Arboretum Mustila

Arboretum Mustila on Suomen suurin ja vanhin puulajipuisto. Aluetta on kehitetty vuodesta 1902 lähtien, ja tällä hetkellä 120 hehtaarin puistometsässä kasvaa 100 havupuulajia, noin 200 lehtipuulajia sekä satoja erilaisia pensaita ja perennoja.

Useimmat kasvit on varustettu nimikyltein ja lajiesittelytekstein. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havumetsistään sekä kesäkuussa kukkivista alppiruusuista ja atsaleoista.Mustilan retkelle on hyvä varata seikkailumieltä ja riittävästi aikaa myös evästauoille, sillä reitin varrella on paljon nähtävää. Polkujen kunnostustyön ansiosta Arboretumin kauneimpia alueita voi nyt tulla ihailemaan myös pyörätuolilla tai rollaattorilla kulkien.

Alueella toimii myös Mustila Viinin viinitupa ja myymälä sekä Mustilan taimitarhat.

Estetiikkaa ja eksotiikkaa

Vuonna 1902 valtioneuvos A. F. Tigerstedt päätti tutkia ulkomaisten havupuiden viihtymistä Suomen oloissa. Näin sai alkunsa Arboretum Mustila, joka perustettiin Mustilan kartanon länsipuolella sijaitsevalle Kotikunnaan mäelle.

Tutkimuksen lisäksi Tigerstedtiä kiehtoi myös puiden esteettisyys, niinpä koetoiminta laajeni myös lehtipuihin ja koristepensaisiin. Valtioneuvoksen apuna oli hänen poikansa, joka jatkoi isänsä työtä perustaen muun muassa kuuluisan Alppiruusulaakson, "puutarhataiteen kokeilualueen".

Puisto on avoinna ympäri vuoden.

Yhteystiedot

Mustilantie 57
47200 Elimäki

Kesäkaudella (1.5.–30.9.) puistovieraat ovat tervetulleita klo 8–21.
Talvikaudella (1.10.–30.4.) puistossa voi vierailla valoisaan aikaan.

Päivitä tiedot