Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X

Lapinsalmen ylitys Repoveden kansallispuistossa

Repoveden kansallispuisto tarjoaa todellisen luonto elämyksen, näin pääset puistoon riippusillan ollessa poissa käytöstä.

Jaa somessa

Suosituksia kansallispuistokäyntiin  

Repoveden kansallispuistoon rakennetaan pylonisilta, joka on myös rakenteeltaan riippusilta. Tavoitteena on, että uutta siltaa kävellään syys- lokakuun vaihteessa. Kesäkaudella Lapinsalmen yli mennään viime kesän tapaan venekyydillä ja Ketunlossilla. Lisätietoa.

Sillan korvaava, maksuton venekuljetus järjestetään 26.5.-11.8. klo 10-18 päivittäin sekä sen jälkeen viikonloppuisin (la-su) 1.9. saakka.

Lapinsalmella Määkijänsalmen ylittävä käsikäyttöinen Ketunlossi-vaijerilossi toimii normaalisti ja sillä pääsee ylittämään vesistön jäiden tuloon tai joulukuun alkuun asti.

Lapinsalmen sisääntulon (Riippusillantie 55) lisäksi Repovedellä on kaksi muuta kansallispuistoporttia: eteläinen Tervajärvi (Kivisilmäntie 720) ja pohjoispäädyssä lähellä Mäntyharjun rajaa Saarijärvi (Kuismantie 990). On suositeltavaa suunnitella kansallispuistokäyntiä hyödyntäen näitä portteja. Erilaisiin reittivinkkeihin voi tutustua täällä.

Repovedellä liikennöi myös venetakseja. Matkustaa voi tervantuoksuisella puuveneellä tunnelmoiden tai vauhdikkaammin joko kumiveneellä tai Busterilla. Suosittuja rantautumispaikkoja ovat muun muassa Karhulahti, Mustavuori, Kuutinkanava ja Määkijä. Venetaksi myös noutaa asiakkaat kansallispuistosta ja toimittaa esimerkiksi Hillosensalmelle tai Lapinsalmen sisääntuloon. Venetaksipalveluja tarjoavat: Kuutin kolo, puh. 0400 551 530 ja Seikkailuviikari Oy puh. 0500 862 862. Venetaksia tilatessa kannattaa tarkistaa missä ajassa venetaksin saa ja venetaksin voi tilata myös etukäteen.

Puistoon on mielenkiintoista tutustua vesiteitse meloen tai vaikkapa Kultareitti-risteilyllä. Orilammen Majalta lähtevä Tuuletar ajaa vuoroajoa kesäisin.

Kouvolan Matkakeskukselta liikennöi  jälleen 2019  kesä-syyskuu ajalla Repovesibussi . Repovesibussi vie Verlan maailmanperintökohteeseen ja Repovedelle Lapinsalmen sisäänkäynnille. Bussireitin varrella sijaitsevat myös esimerkiksi Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo sekä Orilammen Maja.

Repovedelle eri kansallispuistoporteille pääsee kätevästi myös kimppataksilla Kouvolan Matkakeskukselta. Kymenlaakson Taksi tarjoaa kyytejä, tilaukset numerosta 0100 87 227. Kouvolassa vuokra-autoja tarjoavat Avis, Hertz ja Scandiarent.

Kansallispuisto-ohjeistus retkeilijöiden ja luonnon turvaksi

Metsähallitus on ohjeistanut laajasti retkeilijöitä noudattamaan esimerkiksi roskattoman retkeilyn periaatteita, seuraamaan metsäpalovaroituksia ja huomioimaan, että puistossa voi olla katvealueita matkapuhelinten kuuluvuudessa. Kansallispuistokävijöille suositellaan 112-mobiilisovelluksen lataamista. Lisäksi kansallispuistokartan voi ladata etukäteen puhelimeensa tai ottaa mukaan painetun A3-kokoisen Repoveden kartan. Painettuja karttoja on jaossa mm. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon VisitKouvolan infopisteessä ja Lapinsalmen sisääntulon luona sijaitsevassa kahvila Repotassussa. Lisäksi VisitKouvola postittaa mielellään Repoveden repäisykarttoja (tilaukset matkailu@kinno.fi). Kansallispuiston sisäänkäynneillä on karttaopasteita.

Metsähallituksen hoidossa oleville riippusilloille on tarvittaessa annettu tarkat ohjeet kävijöiden yhtäaikaisesta määrästä ja/tai kävijöiden välimatkoista. Ohjeet käyvät tällöin ilmi maastotauluista siltojen kupeessa. Lapinsalmen riippusillan päädyissä on symbolein ohjeistettu pitämään 10 metrin välit. Tutustu ohjeisiin ennen kansallispuistokäyntiä.

Metsähallitus selvittää läheltä-piti-tilanteen syyt

Repoveden kansallispuistossa suosituimman Lapinsalmen sisäänkäynnin luona sijaitseva riippusilta on poitettu käytöstä.

Kansallispuiston ylläpidosta vastaava Metsähallitus tiedotti sunnuntaina 1.7.2018, että se sai aamulla pelastusviranomaisilta tiedon riippusillan yhden kannatinvaijerin kiinnitysankkurin murtumisesta. Vaijereita ei katkennut, silta notkahti ja läheltä-piti-tilanteessa vältyttiin henkilövahingoilta. Ketunlenkin pääsee kiertämään vetolossin avulla.

Kävijäturvallisuus on Metsähallitukselle tärkeä asia. Lapinsalmella tilanne kiinnitysankkurin pettämisen syistä selvitetään perusteellisesti. Lapinsalmen silta on rakennettu vuonna 1987. Se on n. 50 metrin pituinen ja sijaitsee 10 metrin korkeudella.

”Olemme erittäin pahoillamme, että retkeilijöille koitui pelon hetket mukavan retkikokemuksen sijaan. Ikävässä tilanteessa tärkeintä on, että kenellekään ei käynyt pahemmin”, sanoo kenttäpäällikkö Auvo Sapattinen Metsähallituksesta.

Kenttäpäällikkö Auvo Sapattisen mukaan alustava arvio on, että riippusillan onnettomuus ei johtunut liiasta painosta. Riippusillan kiinnikkeessä ollut halkeama oli n. 10 senttiä betonivalun sisällä.

Mustalamminvuoren näkötornin kuntotarkastus

Mustalamminvuoren näkötornin kuntotarkastus on saatu valmiiksi ja näkötornia voi taas käyttää.

 Myös Katajavuoren näköalatasanne sekä sen portaat on tarkastettu.

VisitKouvola seuraa Metsähallituksen tiedottamista ja päivittää tietoja VisitKouvolan-viestintäkanaviin.

luontoon.fi/repovesi