Visitkouvola käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Sulje X
Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia Kouvolassa

Aallon harjalla

Alvar Aallon luomukset huumaavat sinut lämpimällä ja individualistisella, hyvin suomalaisella tyylillä. Jotain pientä Aallon suunnittelemaa on myös Kouvolassa, yksi asuinalue.

Jaa somessa

Alvar Aalto (1898–1976) loi poikkeuksellisen laajan ja monipuolisen uran arkkitehtina ja muotoilijana sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hän on suunnitellut sekä aluekokonaisuuksia että yksittäisiä rakennuksia. Suomalaisen arkkitehtuurin ja yhteiskunnan kannalta on ollut tärkeätä, että Aalto edisti modernismin standardisoitua rakentamista ja sosiaalista arkkitehtuurisuunnittelua.

Aallon kädenjälki näkyy myös Kouvolassa, sillä herra on suunnitellut Kouvolaan kokonaisen asuinalueen. Samaiseen alueeseen ihastui myös Antiikki & Design-lehti.

Asuinalue á la Aalto

Aalto suunnitteli Inkeroisten Tehtaanmäen asuntoalueen Anjalan paperitehtaan ja Inkeroisten kartonkitehtaan työntekijöille. Alue valmistui tehtaan kanssa samoihin aikoihin 1930-luvun lopulla.

Lisäksi Aalto suunnitteli alueen koulun, jossa sijaitsee nykyään Tehtaanmäen alakoulu. 1950-luvulla Aalto suunnitteli alueelle vielä kolme kerrostaloa.

Voit tutustua Inkeroisten ja Tehtaanmäen asuinalueisiin mobiililaitteella Citynomadi applikaation johdolla. Lataa vain applikaatio älypuhelimeesi ja olet kirjaimellisesti Aallon harjalla mobiilioppaasi kanssa. Alvar Aalto Citynomadi-reitti on erinomainen keino ottaa mestarin suunnittelemat kohteet haltuun.

Ole siis yhtä innovatiivinen ja Aallon harjalla kuin arkkitehti itse - lähde nauttimaan kauniista arkkitehtuurista mobiilikierrokselle, täysin omaan tahtiin ja maksutta! Eikä Alvar Aallon kierros tietenkään ole Kouvolan ainoa Citynomadi-reitti.

Tästä linkistä aukeaa Alvar Aallon kohteita esittelevä arkkitehtuuriopas.

Alvar Aallon luomuksia Tehtaanmäelle pääsee ihailemaan mukavasti bussilla. Kouvolan joukkoliikenteen linja 3 tuo matkaajan näppärästi keskustasta alle kilometrin päähän määränpäästä.

Kierros historiaan

Luonnollisesti, Alvar Aallon kohteisiin voi tutustua myös opastetuilla ryhmäretkillä.  Kierrokset tarjoavat ryhmille mielenkiintoisen katsauksen alueiden historiaan ja suunnitteluun. Samalla retkellä ihastellaan Ankkapurhan kulttuuripuiston alueen koskiluontoa ja vanhaa tehdaskylää. Retken kesto on 2–3 tuntia, pelkkä kävelykierros vie 1,5 tuntia. 

Kouvolan Matkailuoppaat järjestävät Kouvolan Alvar Aalto -kohteisiin opastettuja kävelykierroksia kesällä viikoittain. Kierrokset ovat helppo ja vaivaton tapa tutustua mestarisuunnittelijan kohteisiin.

Tutustutaan Ankkapurhankosken partaalle 1872 perustettuun puuhiomon puutarhamaiseen tehdaskylään, jonne arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli vuosina 1937-1956 paperitehtaan, kymmeniä asuinrakennuksia sekä lähialueelle koulun ja kokonaisen omakotitaloalueen. Nykypäivä sulautuu hienosti historialliseen tehdasmiljööseen ja Tehtaanmäki on säilynyt toimivana kokonaisuutena

 

Valmis paketti

Kouvolan Matkatoimisto välittää myös valmista kiertomatkaa Kouvolan Alvar Aalto-kohteisiin. Matkan aikana pääset tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin Kouvolassa, mutta myös Kymijoen maisemat ja kaunis suomalainen luonto pääsevät retkellä esille. Tarkemman kuvauksen retkestä ja sen sisällöstä näet visit.alvaraalto-sivustolta.

Kouvola on osa Alvar Aalto -kaupunkien verkostoa.

Lue myös: Alvar Aalto -matkailureitti hakee Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon