Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Kouvolassa toimii Suomen suurin laskuvarjokerho,

Ihania hetkiä taivaalla

Kouvolassa toimii Suomen suurin laskuvarjokerho, jossa on monta onnellista jäsentä. Laskuvarjohyppyä seuraava euforian tunne kestää päiviä. 

 

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Cessna Grand Caravan 208 -potkuriturbiinikone nousee hiljakseen Kouvolan taivaalle. Marja Davidsson istuu vaahtomuovisella penkillä liitopuku yllään ja kypärä päässä ja keskittyy. Laskee hengityksiä yhdestä kymmeneen. Ja sitten taas alusta.

On kulunut tunti siitä, kun Davidsson on saapunut uttilaisen laskuvarhohyppykerhon Skydive Finlandin kerhotalolle. Hän on tarkastanut varusteet, tehnyt kuivaharjoituksia, odottanut valmistautumiskuulutusta ja siirtynyt koneeseen, joka nousee 20 minuutissa 4 kilometrin hyppykorkeuteen.

Davidsson odottaa Cessnassa vuoroaan. Hänen edellään on hyppyryhmä ja kouluttaja oppilaansa kanssa.
Ne ovat nyt ulkona. Enää kahdeksan sekuntia. Davidsson siirtyy ovelle.
Sekunti. Irrottautumista edeltävä hetki on ihana. Davidsson hyppää tuuleen.

Vapaa pudotus on puhdasta nautintoa. Sen aikana ei koe pelkoa eikä ahdistusta. Davidsson levittää käsiään ja jalkojaan ja ohjaa liitopukuaan, wingsuitia. Hän liitää lähes vaakatasossa ja pitkittää vapaan pudotuksen kestoa. Maailma alapuolella näyttää kartalta.

Parin minuutin kuluttua äänikorkeusmittari ilmoittaa piippaamalla, että matkaa maahan on kilometri ja on aika avata laskuvarjo.

Lumous katoaa. On taas keskityttävä muihin hyppääjiin, tarkkailtava ympäristöä ja mietittivä laskeutumista.

Ilmojen ennätysnainen

Skydive Finland on Suomen suurin laskuvarjokerho. Sillä on yli 900 jäsentä, joista aktiivisia on noin 150.

”Kausi kestää maaliskuun lopulta lokakuun loppuun. Kesäkuusta elokuun puoliväliin, toimintaa on päivittäin. Muulloin hypätään perjantaista sunnuntaihin”, Davisson sanoo.

Davidsson hyppää vuosittain 40–80 hyppyä. Yleensä päivään mahtuu korkeintaan neljä hyppyä. Liitopuvulla hän on tehnyt naisten sarjassa kansallisen nopeusennätyksen (264,3 km/h) ja matkalentoennätyksen (7363 m).

”Nopeudessa suoritusikkuna on 2–3-kilometrin välissä. Kypärässä oleva gps-paikannin tallentaa vauhdin.”

Davidssonin hyppypäiväkirjan mukaan takana on 1235 hyppyä. Ensimmäisen hypyn hän teki vuonna 1984. Harrastuksessa oli peräti 21 vuoden tauko, kunnes hyppääminen alkoi uudestaan vuonna 2013.

”Kun ajatus syntyi, sitä ei voinut pysäyttää. Halusin uudestaan keski-ikäisenä tehdä sellaista, mikä oli nuoruudessa maailman kivointa.”

Euforiatakuu

Tandemhyppy on turvallinen ja helppo tapa tutustua lajiin. Myös hyppykurssille voi tulla sillä ajatuksella, että hyppää vain yhden hypyn. Hyppykurssi kestää kolme iltaa. Sen jälkeen ensimmäisissä hypyissä avustamassa on kaksi hyppymestaria, jotka pitävät koulutettavasta kiinni vapaan pudotuksen ajan. Neljännestä hypystä lähtien mukana on yksi kouluttaja. Kahdeksas hyppy on ensimmäinen hyppy yksin.

Laskuvarjohyppääjät ovat helposti innostuvaa porukkaa, mutta eivät kuitenkaan uhkarohkeita.

”Turvallisuuteen suhtaudutaan tarkasti. Onnettomuudet liittyvät lähes aina laskeutumiseen. Kokeneet hyppääjät saattavat harrastaa esimerkiksi swooppausta, jossa laskeutuminen tehdään nopealla varjolla”, Davidsson sanoo.

Korkeanpaikan kammo on putoamisen pelkoa. Se katoaa lentokoneessa 300 metrin korkeudessa, eikä sitä koe varjon varassa. Onnellinen hetki hyppäämisessä on myös se, kun jalat ovat takaisin maassa. Silloin hyppääjä pääsee nauttimaan adrenaliiniryöpystä.

”Syntyy euforia, joka antaa jopa monen päivän mittaisen hyvän olon tunteen. Kerhollamme näkee paljon iloisia ihmisiä.”

Kuka Marja Davidsson
Ikä: 54.
Ammatti: Kuiskaaja Kouvolan Teatterissa.
Hyppyjä: Nuorena melkein 800, vanhempana yli 430, joista liitopukuhyppyjä 240.
Ennätykset: Nopeuden SE, Matkan SE ja Naisten joukkuelennon SE, joka on myös yleinen SE.

Kouvola hurjapäille 

Aina vain ylöspäin
Pyörällä alas Mielakkaa
Äijäviikonloppu Kouvolassa
Mustelmia ja vauhdin hurmaa