Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Kimolan kanava avautui 2020

Kimolan kanava avautui maanantaina 3.8.2020 klo 10. Kanavan myötä Kouvolaan pääsee Pielavedeltä asti, 400 km päästä. Vesiyhteys kulkee sieltä Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle ja edelleen Kymijoen vesistöön.

Kanava avautuu jälleen 7.5. 2021. Kimolan kanavan tuoreimmille sivuille pääset tästä.

 

 

 

 

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Kanava avattiin veneliikenteelle 3.8.

Pari vuotta kestäneiden muutostöiden aikana kanavaa on ruopattu ja levennetty ja siihen on tehty veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Kimolan vanhan uittokanavan nippunosturit on purettu ja tilalle on rakennettu venesulku, jonka sulutuskorkeus on 12 metriä. Venesulun pituus on noin 35 metriä ja leveys 8 metriä. Vanha uittotunneli on louhittu ja lujitettu. Päijänteen suunnasta saavuttaessa sulun jälkeen tullaan noin 70 metriä pitkään tunneliin. Kanavan pituus on noin 5,5 km.

"Tämä on ollut mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen hanke myös tekijöilleen. Vaikka kanava on näyttänyt valmiilta jo jonkin aikaa, ei teknisissä testauksissa ole voitu ottaa oikoreittiä. Sulkuporttien toimivuuden varmistaminen vei jonkin verran ennakoitua pidempään, mutta nyt odotus palkitaan, kun uusi vesireitti otetaan käyttöön", kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Harri Liikanen.

Tunneli sekä poikkeuksellisen korkea sulutuskorkeus tekevät Kimolasta mieleenpainuvan kokemuksen veneilijöille.

Kimolan kanavan UKK vastauksineen löytyy tästä.

 

Virtakiven vierassatama ja Hirvelän kotisatama

Uuden vesireitin päätepiste, tai alkupiste, riippuen matkailijasta on Virtakivessä Voikkaalla. Uudessa vierassatamassa on venepaikkoja ja laivalaituri. Vierassataman lähellä on Hirvelän kotisatama, joka palvelee paikallisia veneilijöitä. Veneiden laskeminen veteen ja nostaminen maalle keskitetään Hirvelän kotisatamaan.

Kanavan sulun ja tunnelin alueelle tulee pysäköintialue ja näköalatasanne. Alueelle tulee kesäksi 2020 kioskipalveluja. Sululta on matkaa Vuolenkosken vierasvenesatamaan maantietä pitkin noin 6 km.

Vesireitin varrelle, kanavalta kohti Voikkaata, tulee seuraavaksi kesäksi 2021 yritysten palveluja. Nyt palvelut keskittyvät reitin päätepisteeseen Virtakiven vierassatamaan ja siitä noin 300 metrin päähän Virtakiven Saunalle.

 

Laivaristeilylle kanavalla

M/S Pyhäjärvi aloittaa reittiliikenteen kanavalla. Laivan kyytiin voit nousta Heinolasta tai Vuolenkoskelta. Lisäksi reitille on tulossa useita tilausajoristeilyjä, laiva-bussi -yhdistelminä. Virtakiven Sauna on hankkinut oman laivan, joka tulee tekemään tilausajoristeilyjä ja toimii myös laivaravintolana.

*****

Kanavan rakentamisesta on vastannut Väylävirasto. Väyläviraston lisäksi kanavan rakentamiskustannuksista vastaavat Heinola, Iitti ja Kouvola. Kanava siirtyy valmistuttuaan Kouvolan kaupungin omistukseen.

Kimolan kanavan esite (reitti tarkennettu)  löytyy tästä

Ja tarkennettu havainnekartta (reitti tarkennettu) tästä

Pyhäjärven veneilykartta 2020 on hyödyllinen kaikille Kouvolan ja Iitin nykyisille sekä Kimolan kanavan kautta saapuville Päijänteen veneilijöille.

Kartan myyntipisteet ja hankintatavat.