Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Kimolan kanava avautuu heinäkuussa

Kimolan kanava avautuu veneilijöille kesällä 2020. Näillä näkyminen kanavalle pääsee veneilemään  heinäkuussa aiemmin ilmoitetun kesäkuun sijaan. Kanavan rakennuttajan Väylän mukaan avauksen siirtymisen syy on tekninen. 

Kanavan myötä Kouvolaan pääsee Pielavedeltä asti, 400 km päästä. Vesiyhteys kulkee sieltä Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle ja edelleen Kymijoen vesistöön.

 

 

 

Jaa somessa

Kanavan rakentaminen alkaa olla valmista

Pari vuotta kestäneiden muutostöiden aikana kanavaa on ruopattu ja levennetty ja siihen on tehty veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Kimolan vanhan uittokanavan nippunosturit on purettu ja tilalle on rakennettu venesulku, jonka sulutuskorkeus on 12 metriä. Venesulun pituus on noin 35 metriä ja leveys 8 metriä. Vanha uittotunneli on louhittu ja lujitettu. Päijänteen suunnasta saavuttaessa sulun jälkeen tullaan noin 70 metriä pitkään tunneliin. Kanavan pituus on noin 5,5 km.

 

Tunneli sekä poikkeuksellisen korkea sulutuskorkeus tekevät Kimolasta mieleenpainuvan kokemuksen veneilijöille.

 

Virtakiven vierasvenesatama ja Hirvelän kotisatama

Uuden vesireitin päätepiste, tai alkupiste, riippuen matkailijasta on Virtakivessä Voikkaalla. Uuteen vierasvenesatamaan tulee 8 paikkaa matkaveneelle ja 34 pienvenepaikkaa sekä laivalaituri. Vierasvenesataman lähelle tulee Hirvelän kotisatama, joka palvelee paikallisia veneilijöitä. Veneiden laskeminen veteen ja nostaminen maalle keskitetään Hirvelän kotisatamaan.

Kanavan sulun ja tunnelin alueelle tulee pysäköintialue ja näköalatasanne. Alueelle suunnitellaan myös kahvilapalveluja. Sululta on matkaa Vuolenkosken vierasvenesatamaan maantietä pitkin noin 6 km.

Vesireitin varrelle, kanavalta kohti Voikkaata, suunnitellaan yritysten kanssa yhteistyössä oheispalveluja ja toimintoja.

 

Laivaristeilylle kanavalla

M/S Pyhäjärvi aloittaa reittiliikenteen kanavalla. Laivan kyytiin voit nousta Heinolasta tai Vuolenkoskelta. Lisäksi reitille on tulossa useita tilausajoristeilyjä, laiva-bussi -yhdistelminä. Virtakiven Sauna on hankkinut oman laivan, joka tulee tekemään tilausajoristeilyjä ja toimii myös laivaravintolana.

*****

Kanava avataan sulun koekäytön jälkeen heinäkuussa (Väylän 28.4. ilmoittaman tiedon mukaan.)

Kanavan rakentamisesta vastaa Väylä. Väyläviraston lisäksi kanavan rakentamiskustannuksista vastaavat Heinola, Iitti ja Kouvola. Kanava siirtyy valmistuttuaan Kouvolan kaupungin omistukseen.

Kimolan kanavan esite (reitti tarkennettu)  löytyy tästä

Ja tarkennettu havainnekartta (reitti tarkennettu) tästä