Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X

Tulossa uusi vesitieyhteys – Kimolan kanava avautuu 2020

Yksi Kouvolan kaupungin kärkihankkeista on Kimolan kanava, joka avautuu käyttöön veneilykaudella 2020. Hanke toteutetaan yhteistyössä Iitin kunnan ja Heinolan kaupungin kanssa ja sen tavoitteena on saada Heinola – Kouvola vesiväylä liikennöitävään kuntoon.

Jaa somessa

Kimolan kanavassa voi tulevaisuudessa mm. liikennöidä vesibussi Heinolan ja Kouvolan välillä. Kanavan erikoisuuksia ovat ainutlaatuinen kalliotunneli sekä 12 metrin sulutuskorkeus. Kanava on 5,5 km pituinen ja tulee tarjoamaan mielenkiintoisen elämyksen niin lapsille kuin aikuisille. Kimolan kanava valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä ja sen on tarkoitus avautua veneilykaudelle 2020.

Satamapalveluja kehitetään

Kouvolassa kanavayhteys päättyy Voikkaalle, jonne kehitetään parhaillaan veneilijöille ja risteilyaluksille suunnattuja palveluja. Voikkaan Virtakiveen rakennetaan vierasvenesatama, joka tarjoaa vierasvenepaikkoja, vuokrapaikkoja sekä laiturin risteilyaluksille. Vierasvenesataman läheisyyteen Hirvelään rakennetaan paikallisia veneilijöitä palveleva satama, joka tarjoaa laituripaikkojen lisäksi säilytyspaikkoja veneille.

Kanava on rakennettu alun perin tukinuittoa varten ja sitä käytettiin tässä tarkoituksessa vuoteen 2002 asti, jonka jälkeen kanavalla ei ole ollut käyttöä. Vuonna 2020 kanava on tarkoitus ottaa uudelleen käyttöön, tällä kertaa muutettuna sulkukanavaksi matkailuliikennettä palvelemaan.

Kanavan muutos toteutetaan neljässä kokonaisurakassa: sulku ja ympäröivät rakenteet, väylä, sillat ja tiet, sekä sähkö ja automaatio. Kanavan toteuttamisen yhteydessä uusitaan ja parannellaan siis myös ympäristön teitä ja siltoja, joka vaikuttaa liikenne yhteyksiin toistaiseksi.

Kimolan (Eiraskan) silta on purku- ja rakennustöistä johtuen poissa käytöstä kesän 2019 loppuun asti. Kyseinen silta kulkee Eiraskanmutkansta Vierumäentielle. Suurempi Iitintiellä (362) oleva Kimolanlahden silta on edelleen käytössä ja sen kautta pääsee kiertämään Kimolan sillan ollessa poissa käytöstä.

Seuraamme projektin etenemistä ja tiedotamme matkailun kannalta merkittävistä tiedoista sitä mukaan, kun uutta tietoa saadaan.

Katso Kimolan kanavan video. Kuvattu elokuussa 2019, Kouvolan kaupunki/maastotietopalvelut.