Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Kimolan kanavan UKK

Kimolan kanava avattiin veneliikenteelle elokuun 2020 alussa. Ensimmäisen avoinnaolokauden  aikana (elo-lokakuu) kanavalla tehtiin noin 800 sulutusta. Kanava kiinnostaa niin veneilijöitä kuin kanavaa matkailukohteena katsomaan tulevia. Olemme koonneet tähän alle vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Jaa somessa

1. Milloin Kimolan kanava on avattu liikenteelle?

Kimolan kanava avautui veneliikenteelle 3.8.2020.

2. Kuka rakensi kanavan ja vastaa siitä?

Kimolan kanavan rakentaminen oli valtion sekä Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteinen hanke. Väylävirasto vastasi kanavan rakennuttamisesta ja kunnat vastaavat ylläpidosta.

 Valmistumisen jälkeen kanava siirtyi Kouvolan kaupungin omistukseen.

3.  Kuinka pitkä kanava on?

Kanava on 5,5 km pitkä. Matkan pituus kanavan sululta Voikkaalle Virtakiven vierassatamaan on noin 24 km /13 Nm.

4.  Kuinka pitkään sulutus kestää?

Kanavassa on yksi sulku. Sulutuskorkeus on 12 metriä ja sulukseen menee aikaa noin puoli tuntia.

5. Mikä on sulkualtaan koko?

Sulkualtaan pituus on 35 metriä ja leveys 8 metriä.

6. Mitä erikoista Kimolan kanavassa on?

Veneilykäyttöön kunnostetun entisen uittokanavan erityispiirteitä ovat 12 metrinen sulutuskorkeus ja ainutlaatuinen 70 m pitkä kalliotunneli.

7. Mikä on kanavan ylittävien siltojen alituskorkeus?

Kanavatien sillan ja Kimolan (Eiraskan) sillan alituskorkeus on 4,8 metriä. Kimolanlahden sillan alituskorkeus on 4,0 metriä.

8. Mitä uutta Kimolan kanava tuo veneilyn harrastajille?

Kimolan kanavan myötä avautuu uusi veneilyreitti Päijänteeltä, ja jopa Pieliseltä 400 km:n päästä, Kouvolan Voikkaalle. Veneilijät Lahden ja Jyväskylän seudulta pääsevät Kouvolaan ja vastaavasti tämä on uusi mahdollisuus kouvolalaisille veneilijöille.

9. Mitä palveluita Kimolan kanavan ympäristössä on?

Kanavan sulun alueella on ollut kesällä 2020 P-paikka autoilijoille, näköalapaikka sulun suuntaan ja wc. Kesällä 2020 sululla palveli konttikahvila. Lähistöllä on luontopolku. Vuoden 2021 veneilykaudelle pyritään kehittämään palveluja.

10. Voiko alueella tankata veneen?

Kesällä 2020 kanavalla eikä sen satamissa (Hirvelän kotisatama ja Virtakiven vierassatama) ole tankkausmahdollisuutta. Tankkauspalvelun mahdollisuutta selvitetään tulevan talven aikana.

11. Pääseekö kanavalle ja sen läpi risteilyaluksella?                                                    

Kyllä. Kesällä 2020 kanavalla on risteillyt m/s Pyhäjärvi Heinolasta ja syyskuusta alkaen m/s Kavaljeeri Virtakiven Saunalta.

Katso kanavan ylittävien siltojen alituskorkeudet kohdasta 7.

12. Pääseekö kanavan odotuslaitureilta kävellen tutustumaan sulun alueeseen?

Sulun ylä- ja alapuolella on odotuslaiturit, joihin voi kiinnittyä odottamaan sulutusta tai muuten pitämään taukoa. Sulun yläpuoliselta laiturilta on turvallisin reitti kulkea katsomaan sulun ympäristöä.

13. Miten sulku toimii?

Kyseessä on ns. itsepalvelukanava. Liikennöintiohjeet löytyvät tästä.

14. Voiko kanavasta mennä kanootilla tai kajakilla?

Kyllä, sulkuun voi mennä kanootilla ja kajakilla, samoin myös pienelläkin veneellä. Sulun ala- ja yläpuolella on venelaiturien jatkona matalat laiturit, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti kanooteille ja kajakeille.

15. Onko veneilyreitistä olemassa karttaa?

Kuusankosken veneilyseura ry on julkaissut täysin uudistetun Pyhäjärven-Kimolan kanavan veneilykartan 2020 hintaan 15€ (sis. alv 24%). Kartan myyntipisteet ja hankintatavat: Virtakiven Sauna/Voikkaa, Rantamesta/Vuolenkoski ja Kuusankosken veneilyseura ry. Lisätietoja tästä.

16. Missä on lähin vierassatama / Missä voi kiinnittyä veneellä yöpymistä varten?

Päijänteen suunnasta tultaessa kanavan loppupää on Kouvolan Voikkaalla Virtakivessä, jossa on uusi Virtakiven vierassatama ja siitä noin 300 metrin päässä on Virtakiven Saunan palvelut, www.virtakivensauna.fi

Lisäksi reitin varrella kanavan yläpuolella on juuri uusittu Vasikkasaaren retkisatama ja kanavan alapuolella uusittu Hiidensaaren retkisatama.

 

Käytämme tällä sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.