Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Mustelmia ja vauhdin hurmaa

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Ennen viikonlopun roller derby -matsia Emilia Päivänsäde tankkaa koko alkuviikon energiaa ja nestettä.
Pelipäivänä hyvä aamupala, psyykkaamista ja alkulämpöä pelipaikalla ilman luistimia. Pukukopissa ylle polvisuojat, rannesuojat, kyynärsuojat, hammassuojat ja kypärä. Lyhyt lämmittely luistimilla joukkueen kanssa, jotta saadaan tuntuma lattiaan.

Tsemppibiisi vielä pukkarissa ja ottelu on valmis alkamaan.”Parasta ovat mähinä, mustelmat ja vauhdin hurma. Hittejä annetaan ja otetaan vastaan. Sytyn siitä”, sanoo Kouvola Roller Derbyn naisjoukkueessa Kouvola Rock n Rollersissa pelaava Päivänsäde.

Blokkerien ja jammerien taistelu

Roller derby on rullaluistimilla pelattava kontaktilaji, jossa kaksi joukkuetta luistelee ovaalinmuotoista rataa vastapäivään. Ottelussa on kaksi 20 minuutin erää. Ne jakautuvat maksimissaan 2 minuutin mittaisiin jameihin. Kussakin jamissa on aina viisi pelaajaa joukkueesta, seuraavaan jamiin vaihdetaan uusi kentällinen.
Viidestä kenttäpelaajasta yksi on jammeri, jonka erottaa kypärän päälle vedettävästä tähtipiposta. Jammeri tekee pisteitä ohittamalla radalla vastajoukkueen pelaajia. Häneltä vaaditaan räjähtävyyttä ja nopeaa regointia.
Muut neljä pelaajaa, blokkerit, saattavat pysyä lähes paikoillaan. He estävät vastapuolen jammeria etenemästä ja auttavat omaa jammeria.

”Yhdellä blokkereista on viivallinen pivot-hattu. Jos jammeri uupuu tai ei pääse eteenpäin, hän voi antaa tähtihuppunsa pivotille ja tehdä tästä jammerin”, sanoo blokkerina pelaava Päivänsäde.

Blokkerit rakentavat kentälle ihmisseiniä. Joukkuekaverit puristavat toisiaan lujaa ja vastustaja voi hitata mojovasti.
”Käsivarret ovat pelin jälkeen pienillä mustelmilla. Kesäkeleillä ne näkyvät, ja puolisot joutuvat selittelemään, etteivät ole syypäitä niihin.”

Laji vie mennessään

Paha Porvari, Linda Lemonator, Biggie, Voro, Sandels Hitto, Kawasari, Rosvo ja Lyijy. Siinä muutamia Kouvola Rock n Rollersin pelaajanimistä. Lempinimet on väännetty usein omista nimistä. ”Oma pelaajanimeni on sukunimeni”, Päivänsäde sanoo.

Koronatauon jälkeen naisten 1. divisioonassa pelaavan joukkueen treenit ovat käynnistymässä taas Kuusankosken urheilutalossa. Uusia pelaajia kaivataan mukaan.

”Rohkeasti vaan yhteyttä. Lisätietoa saa nettisivuiltamme, Instagramista ja Facebookista. Kokeilua varten annamme lainaksi välineet, joten niitä ei tarvitse alkuun hankkia.”

Kerran vuodessa Kouvola Rock n Rollers pyrkii järjestämään lajin alkeiskurssin. Ennen kuin pelaamaan pääsee kunnolla, pitää suorittaa Minimun skills -testi. Siinä tsekataan muun muassa luistelutekniikka ja pelaajan taito kaatua turvallisesti, jottei hän aiheuta vaaraa itselle ja muille.

Lajin ikärajana on 18-vuotta, mutta vanhempien suostumuksella mukaan voi tulla 16-vuotiaana. Vanhimmat joukkueen pelaajista on vähän yli nelikymppisiä.

”Paljon on sellaisia, jotka eivät ole olleet aikaisemmin kiinnostuneita urheilusta. Laji vie mennessään ja moni on löytänyt itsestään urheilijan.”

Kuka: Emilia Päivänsäde
Ikä: 32.
Ammatti: Toiminnanjohtaja.
Harrastus: Roller derby viimeiset 4 vuotta.
Joukkue: Naisten 1. divisioonassa kilpaileva Kouvola Rock n Rollers.
Tsemppibiisi pelipäivänä: Robin Packalenin Kipinän hetki.
Kauden aloitus: Joukkueen kanssa Repovedelle ja sieltä Ässätornin tai Bunkkerin saunaan.
Kauden päästös: KRD-Gaala joukkueen muonittajan, Lounaskahvila Kulman tiloissa.

Kuvat: A. Loiske Photography

Muita lajin harrastuspaikkoja Kouvolassa

Mailapelejä ja rullalajeja pääset myös kokeilemaan ja harrastamaan monipuolisen liikuntakeskuksen sisällä Valkealan Mailapelihallissa.

 

Kouvola hurjapäille 

Aina vain ylöspäin
Pyörällä alas Mielakkaa
Äijäviikonloppu Kouvolassa