Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Kimolan kanavan venetunneli

Kimolan kanavan toinen kesä

Kimolan vanha tukinuittokanava sai viime kesänä uuden elämän, kun se avattiin veneilykäyttöön. Nyt veneilijät pääsevät Päijänteeltä ja jopa Pielavedeltä asti Kouvolaan ja Iittiin.

Kanavan 12 metrinen sulutuskorkeus ja 70 metriä pitkä venetunneli ovat ainutlaatuisia kokemuksia veneilijöille.

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Kimolan kanavan toinen kesä on alkanut

Kanava avattiin veneilijöille viime vuoden elokuussa ja loppukesän aikana kanavalla tehtiin noin 800 sulutusta.Kanava on 5,5 kilometriä pitkä ja sen erikoisuutena ovat 12 metrinen sulutuskorkeus ja 70 metriä pitkä venetunneli.

Pohjoisen suunnasta tultaessa, muutama kilometri venereitiltä, on Vuolenkosken kylä satamineen ja palveluineen. Matka jatkuu kohti kanavaa ja sulkua. Ennen sulkua, edelleen Päijänteen suunnasta tultaessa, on veneilijöille odotuslaituri vasemmalla puolen. Itsepalvelukanavalla sulutus tilataan laiturilla olevasta sulutuksen käynnistysnarusta vetäen. Liikennevalot ohjaavat veneilijää sulutukseen siirtymisessä. Sulussa vene kiinnitetään vesipinnan mukaan liikkuviin johteisiin. Kelluvalle laiturille veneilijä nousee vain kiinnittäytymisen ja irrottautumisen aikana. Heti sulun jälkeen tullaan 70 metriä pitkään venetunneliin. Tunnelin jälkeen kanava jatkuu vielä kolmisen kilometriä, laajenee sitten ruovikoksi ja lopulta Pyhäjärveksi. Voikkaan (Kouvolan) suunnasta sululle tultaessa toimitaan päinvastaisessa järjestyksessä. Ensin tunneliin ja sen jälkeen sulkuun. Kanavan alueella nopeusrajoitus on 9 km / h ja Iitin Pohjanlahdella ja Kimolanlahdella nopeusrajoitus on 15 km / h.

Kanavan ylittävät Kanavatien silta (Taipaleen silta) ja Kimolan silta (Eiraskan silta) uusittiin kanavan rakentamisen yhteydessä.  Siltojen alikulkukorkeus on 4,8 m. Kimolanlahden sillan alikulkukorkeus on 4,0 m.

Tauon paikka ja päätepiste

Pyhäjärvellä taukopaikkana on tarjolla Hiidensaaren retkisatama. Pyhäjärveltä matka jatkuu joko kohti Iittiä ja sen venesatamia tai kohti reitin päätepistettä, Kouvolan Voikkaata ja Virtakiven vierassatamaa.

Ennen Virtakiveä on uutena pysähdyspaikkana Oravalan kartanon vieraslaituri. Kartanon laiturilla oleva kyltti ilmoittaa veneilijöille milloin saa tulla vieraisille kartanon maille.

Virtakiven vierassatamassa Voikkaalla on venepaikkojen lisäksi huoltolaituri, jossa on pilssi- ja septivesien keräämiseen imulaite sekä vesi- ja sähköpiste. Alueella on myös tulentekopaikka, wc ja jätteiden keräyspiste. Satamassa olevaan Pakanavuoren kallionseinämään on rakennettu näköalatasanne. 

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä satamasta palvelee idyllinen Virtakiven Sauna palveluineen. Ruokaa, juomaa, saunomista ja majoitusta sekä tämän kesän uutuutena ulkoilmakonsertit.

Satamasta voi vuokrata sähkökäyttöisen polkupyorän ja lähteä tutustumaan ympäristöön. Tai jos haluaa bussimatkalle, niin noin 400 metrin päässä satamasta on bussipysäkki, josta bussi vie matkustajansa aina Kouvolan keskustan matkakeskukseen asti.

Tutustu palveluihin koko reitin varrelta

Mitä kaikkea reitin varrelta Heinolasta Iittiin ja Kouvolaan löytyykään. Klikkaa kartalle ja katso!