Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Aina vain ylöspäin

Kouvola on Suomen parhaimpia paikkoja harrastaa kalliokiipeilyä.

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Mikko Valkonen seisoo kallion alla. Hän pukee valjaat ja kypärän, ja kiipeää polkua pitkin kallion laelle. Hän ankkuroi yläköyden ja laskeutuu alas.

Kiipeilykengät vielä jalkaan, niin suoritus voi alkaa. Varmistaja tarkkailee alhaalla, kun Valkonen lähtee etenemään valitsemaansa reittiä.

Köysikiipeilyssä kiipeilijän henki on varmistajan vastuulla. Varmistajan tehtävä on yksinkertainen, mutta hänen pitää tietää, mitä tehdä. Ja kiipeilijän on luotettava täysin varmistajaan.

Valkonen nousee askelma kerrallaan ylös. Suoritus vaatii keskittymistä ja kehonhallintaa. Ruumiin paino täytyy siirtää tismalleen oikeaan paikkaan.

Kun reitin vaikein kohta on selätetty, tulee helpotus. Silloin tietää pääsevänsä ylös asti. Valkonen laskeutuu köydellä alas ja vuoro vaihtuu. Valkosesta tulee varmistaja ja varmistajasta kiipeilijä.

Kotiseiniä ja kotikallioita

Valkonen on vuonna 1994 perustetun Kiipeilykerho Kiilan puheenjohtaja. Kouvolassa toimivassa seurassa on voi harrastaa jää-, kallio- ja seinäkiipeilyä. Kiilan kotiseinä löytyy Kouvolan Brankkarilta eli vanhalta paloasemalta. Vuoroja seinäkiipeilylle kerholla on myös Uttihallissa. Kerhon kotikallioita ovat Mielakka Kouvolan keskustassa, Harju Valkealassa, Louhos Kuusankoskella ja Olhava Repoveden kansallispuistossa.

”Kouvola on maantieteellisesti parhaita kiipeilypaikkoja Suomessa. Täältä löytyy monia erilaisia kallioita”, sanoo Valkonen, joka kokeili kiipeilyä ensimmäisen kerran vuonna 1998.

Lajissa Valkosta viehättää itsensä kanssa kamppailu, kehonhallinta, yhteisöllisyys ja tietynlainen rentous. ”Kiipeilyssä mennään oman kehon ehdoilla. Se sopii hyvin kakkoslajiksi kamppailulajin harrastajille ja niille, jotka kaipaavat vaihtelua voimaharjoittelulle.”

Valkonen harrastaa eniten yläköysikiipeilyä. Jokaisella kiipeilykalliolla on kymmeniä eri reittejä. Joitain reittejä hän on treenannut vuosikausia ennen niiden selvittämistä.

”Reitti voi olla 12 metriä korkea ja todella helppo. Tai 3-metrinen ja äärimmäisen vaikea. Onnistumisen tunnetta tulee kaikentasoisille kiipeilijöille.”

Hurja, mutta turvallinen laji

Kiipeilyä voi tulla kokeilemaan Kiilan kotiseiniin. Normaalina aikana avoimet ovet ovat viitenä päivänä viikossa. Aiempaa kokemusta tai omia varusteita ei tarvitse olla. Kokeilussa saa tietoa lajista sekä turvallisuuteen liittyviä ohjeistuksia. Kokeilun hinta on 10 euroa. Se sisältää kiipeilykengät ja valjaat sekä ohjaajan opastastuksen ja varmistuksen köysiseinille. Kiipeilykokeilun alaikäraja on 15 vuotta. 8–15 -vuotiaat voivat tulla Pikkukiilan treeneihin.

”Laji sopii lähes kaikenkuntoisille. Jos selviää normaalista elämästä, pystyy myös kiipeilemään”, Valkonen vakuuttaa.
Vaikka laji kuulostaa hurjalta, loukkaantumisalttiudeltaan se sijoittuu polkupyöräilyn ja sauvakävelyn välimaastoon. Kiipeily on myös suhteellisen halpa harrastus. Varusteisiin menee 150–200 euroa.
”Alkuun pääsee kerhon varusteilla. Ummikkona ei kannata edes ostaa itse mitään”, Valkonen sanoo.
”Suosittelen myös aloittamaan harjoittelun ensin sisällä ja siirtymään vasta sen jälkeen kallioille.”

Kuka
Mikko Valkonen
Ikä: 37 v.
Ammatti: Asentaja.
Laji: Kiipeilyä 23 vuotta.

Kouvola hurjapäille tarinat:

Ihania hetkiä taivaalla
Pyörällä alas Mielakkaa
Äijäviikonloppu Kouvolassa
Mustelmia ja vauhdin hurmaa