Kimolan kanava avautuu kesäkuun alussa

Kimolan kanava avautuu veneilijöille kesällä. Kanavan myötä Kouvolaan pääsee Pielavedeltä asti, 400 km päästä. Vesiyhteys kulkee sieltä Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle ja edelleen Kymijoen vesistöön.

Kanavan ajavaisia vietetään 5.6.2020

Jaa somessa

Kanavan rakentaminen alkaa olla valmista

Pari vuotta kestäneiden muutostöiden aikana kanavaa on ruopattu ja levennetty ja siihen on tehty veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Kimolan vanhan uittokanavan nippunosturit on purettu ja tilalle on rakennettu venesulku, jonka sulutuskorkeus on 12 metriä. Venesulun pituus on noin 35 metriä ja leveys 8 metriä. Vanha uittotunneli on louhittu ja lujitettu. Päijänteen suunnasta saavuttaessa sulun jälkeen tullaan noin 70 metriä pitkään tunneliin. Kanavan pituus on noin 5,5 km.

Tunneli sekä poikkeuksellisen korkea sulutuskorkeus tekevät Kimolasta mieleenpainuvan kokemuksen veneilijöille.

 

Virtakiven vierasvenesatama ja Hirvelän kotisatama

Uuden vesireitin päätepiste, tai alkupiste, riippuen matkailijasta on Virtakivessä Voikkaalla. Uuteen vierasvenesatamaan tulee 8 paikkaa matkaveneelle ja 34 pienvenepaikkaa sekä laivalaituri. Vierasvenesataman lähelle tulee Hirvelän kotisatama, joka palvelee paikallisia veneilijöitä. Veneiden laskeminen veteen ja nostaminen maalle keskitetään Hirvelän kotisatamaan.

Kanavan sulun ja tunnelin alueelle tulee pysäköintialue ja näköalatasanne. Alueelle suunnitellaan myös kahvilapalveluja. Sululta on matkaa Vuolenkosken vierasvenesatamaan maantietä pitkin noin 6 km.

Vesireitin varrelle, kanavalta kohti Voikkaata, suunnitellaan yritysten kanssa yhteistyössä oheispalveluja ja toimintoja.

 

Laivaristeilylle kanavalla

M/S Pyhäjärvi aloittaa reittiliikenteen kanavalla. Laivan kyytiin voit nousta Heinolasta tai Vuolenkoskelta. Lisäksi reitille on tulossa useita tilausajoristeilyjä, laiva-bussi -yhdistelminä. Virtakiven Sauna on hankkinut oman laivan, joka tulee tekemään tilausajoristielyjä ja toimii myös laivaravintolana.

*****

Kanava avataan koekäytön jälkeen. Kanavan avajaiset pidetään perjantaina 5.6.2020.

Kanavan rakentamisesta vastaa Väylävirasto. Väyläviraston lisäksi kanavan rakentamiskustannuksista vastaavat Heinola, Iitti ja Kouvola. Kanava siirtyy valmistuttuaan Kouvolan kaupungin omistukseen.

Kimolan kanavan esite löytyy tästä.