Maailmanperintökohde Verla

Maailmanperintökohde Verla on ainutlaatuinen nähtävyys. Vanha pahvitehdasmiljöö Verlankosken äärellä herää eloon tehdasmuseon opastetuilla kierroksilla. Tunnelmaa täydentävät näyttelyt, ruukkikylän puodit, lounaskahvila ja viinipuoti.Verlassa voi nähdä myös esihistorialliset kalliomaalaukset.

Maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, noin 30 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Tehdas on ollut kylän sydän 1870-luvulta lähtien, ensin toimivana tehtaana ja vuodesta 1972 alkaen tehdasmuseona. Unescon maailmanperintöluetteloon Verlan uniikki kokonaisuus hyväksyttiin 1996.

Verlassa saa kokea metsäteollisuuden historian varhaisvaiheet elävänä kokonaisuutena: hyvin alkuperäisenä säilyneet tehdasrakennukset koneineen ja tehdasaluetta ympäröivä työväen asuinalue sekä Verlankoski voimalaitoksineen.

Kesäisin vanhassa tallissa toimivat ruukkikylän pajat ja puodit tarjoavat palveluja ja nähtävää Verlassa vieraileville. Käsityöläisyys on läsnä myös tapahtumapäivien työnäytöksissä. Museoalueella palvelee lounaskahvila ja maailmanperintökohteessa voi myös yöpyä. Alueella on vuokrattavissa niin työläisten entisiä asuntoja 1890-luvulta kuin 1960-luvun lomakylän retromökkejä.

Kohteen omistaja ja ylläpitäjä on UPM-Kymmene Oyj.

Tietoa esteettömyydestä

Liikuntarajoitteinen henkilö voi osallistua muun ryhmän mukana osittain kierrokselle: kierros alkaa dokumenttifilmillä, jonka katselutilaan on esteetön kulku. Tämän jälkeen mennään puuhiomoon, josta edetään portaita pitkin alakertaan kokoojakoneille ja sieltä alapihan kautta kuivaamoon. Sisätiloissa on reitin varrella joitakin penkkejä, joille on mahdollista istahtaa kuuntelemaan opastusta. Halutessaan museovieras voi jäädä yläkertaan odottamaan, kunnes muu ryhmä palaa pahvikuivaamon kautta takaisin viimeistelyosastolle. Odotusajaksi annetaan luettavaksi kansio, jossa on kuvin ja sanoin selitetty, mitä museokierroksen aikana tehtaan alakerrassa ja kuivaamossa esitellään. Vieraamme voivat osallistua puolikierrokselle normaalin kierroksen yhteydessä tai liikuntarajoitteinen kierros voidaan tilata erikseen koko ryhmälle. Mikäli ryhmässä on liikuntarajoitteisia henkilöitä, pyydämme mainitsemaan asiasta ryhmävarausta tehtäessä.

Yhteystiedot

Verlantie 295
47850 Verla

Aukioloajat: 3.5.-26.6. ti-su klo 11-16

Juhannuksena museo on perjantaina suljettu ja
lauantaina ja sunnuntaina avoinna klo 11-16

27.6.-15.8. joka päivä klo 10-18
16.8.-30.9. ti-su klo 11-16

Päivitä tiedot