Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Vilkas veneilykausi 2021

Kimolan kanava ja satamien portit ovat sulkeutuneet. Ensimmäinen kokonainen veneilykesä oli vilkas ja toi paikalle useiden veneilijöiden lisäksi myös autoilijoita ja moottoripyöräilijöitä. Kaupunki tekee vielä kevään ja kesän 2022 aikana pienimuotoisia kehitystoimia ja viimeistelytöitä sulun alueella sekä satamissa.

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Kimolan kanava ja satamien portit suljettu

Vilkkaan kesän jälkeen Kimolan kanava on sulkenut porttinsa. Myös uusien Hirvelän ja Virtakiven satamien laiturien portit on suljettu.

Takana vilkas kesä Kimolan kanavalla ja Pyhäjärvellä

Noin 5,5 kilometriä pitkä Kimolan kanava avautui elokuussa 2020. Ensimmäisenä kokonaisena kesänä sulutuksia oli lähes 1 700. Veneiden tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, koska yhdessä sulutuksessa voi kulkea useampi vene kerrallaan. Joidenkin arvioiden mukaan veneitä on kulkenut kanavasta touko-lokakuun aikana noin 5 000.

Kimolan kanava houkutteli paikalle myös paljon autolla tai moottoripyörällä liikkuneita ohikulkijoita.

Kesällä tehdyn haastattelututkimuksen mukaan pääasiallisin syy tulla kanavalle oli yksinkertaisesti kiinnostus tulla tutustumaan uuteen kanavaan. Veneilijät pitivät reitin ainutlaatuisuudesta mutta arvostivat myös viestintää Kimolan kanavasta, turvallisuutta kanava-alueella ja hyviä kanavaohjeistuksia.

- Kimolan kanavan suositteluhalukkuus oli tutkimuksen mukaan harvinaisen korkea sekä veneilijöiden kuin tietä pitkin tulleiden keskuudessa, iloitsee matkailupäällikkö Raija Sierman.

Polttoainejakelu avautuu ensi kesänä

Kouvolan kaupunki ylläpitää Virtakiven vierasvenesatamaa, jossa kiinnittyminen oli tänä kesänä vielä maksutonta. Ensi vuonna käyttöön otetaan mobiilisovellus, jolla voi varata ja maksaa satamapaikan.

Vierasvenesatamassa on veneilijöille juomavesipiste sekä imutyhjennyslaite septitankin tyhjennystä varten. Myös toivottu polttoainemyynti avautuu ensi kesänä. Satamassa on myös wc, jätepiste ja tulentekopaikka.

Viimeistelytyöt jatkuvat sulun alueella sekä Virtakiven ja Hirvelän satamissa

Ensi kevään ja kesän aikana tehdään vielä joitakin viimeistelytöitä. Sulun ympäristön viheralueita parannetaan ja sulun taustalla kohoava kallioseinämä on tarkoitus kohdevalaista. Lisäksi kanoottilaiturit muokataan kajakeille soveltuvammiksi.

Virtakiven ja Hirvelän satamissa asfaltoidaan ajoratoja sekä tehdään niihin liittyviä viimeistelytöitä.

Maankäytön yleissuunnittelu

Hirvelä-Virtakivi alueen veneilyyn kytkeytyvän maankäytön kehittämisen yleissuunnittelu käynnistetään vuoden 2021 lopulla. Suunnitelma toimii jatkossa tavoitesuunnitelmana asemakaavoituksessa ja yleiskaavoituksessa sekä toimintojen sijoittumisen suunnittelussa. Lähtökohtana suunnittelussa on arvioida ensisijaisesti veneilyyn kytkeytyvän virkistyksen, matkailun, palveluiden ja muiden maankäyttömuotojen kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia. Työ on määrä saada päätökseen vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. 

Veneilykausi jatkuu toukokuussa

Kanavan viimeinen aukiolopäivä oli 31.10. ja se avautuu jälleen toukokuun ensimmäisenä perjantaina, 6.5.2022.

Lisätiedot:

Matkailupäällikkö Raija Sierman, raija.sierman@kouvola.fi, p. 020 615 8254

Kehitysjohtaja Petteri Portaankorva, petteri.portaankorva@kouvola.fi, p. 020 615 1287

Rakennuttajapäällikkö Antti Nyberg, antti.nyberg@kouvola.fi, 020 615 7728