Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Retkelle Repoveden kansallispuistoon

Junalla Repoveden kansallispuistoon

VR on avannut kesäksi uuden junayhteyden tukemaan kesän vilkasta kotimaanmatkailusesonkia. Retkeilijät pääsevät nyt matkustamaan  junalla Repoveden kansallispuistoon kaksi kertaa päivässä. Helsinki-Kuopio -juna pysähtyy Hillosensalmen seisakkeella 20.6.-14.8.2022.

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Repoveden kansallispuistosta länteen, Repovesi -järven takana, sijaitsee Hillosensalmen rautatieseisake. Viimeinen juna pysähtyi Hillosensalmella kaksikymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen juna on kolistellut monta kertaa päivässä läpi Repoveden maiseman pysähtymättä kertaakaan Hillosensalmella.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Repoveden kansallispuiston kävijämäärä on moninkertaistunut. Useimmat saapuvat kansallispuistoon omalla autolla, mutta myös toimivalle julkiselle liikenteelle on kysyntää.  Lukuisat junavuorot Helsingistä ja muualta Suomesta tuovat matkustajia Kouvolaan, josta pääsee kesäisin bussilla Repovedelle. Myös Hillosensalmen junayhteyden palauttamisesta on haaveiltu vuosikausia. Tänä kesänä testataan junayhteyden suosiota.

Helsinki-Kuopio -juna pysähtyy Repoveden kupeessa Hillosensalmen seisakkeella ajalla 20.6.-14.8.2022
IC 63 (Helsinki klo 8:19–Hillosensalmi klo 10:12– Kuopio 12:29)
IC 68 (Kuopio klo 14:20–Hillosensalmi klo 16:45–Helsinki klo 18:40)

Kesäisin paikallisliikenteen linja nro 5 Kouvolan Matkakeskukselta kuljettaa Verlan maailmanperintökohteen kautta Repoveden kansallispuistoon, Lapinsalmen parkkipaikalle ja Orilammelle. Viikonlopun bussivuorot, niin sanottu Repovesi-bussi linja nro 15, jatkaa liikennöintiä lauantaisin ja sunnuntaisin 31.10. asti.
 

Jatkoyhteys Hillosensalmelta kansallispuistoon

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen matkaa muutama kilometri.  Lähin kansallispuiston tulentekopaikka, Karhulahti, on noin 2,5 kilometrin venematkan takana. Maantietä pitkin Lapinsalmen sisäänkäynnille matkaa kertyy noin 7 kilometriä.

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen  muutaman kilometrin matka joko vesitse (lyhimmillään 2,5 km) tai maanteitse (Lapinsalmelle noin 7 km). Hillosensalmi ei siis sijaitse kansallispuiston vaellusreittien varrella. Alueella on useita yrityksiä, jotka tarjovat venetaksi-, taksi- tai vuokrauspalveluja - vuokraa vaikka kanootti ja melo loppumatka. Mutta jos haluat säästää voimiasi kansallispuistoon, niin pikkubussi odottaa Hillosensalmella junalla tulijoita ja vie retkeilijät Lapinsalmen portille. Ja päivän päätteeksi Lapinsalmelta pääset bussilla takaisin junalle.

Pyöräilijän kannattaa tarkistaa, mahtuisiko oma pyörä mukaan junaan. Sesonkiaikoina junien pyöräpaikat varataan joskus loppuun, mutta omalla fillarilla kansallispuistoon pääsee joutuisasti. Huomaa kuitenkin, että Repoveden maastot ovat varsin haastavat, ja kansallispuistossa pyöräily on sallittu vain tietyillä reiteillä.
Maastopyöräilijöiden kannattaa tutustua Mäntyharju-Repovesi -reittiin. Tottunut maastopyöräilijä polkaisee Hillosensalmelta Mäntyharjulle reittiä pitkin ja nostaa lopuksi pyörän junaan Mäntyharjulla.

Lisätietoa Repoveden alueesta sekä siellä toimivista yrityksisitä löytyy Metsähallituksen sivuilta

Majoitus

Kansallispuistossa voi leiriytyä tulentekopaikkojen läheisyyteen täysin maksutta. Kansallispuiston sisällä on myös jonkin verran vuokrakotia ja -mökkejä. 

Repoveden kansallispuistossa on eritasoisia, merkittyjä retkeilyreittejä yli 40 km. Monipuolinen retkeilyreitistö luo mahdollisuudet useamman päivän vaelluksille. 

Myös Hillosensalmen lähistöllä on mahdollista majoittua, esimerkiksi Orilammen maja ravintolapalveluineen ja ohjelmapalveluineen sijaitsee vain noin 1,5 km päässä Hillosensalmen asemalta. Orilammella on eri tasoisia mökkejä sekä ravintola, kesäkahvila sekä päivittäin Repovedelle risteilevä Tuuletar, vakiolähdöt klo 14.10.