Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X

Kulttuurin ja historian Sippola

Ensin tuli emmental, sitten tuli taide. Jos luulit Sippolan olevan vain kylä muiden joukossa, et voisi olla enempää väärässä.

Jaa somessa

Sippolasta matkailija voi löytää monipuolisesti tekemistä. Paikalta löytyy uimalaituria, arboretumia ja esimerkiksi paikallisten olohuoneeksikin kutsuttu Baarman’s Neuvola. Merkittävinä kärkiteemoina Sippolassa vallitsee kuitenkin historia ja kulttuuri, joiden kohteet houkuttelevat luokseen yllättävillä tarinoilla ja palveluilla.

Historiaa ja herkkusuita

Sippolan kirkonkylällä kävijä ei voi sivuuttaa punatiilistä kirkkoa, joka kohoaa ylväänä pienen mäen päällä. Kyseinen kirkko on jo Sippolan kolmas kirkkorakennus, mikä onkin hyvä esimerkki paikan monivaiheisesta kirkkohistoriasta. Aivan mäen alapuolella puiden siimeksessä on puolestaan vanha kappeli, jossa voi käydä tunnustelemassa vanhan hautausmaan tunnelmaa ja tutkia paikallisesti merkittäviä hautoja. Sippolan pitkä historia on täynnä mielenkiintoisia henkilöitä, joiden tarinat heräävät eloon nykypäivään säilyneiden rakennusten ja esineiden muodossa.

Eräs yllättävä esimerkki paikallisesta historiasta on Rudolf Klossner, joka keitti Suomen ensimmäisen emmentaljuuston vuonna 1856 Sippolan kartanomeijerissä. Juustomestarin oli houkutellut paikalle Sippolan merkkimies Alexander von Daehn, joka oli viehtynyt Sveitsin matkallaan emmentalin makuun. Meijerin edustalla on edelleen hämmästeltävänä alkuperäinen juustopata. Padassa on nähtävissä ajan patinaa ja paikalla onkin helppo kuvitella, miten 160 vuotta sitten siinä on valmistunut valtakunnallisesti ainutlaatuinen herkku.

Kulttuurin uusi koti

Meijerissä ruokakulttuurin vaaliminen on vaihtunut toisenlaiseen kulttuurin, sillä paikalla toimii nykyisin Taidekeskus Antares. Antareksessa on taitelijoiden residenssi, sekä vaihtuva taidenäyttely.

Entisessä Pub Wilhelmiinassa toimii Sippolan toinen kulttuurikeskus, Ugrin paikka. Ugrin paikassa kohtaavat suomalais-ugrilaisista kulttuureista kiinnostuneet, vaikkapa työpajojen ja tapahtumien merkeissä. Kokkauskurssilla valmistuu karjalanpiirakan kaltaisia perepetš-piirakoita ja ruokaa paistetaan ulkona perinteisessä uunissa. Kulttuurikeskusta pitää Udmurtian pääkaupungista Izhevskistä kotoisin oleva Khakimovin perhe. Suomalais-ugrilaiset kulttuurit ja kielet ovat hämmästyttävän lähellä toisiaan, mikä tekeekin Ugrin toiminnasta ehdottomasti tutustumisen arvoista.