Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X
Repoveden kansallispuiston maisemat ovat kauniita ja jylhiä

Karun kauniita maisemia

Hetki Repoveden maisemissa tekee hyvää sielulle ja ruumiille. Kansallispuisto ei puhu eikä pussaa, mutta kuuntelee patikoijan ilot ja kätkee surut kallioidensa uumeniin.

Jaa somessa

Lapinsalmen riippusilta on poistettu käytöstä. Sillan korvaava, maksuton venekuljetus järjestetään 26.5.-11.8. klo 10-18 päivittäin sekä sen jälkeen viikonloppuisin (la-su) 1.9. saakka. Myös Ketunlossi on matkailijoiden käytössä.

Vanhan riippusillan tilalle rakennetaan uusi silta ensi kesänä, joka olisi käytössä arviolta viimeistään syyskuussa. Uudesta riippusillasta tulee entistä tukevampi ja yli kaksi kertaa leveämpi kuin vanha silta. Uusi riippusilta tehdään pääosin teräksestä, eikä sille tule käyttörajoituksia. Lue koko juttu yle.fi sivulta.

Kulku kansallispuistoon Lapinsalmen (Riippusillantie), Tervajärven (Kivisilmäntie 720) ja Saarijärven (Kuismantie 990) sisääntulojen kautta.

Kivikaudella Repovesi oli eränkäyntialue, 1600-luvulla siellä käynnistyi tervanpoltto ja 1900-luvun alussa sahatoiminnan vilkastuminen lisäsi metsätöitä. Miehet kaatoivat puuta, hevoset kuljettivat, uittorännejä rakennettiin.

Vuonna 2001 UPM lahjoitti metsiään perusteilla olevaa Repoveden kansallispuistoa varten ja suojeli omilla maillaan olevan Aarnikotkan metsän. Niin syntyi Kaakkois-Suomen suurin metsäluonnon suojelualue, joka on nykyisin retkeilijöiden valtakuntaa.

Muistoina menneistä ajoista patikoijat voivat nähdä kalliomaalauksia, metsittyneitä tervahautoja ja uittoihin käytetyn, vuonna 1912 rakennetun Kuutinkanavan

Patikoimaan valmiille poluille

Kallioisesta ja erämaisesta Repoveden kansallispuistosta on kasvanut Etelä-Suomen suosituimpia luontomatkailukohteita.

Puistossa kulkee tiheä reittiverkosto ja kolme nimikoitua patikointireittiä. Niistä suosituin on viiden kilometrin mittainen Ketunlenkki. Se alkaa Lapinsalmen pysäköintialueelta, ja melko pian kulkijaa odottaa Lapinsalmen riippusillan ylitys. Ketunlenkkiin kuuluu yli 200 portaan kipuaminen lähes pystysuoraa Katajavuoren rinnettä sekä Määkijänsalmen ylittäminen Ketunlossilla. Se toimii retkeilijän omalla lihasvoimalla.

Korpinkierros on uusin ja lyhyin reitti, joka kiertää kansallispuiston pohjoisosassa olevan Olhavanlammen ja ohittaa jylhän Olhavanvuoren.

Kaakkurinkierroksella on mittaa 26 kilometriä, ja se kulkee kaikkien Repoveden nähtävyyksien ja pysäköintipaikkojen kautta. Sen vaeltamiseen kannattaa varata päivä, miksei kaksikin, yösija kyllä löytyy kansallispuiston maisemista. Kaikkien reittien varrella on klapeilla varustettuja nuotiopaikkoja, joille on helppo leiriytyä.

Kallioita ja näköaloja

Repoveden kansallispuisto on järvien ja lampien läikittämä erämainen alue, jota vartioivat jykevät ja jyrkät kalliot.

Kesäkuukausina sen vilkkaimmilla reiteillä on ruuhkaa ja kuultavissa monien vieraiden kielten sorinaa. Oman rauhan saa, kun astuu suurilta poluilta pienemmille.

Mustalamminvuori on yksi kauneimmista levähdyspaikoista. Kiipeäminen sen laella kohoavaan Mustalammin torniin voi heikottaa, mutta sieltä aukeavat upeimmat näkyvät kansallispuiston järvimaisemiin.

Korkeita paikkoja ja kiipeilyä halajavat suuntaavat Olhavanvuorelle. Sen pystysuora rinne on Suomen arvostetuinpia kalliokiipeilypaikkoja. Olhavan korkein kohta on 40 metriä ja vaihtoehtoisia reittejä huipulle on yli sata. Kaikkien niiden kapuaminen saattaa vaatia muutamankin retken kansallispuistoon.

Repoveden jylhiin maisemiin pääset viihtymään kätevästi bussilla.