Siirry pääsisältöön
Sivu latautuu...
Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X
Iitin musiikkijuhlat ovat lähellä Kouvolaa

Pianonkanto Hiidenvuorelle ja muita iittiläisen musiikin ominaispiirteitä

Iitin musiikkijuhlat huipentuvat Hiidenvuoren myöhäisillan konserttiin. Pianonkanto vuoren laelle on vanha perinne, jonka kesäiittiläiset kulttuuriniekat aloittivat ennen sotia. Ja jatkavat sitä edelleen aina kesäkuun alkupuolen konsertissa.

Jaa somessa

Iitin musiikkijuhlat on nelipäiväinen, vuosittain kesäkuun alkupuolelle ajoittuva ja etupäässä kamarimusiikkiin keskittyvä festivaali. Taiteellisena johtajana on toiminut pitkään pianisti Laura Mikkola, joka tunnetaan erityisesti Einojuhani Rautavaaran pianoteosten tulkinnoistaan.

Festarit alkavat konsertilla Verlan tehdasmuseossa. Sen tehdashallin miljöössä kuullaan yleensä kamarimusiikkia kevyempää ja kokeellisempaa ohjelmaa kuten jazzrevittelyä.

Kamarimusiikkikonsertit pidetään Iitin puisessa ristinkirkossa. Samat kokoonpanot, jotka soittavat kirkossa, pitävät iltapäiväkonsertteja Iitti Golfin Puimalassa.

Se on oikeasti vanha puimala, mukavalla tavalla ränsistynyt. Siellä muusikot revittelevät ja antavat taiturimaisia näytteitä rennolla otteella. Eivätkä paljasta ohjelmaa etukäteen.

Hellan flyygelin soutumatka

Kesäyön päätöskonsertilla Hiidenvuorella on pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran piano kannettiin Hiidensaaren Hiidenvuorelle heinäkuussa 1914.

Silloin asialla olivat kesäiittiläiset, oopperalaulaja Väinö Sola ja Kansallisteatterin näyttelijä Evert Suonio, jotka tarvitsivat pianoa esittämiensä kansanlaulujen säestäjälle. Runsas yleisö kuuli myös runoja ja näki näytelmän, ja juhla päättyi karkelointiin.

Juhlaperinne jatkui 30-luvulla, kun Marlebäckin kartanon emäntä Hella Wuolijoki lainasi flyygelinsä, joka hinattiin saareen soutulautalla ja kannettiin miesvoimin vuorelle.

Nykyisin kantajia on kuudesta kahdeksaan. Joskus on pressu pitänyt nostaa pianon suojaksi ja kerran konsertti on peruttu, mutta muuten ovat säät olleet yösoitolle suosiolliset.