Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...

Kulttuuria talven keskelle

Kulttuurinnälkäisiä talvilomalaisia Kouvolassa ruokkivat Kouvolan Teatteri, Kymi Sinfonietta, Poikilo-museot ja Taideruukki.

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Kymi Ruukin tehdasmiljöössä sijaitseva punatiilinen Kuusankosken Taideruukki tunnetaan taidegallerioista, käsityöläisten pajoista ja myymälöistä. Pato Areena on noussut Suomen keikkapaikkarankingin kärkisijoille.

Sokkeloisessa rakennuksessa vaellellessa kannattaa kurkata kulmien taakse, sillä niiden takana saattaa ahertaa kädentaitaja. Galleriakerroksessa esillä on monta kuukausittain vaihtuvaa taidenäyttelyä, joihin kaikkiin on vapaa pääsy.

Rockin ystäville riittää valinnanvaraa. Pato Areenan kevään esiintyjiin kuuluvat muun muassa Happoradio, Viikate, The 69 Eyes, Pete Parkkonen, Kotiteollisuus, Tuure Kilpeläinen ja Paleface. Tarjolla on myös harvinaista herkkua: sekä Ismo Alanko että Edu Kettunen pitävät Taideruukin tehdasmiljöössä levynjulkkarinsa ja samalla toki konsertin.

Musikaalia, trilleriä ja komediaa

Talvipäivänä voi kaivata naurua, jännitystä tai tunteiden ääripäät virittävää musikaalia. Mielitekona voi olla myös Teatteriravintola Harkon sherry ja skagen talon tapaan.

Kouvolan Teatterin kevään uutuutena on psykologinen hyytävä trilleri Pudotuspeli. Siinä kansainvälisen firman kaupalliseksi johtajaksi halajavat joutuvat outoon testiin kilpaillessaan työpaikasta. Osassa näytöksissä on mobiilitekstitys englanniksi.

Maaliskuuhun saakka jatkaa Miika Nousiaisen romaaniin perustuva tragikomedia Pintaremontti, joka käsittelee hauskasti ajankohtaisia ilmiöitä. Selviytymisestä ja rakkaudesta kertovaa musikaaliklassikkoa Myrskyluodon Maijaa esitetään huhtikuuhun saakka.

Lapsiyleisöä hemmotellaan Kolmella iloisella rosvolla. Kardemumman kaupungin kuuluisuudet Kasper, Jesper ja Joonatan ovat vauhdissa helmikuusta huhtikuuhun.

Syksyn musikaali on 30-luvun Berliiniin ja natsien vallannousuun sijoittuva Cabaret. Keskushenkilöä, Kit Kat -klubin amerikkalaista kabareelaulaja Sally Bowlesia esittää monista tv-rooleista tuttu Terhi Suorlahti.

Edelmann ison orkesterin kera

Taiturimaisen Kymi Sinfoniettan kevääseen kuuluu niin lastenkonsertti, jazz-meininkiä kuin barokkimusiikkia. Käyrätorvivirtuoosi Radovan Vlatković vierailee, näyttämömusiikin herkkuja tarjoillaan Topi Lehtipuun johdolla.
Pääsiäiskonsertissa soi Joseph Haydn´n teos Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä. Perinteisessä nuorten solistien konsertissa esiintyvät paikalliset lupaukset.
Vapun kunniaksi kajahtavat viihdesävelet, ikivihreät, kevyet klassiset sekä elokuva- ja musikaalimusiikki. Tulkitsijoina ovat lavaheittäytymisestään tunnettu koloratuurisopraano Marika Hölttä ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittaja, baritoni Aarne Pelkonen.

Samuli Edelmann julkaisi vuonna 1997 kulttimaineeseen nousseen Vaiheet-albumin, joka sisälsi hänen isänsä Toni Edelmannin sävellyksiä mm. Herman Hessen runoihin ja Shakespearen sonaatteihin. Jatkoa toi levytys Vaiheet II.
Kouvolassa Edelmann esittää Vaiheet-albumien rakastetuimmat kappaleet Kymi Sinfoniettan vieraana 2.2.2023. Mukana ovat myös saksofonisti Jukka Perko, koskettimista ja elektoniikasta vastaava Leri Leskinen sekä Matti Paatelma pianon ääressä.

Kehystetty koiranäyttely

Kouvolan Taidemuseo Poikilon näyttelyn ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat (2.2.–29.4.2023) pääosassa on ihmisen paras ystävä.
Taidenäyttely kertoo ihmisen ja koiran suhteen ainutlaatuisuudesta. Koira ei ole vain lemmikki, vaan myös työtoveri ja taiteilijoiden inspiraation lähde.

Näyttelyn vanhimmat esineet ovat mayakulttuurin ajoille sijoittuvat pienoisveistokset sekä Kiinan Han-dynastian aikainen Terrakottakoira. Uusimmat teokset ovat valmistuneet viime kesänä.

Kaikkiaan kokonaisuudessa on mukana yli sata teosta noin 50 taiteilijalta. Teokset ovat lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta.

Kaupunginmuseo Poikilon Koko kaupungin teatteri -näyttely juhlistaa vuonna 1960 perustettua Kouvolan Teatteria. Näyttelyvieras pääsee kurkistamaan kulissien taakse ja voi kokeilla itsekin lavastamista, valojen tekemistä ja astumista lavalle.

Muusikko Esa Kotilaisen ääniteokset ovat kuultavissa Kouvolatalon puistossa tammikuusta maaliskuun alkuun.  Tiukupuisto helisee puiden oksilla 31.1. saakka. Luolamiehen uni on koettavissa helmikuusta maaliskuun alkuun. Kannattaa siis tulla kävelylle Kouvolatalon puistoon kokemaan musiikin taikaa talvisessa puistossa. Ääniteos soi päivittäin klo 8-22.