Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Alvar Aallon kohteet

Arkkitehdit Alvar (1898-1976) ja Aino Aalto (1894-1949) toivat moderniin asumiseen edistyksellisiä ratkaisuja, kalusteita ja sisustuksia useiden vuosikymmenten ajan.

Jaa somessa

Heidän tavoitteenaan oli edistää hyvän asumisen edellytyksiä ja helpottaa asukkaiden arkea niin yksilöllisissä kaupunkikodeissa kuin sarjavalmisteisissa vuokrataloissakin, asukkaiden yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Suunnittelun lähtökohtana oli sekä tilankäytön että kalustamisen käytännöllisyys, keveys ja joustavuus.  

Alvar Aallon tuotannolle on ominaista talojen ja asuntojen yhteys luontoon. Hän sijoitti standardielementeistä rakennetut eri kokoiset, paikallisiin olosuhteisiin muunneltavat pientalot osaksi maisemaa ja pyrki liittämään myös pieniin asuntoihin oman ulkotilan. Aalto suunnitteli asuintaloja myös teollisuusalueiden yhteyteen kaavoitetuille asuinalueille, minne talot sijoittuivat luontevasti tehdasyhteisön hierarkian mukaisesti. Tällaisia alueita ovat muun muassa Anjalan paperitehtaan ja Inkeroisten kartonkitehtaan työntekijöille suunniteltu Tehtaanmäen asuinalue sekä Kotkan Sunilan pienkerrostalot ja rivitalot. 

Alvar Aallon arkkitehtitoimisto suunnitteli Inkeroisiin 30 rakennusta ja Sippolaan yhden lääkäritalon. Kaikkia toimiston Inkeroisiin suunnittelemia rakennuksia ei toteutettu, monet on myöhemmin purettu tai muutettu tunnistamattomiksi. Kouvolan keskustassa sijaitsee Kasarmin portinpylväät ja aita ja yksityinen omakotitalo.

Lataa Alvar Aallon kohteita esittelevä arkkitehtuuriopas ja tutustu upeisiin kohteisiin.

Opas on myös saatavana Kouvolan kaupungintalon info-pisteestä.

Lähde mobiilikierrokselle omaan tahtiin

Voit tutustua Inkeroisten ja Tehtaanmäen asuinalueisiin mobiililaitteella Citynomadi applikaation avulla. Kävelyreitin kohteina ovat kaikki Aallon suunnittelemat asuinalueet ja koulu. Reitin kohteista voi valita mieluisimmat tai sitten tutustua kaikkiin. Suuri osa reitin kohteista on noin 1,5 km:n säteellä toisistaan. Karhunkankaan asuinalue on noin 2 km:n päässä muista kohteista.  Lataa vain applikaatio älypuhelimeesi ja olet kirjaimellisesti Aallon harjalla mobiilioppaasi kanssa. Alvar Aalto Citynomadi-reitti on erinomainen keino ottaa mestarin suunnittelemat kohteet haltuun.

 

Käytämme tällä sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.