Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X
Ankkapurhan Kulttuuripuisto Kouvolassa

Historiaa omaan tahtiin

Ankkapurhan kulttuuripuistossa voi viettää kesäpäivää riippumatossa, käydä taidenäyttelyssä tai kiertää läheisellä Alvar Aallon piirtämällä asuinalueella. Ankkapurha on kuin yhtä suurta ulkoilmamuseota.

Jaa somessa

Ankkapurha on Kymijoessa Anjalan kohdalla oleva koskialue. Ferdinand von Wright ikuisti sen öljyvärimaalaukseensa Anjalankoski, joka kuuluu nykyisin Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Taidemaalari von Wrightin taulussa näkyy kuohuvaa vettä ja kuusimetsää. Taiteilija viimeisteli koskimaiseman valmiiksi vuonna 1867, viitisen vuotta ennen kuin Ankkapurhan itärannalle perustettiin Kymenlaakson ensimmäinen puuhiomo.

Pian sen viereen nousi Tampellan kartonkitehdas, ja Ankkapurha valjastettiin sähköntuotantoon. Ankkapurhan länsirannalla sijaitseva Anjalan kartano kuului pitkään Wreden suvulle, jolle kuningas Kaarle IX lahjoitti aikoinaan Anjalan maat.

Puisto kaikkien käytössä

Nykyään kartanon mailla ja vanhalla tehdasalueella toimii Ankkapurhan kulttuuripuisto. Kartano tammikujineen ja puistoineen on herännyt henkiin, ja ovet on avattu yleisölle vuosien tauon jälkeen. Anjalan kartano toimii näyttelytilana sekä tapahtumapaikkana. Perusnäyttely esittelee kartanon historiaa ja siihen liittyviä ihmisiä.

Matkailija voi aloittaa kierroksensa Makasiinikahvilasta. Sieltä saa ostettua piknik-korin, jossa on lehtikuohujuomaa, hedelmiä, suolaista ja makeaa. Mukava paikka nautiskella eväitä on kolmesataa vuotiaan tammen lehvästön alla.

Sulattelu- tai lepohetki luonnistuu puistoon viritetyissä riippumatoissa. Heinäkuu tunnetaan Ankkapurhan kulttuuripuistossa nimellä ”riippumaton heinäkuu.” Opaskyltit kertovat: ”Nurmikkoa saa tallata! ”Ja: ”Please enjoy the park!” Kieltotauluja ei ole, sillä tulijalle halutaan tarjota elämyksiä. Sellainen voi olla vaikkapa kävely paljain jaloin aamukasteisella nurmikolla.

Kartanon uudet kujeet

Anjalan kartanossa pääset kesällä 2018 tutustumaan Anjalankosken taideseuran vuosinäyttelyyn. Kartano on kesällä avoinna keskiviikkoisin kello 15:00 - 17:00 ja torstaista sunnuntaihin kello 12:00 - 16:00. Maanantaisin ja tiistaisin kartano on suljettu, myös juhannuksena kartano lomailee. Ryhmille kartano on avoinna varauksella myös muina aikoina.

Tuoreena uutuutena kartanossa on uusi pakopeli . Saatko selville, mitä kartanossa oikein tapahtui yli 200 vuotta sitten?

Aaltoa ja kivikautta

Kartanon puistosta voi siirtyä kosken yli kulkevaa kevyen liikenteen väylää vanhalle tehdasalueelle. Ankkapurhan teollisuusmuseo vie Suomen metsäteollisuuden historiaan ja esittelee vuodelta 1897 peräisin olevan Suomen ensimmäisen jatkuvatoimisen kartonkikoneen.

Samalla voi tehdä kävelykierroksen Alvar Aallon arkkitehtuurin maisemissa. Ympärillä on maestron 1930-luvulla ja 1950-luvulla suunnittelemia yhtenäisiä asuma-alueita sekä Museotalo Warpunen, jossa on tehtaan työntekijäperheen 1900-luvun alun asuintilat ja 1920-luvun konttori.

Pienen kävelymatkan päässä Ankkapurhan kulttuuripuistosta on kivikautisia asuinsijoja, ennen Salpalinjaa kaivettuja juoksuhautoja sekä 1756 valmistunut Anjalan ristikirkko. Kirkkovuorella sijaitseva hautausmaa jäi 1800-luvun lopussa Wrede-suvun käyttöön. Sieltä voi löytää Kakolan vankien Mathilda Wreden haudalle pystyttämän obeliskin.

Ankkapurhan kulttuuripuistossa toimii myös Nuorisokeskus Anjala, Etelä-Suomen suurin leirikoulujen järjestäjä.

Ankkapurhaan kätevästi bussilla

Ankkapurhan kulttuuripuistoon ja läheisellä Tehtaanmäellä sijaitsevia Alvar Aaltokohteita pääsee ihastelemaan helposti bussilla. Kouvolan Matkakeskukselta Anjalaan ja takaisin kulkevalla linjalla 3 pääsee noin 1,5 kilometrin päähän Ankkapurhasta ja vajaan kilometrin päähän Tehtaanmäestä.