Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X
Moision taide- ja pitokartano Elimäellä

Kartanoelämää

Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema empirekartano oli Elimäen ensimmäinen kivitalo. Entiseen loistoonsa kunnostetussa rakennuksessa toimii nykyisin Moision taide- ja pitokartano.

Jaa somessa

Moision taide- ja pitokartano tunnetaan kulttuuritapahtumien, häiden, syntymäpäivien, sukujuhlien ja pikkujoulujen pitopaikkana, mutta myös vaihtuvista taidenäyttelyistään.

Yläkerrassa on esillä on myös Wäinö Aaltosen (1894–1966), muistonäyttely. Sen veistokset ja maalaukset ovat kartanon omasta kokoelmasta. Tunnetuimpia niistä ovat Marjatta-veistos ja näköispatsas Aleksis Kivestä.

Moision kartanon Taidekesä 2020
25.6.–30.8.2020
Avoinna: ma–ke suljettu, to–pe ja su 11–16, la 11–15.

Taidesyksy 2020
5.9.–18.12.

Lataa Moision Taide- ja pitokartanon esite tästä.

Mamselli avaintenvartijana

Moision Taide- ja pitokartano syntyi kauppiaspariskunta Seija ja Pentti Hasun taideharrastuksesta. Kouvolan kauppahallissa vuodesta 1968 asti liha-alan vähittäis- ja tukkukauppaa pitäneet Hasut keräsivät päivätyönsä vastapainoksi taidetta ja antiikkia ympärilleen.

Kun teoksia alkoi olla niin paljon, että ne täyttivät kodin, syntyi ajatus laittaa kokoelma kaikkien nähtäväksi.

Samoihin aikoihin Elimäen kunta etsi Moision kartanoon ympärivuotista yrittäjää. Vuokrasopimus kirjoitettiin keväällä 1997 ja toiminnan vetäjäksi tuli Hasujen tytär Anne Hasu, joka nimitti itsensä mamselliksi vierastamansa toimitusjohtaja-tittelin sijasta.

Kartanon historiassa on ollut aikojen saatossa useita mamselleja eli naispuolisia taloudenhoitajia, joiden avainvyössä oli avain jokaiseen rakennukseen ja tietenkin rahalippaaseen.

Engelin uusi loisto

Vuonna 1820 valmistunut, Suomen sodassa kunnostautuneen majuri Fredrik af Forsellesin rakennuttama kartano on toiminut historiansa varrella kunnalliskotina ja kotisisaropistona.

Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema empirekartano elää taas uljaita aikoja. Alakerrassa toimii toimii tilausravintola ja pitopalvelu ympäri vuoden. Aukioloaikoina sisäänpääsylippuun sisältyy kahvi ja kahvileipä.

Hasujen omien kokoelmien esilläolo on iso osa kartanon nykyistä interiööriä. Kartanossa on vanhojen mestareiden maalaustaidetta sekä veistoksia Wäinö Aaltosen lisäksi Jussi Mäntyseltä, Johannes Takaselta ja Ville Vallgrenilta.

Kartanon menneen ajan loistoa voi ihailla yläkerran juhlahuoneissa, joiden värimaailma on palautettu alkuperäiseen asuunsa. Kattomaalaukset ja -ornamentit sekä klassinen kalustus johdattavat entisajan kartanotunnelmaan.