Länsi-Kymen Kulttuuritie

Länsi-Kymen Kulttuuritie

Kymijoen rannoille ja lähialueille sijoittuva 108 kilometrin pituinen kulttuurimatkailureitti tarjoaa kulkijoilleen hienoja maisemaelämyksiä ja vuosittain useita satoja kulttuuri- ja taidetapahtumia.

Loviisan 1700-luvun linnoitukset, vanhojen talojen kaupunkikorttelit, Bongan linna ja Kymijoen läntiset merenranta-alueet ovat etelässä – Maailmanperintökohde Verla ja Suomen kauneimmaksi nimetty Iitin kirkonkylä pohjoisessa – ja Kymenlaakson vanhimmat, 6600 vuoden ikäiset asuinpaikat ja mm. Alvar Aallon arkkitehtuuria Ankkapurhan kulttuuripuistossa Kouvolan Anjalassa.

Helpoimmin nähtävyyksiin ja tapahtumiin pääsee autolla tai pyörällä. Jos haluaa matkata koko reitin Loviisasta aloittaen, niin ensin ajetaan Ruotsinpyhtäälle ja iki-ihanan Strömforsin ruukin jälkeen suurten peltoaukeiden keskelle Kouvolan Elimäelle.

Loisteliaan Moision kartanon ja Arboretum Mustilan kukkametsien kautta jatketaan Iitin Perheniemen kylän rantatielle ja sieltä Kausalaan ja kolmen järven ympäröimälle Iitin Kirkonkylälle.

Kirkolta voit poiketa Pohjois-Iitin mahtavalle Hiidenvuorelle, Kimolan kanavalle ja Vuolenkosken rantakylän ja Mankalan jokiseudulle, tai ajaa reittiä seuraten Kuusankosken kulttuurikeskuksille ja palveluihin sekä Kauppakeskus Veturin kautta Korialle ja jopa Anjalan nähtävyyksille.

Alueen historiasta ja kirkoista kiinnostuneille reitillä on peräti 18 museota ja 8 arvokasta kirkkoa vuosilta 1460-1929. On myös konsertteja, taidenäyttelyjä, kesäteattereita, kansanoopperaa ja uimarantoja. Niiden ohessa kaikki voivat nauttia myös reitin hyvistä yöpymis- ja ruokailupaikoista, ihanista ryhmäoppaista ja kahviloista, maalaismarkkinoista, maatilatoreista ja tietysti mansikoista!

 

Tietoa esteettömyydestä

Reitin kohteiden esteettömyydestä ei ole laadittu kattavaa luetteloa.

Länsi-Kymen Kulttuuritie

Moisiontie 163
47200 Elimäki

Länsi-Kymen Kulttuuritiellä voi retkeillä ympäri vuoden. Kesäkuukausina yleisölle avoinna olevia kohteita on enemmän kuin syys- ja talvikuukausina. Myös tapahtumatarjonta on varsinkin reitin maaseutuosuuksilla talvisin vähäisempää kuin kesäkuukausina.