Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Wreden hautakappeli, kuvaaja Teme Toivainen

Kouvolassa kummittelee

Kellojen kääntäminen vaikuttaa iltoihimme pimenevästi ja se jos mikä laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Onko kaikki kuitenkaan mielikuvitusta vai liikkuvatko henget keskuudessamme huomaamatta pimeyden keskellä?

Jaa somessa

Uskallatko tutustua Kouvolan kuuluisimpiin kummituskartanoihin?

Moision Kartano

Moision kartanossa on ollut monenlaista elämää ja 200-vuotisen historian ajalle mahtuu paljon iloa sekä surua. Tyhjässä kartanossa voi huomata tuoksuja jotka menneet kulkijat ovat jättäneet taakseen. Haistatko kentien piipputupakan, hattaran tai hajuveden? 

Kartanon mamsellilla, Anne Hasulla, on kokemusta kahdesta eri kokoisesta aaveesta. Isokokoinen linjakas kulkija näyttäytyy oviaukoissa, kun taas pienempi harmaa pallo kolistelee usein ulko-ovea. ”Menen avaamaan oven, kun kuulen sen takaa kolinaa ja siinä se pieni harmaa pallo taas on, oven takana odottamassa. Sanon aina, että tule sisälle.” Hasun mukaan oven avauksella tilanne menee ohi, kuin harmaa ilmestys olisi pieni lapsi joka on jäänyt lukkojen taakse ja haluaa päästä takaisin sisälle.

Moision kartanossa näitä kulkijoita nimitetään hyviksi haltioiksi ja kaikilla oma paikkansa kartanossa sekä omat tehtävänsä.

Anjalan kartano

Anjalan kartanon historia ulottuu vuoteen 1608, jolloin se siirtyi Wrede-suvun haltuun ja se  on varmasti tunnetuin kummitustalo koko Kouvolassa. Siellä kerrotaan tarinaa Harmaasta Rouvasta, joka näyttäytyy erityisesti talon vasemmanpuoleisista ikkunoista ylimmässä eli ihan yläkulmassa. Mauri Karvonen Historian- ja rajatiedon tutkija kertoo, että kartanon kummitukset on kautta aikain yhdistetty tiettyihin historiallisiin henkilöihin. ”Kiehtovaa, mutta tuskin koskaan saamme tietää totuutta,” hän jatkaa.

Anjalan kartanoon liittyy kauhutarinoita esimerkiksi muuriin muuratusta piikatytöstä. Karvosen mukaan, kun muurin ohi kävelee, voi tuntea kylmän henkäyksen. Huhutaan myös, että Anjalan kartanon päärakennuksesta lähtisi salakäytävä. Huoneessa, josta salakäytävä on lähtenyt, ei ole pystynyt edes nukkumaan, koska joku on koko ajan repinyt hereille.

Wreden hautakappeli

Kouvolalainen folk-yhtye The Gallows Dance kävi viime vuonna otattamassa itsestään promokuvia Anjalan hautausmaalla, joka tunnetaan myös Wreden hautausmaana. Polaroidilla otettuun kuvaan kehittyi kuitenkin omituinen ihmisen kokoinen valoilmiö. Ilmestyikö itse Mathilda Wrede kuvaan?

Kuvat: Teme Toivainen / Wreden hautakappeli & Nuorisokeskus Anjala / Anjalan kartano  


 

Käytämme tällä sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.