Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Iitin musiikkijuhlat ovat lähellä Kouvolaa

Pianonkanto Hiidenvuorelle ja muita iittiläisen musiikin ominaispiirteitä

Iitin musiikkijuhlat 16.-19.6.2021 huipentuvat Hiidenvuoren myöhäisillan konserttiin. Pianonkanto vuoren laelle on vanha perinne, jonka kesäiittiläiset kulttuuriniekat aloittivat ennen sotia. Ja jatkavat sitä edelleen aina kesäkuun alkupuolen konsertissa.

Jaa somessa

Jaa sivu Facebook-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu VKontakte-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu. Jaa sivu LinkedIn-palvelussa. Linkki avaa uuden selainikkunan, jossa jako tapahtuu.

Iitin musiikkijuhlat on nelipäiväinen, vuosittain kesäkuun alkupuolelle ajoittuva ja etupäässä kamarimusiikkiin keskittyvä festivaali. Taiteellisena johtajana on toiminut pitkään pianisti Laura Mikkola, joka tunnetaan erityisesti Einojuhani Rautavaaran pianoteosten tulkinnoistaan.

Ohjelmisto

Verlan tehdasmuseossa estradilla Taneli Mäkelä. Kamarimusiikkikonsertit pidetään Iitin puisessa ristinkirkossa. Ohjelmaa myös mm. Radalla Resort.

Koko ohjelma

Hellan flyygelin soutumatka

Kesäyön päätöskonsertilla Hiidenvuorella on pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran piano kannettiin Hiidensaaren Hiidenvuorelle heinäkuussa 1914.

Silloin asialla olivat kesäiittiläiset, oopperalaulaja Väinö Sola ja Kansallisteatterin näyttelijä Evert Suonio, jotka tarvitsivat pianoa esittämiensä kansanlaulujen säestäjälle. Runsas yleisö kuuli myös runoja ja näki näytelmän, ja juhla päättyi karkelointiin.

Juhlaperinne jatkui 30-luvulla, kun Marlebäckin kartanon emäntä Hella Wuolijoki lainasi flyygelinsä, joka hinattiin saareen soutulautalla ja kannettiin miesvoimin vuorelle.

Nykyisin kantajia on kuudesta kahdeksaan. Joskus on pressu pitänyt nostaa pianon suojaksi ja kerran konsertti on peruttu, mutta muuten ovat säät olleet yösoitolle suosiolliset.