulta piirakkamustikat. Lapset ovat mukana mielellään, kun luvassa on herkullinen palkinto. Kuuden hengen voimin marjat saadaan kerättyä nopeasti.

”Elleivät sitten suut ole koko ajan mustikassa”, Jari sanoo. ”Mutta emme ota marjojen poimintaa työn vaan retkeilyn kannalta.”

Kouvolalaisen silmin

VisitKouvola esittelee artikkelisarjassaan Kouvolaa paikallisten silmin, alta näet muut "live like a local" -sarjamme jutut:

Rouheutta ja rosoisuutta
Kotipaikka koriskaupungista
Kansainvälinen Kouvola