Länsi-Kymen Kulttuuritie

Länsi-Kymen Kulttuuritie

Itämeren Suomenlahden ja Järvi-Suomen yhdistävän mahtavan Kymijoen länsipuolisille lähialueille sijoittuva 100 km:n pituinen kulttuurimatkailureitti välillä Loviisa - Loviisan Ruotsinpyhtää - Kouvolan Elimäki - Iitin Perheniemi, Kausala ja Kirkonkylä - Kouvolan Kuusankoski,Kaunisnurmi ja Koria.

Kymijoen alue tunnetaan Suomen metsäteollisuuden tärkeimpänä toimialueena. Länsi-Kymen Kulttuuritien reittikohteita ovat mm. UPM:n museoima Unescon maailmanperintö-kohde Verlan puuhiomo ja aaltopahvitehdas ja Verlan kanssa samana vuonna 1872 etelämmäksi Kymijoen varteen perustettu Stora Enson museoima kartonkitehdas - nyk. Ankkapurhan teollisuusmuseo ja sitä ympäröivä suojeltu vanha tehdaskylä ja patoalue mm. Alvar Aallon suunnittelemine työväen asuinrakennuksineen.

Kymijoen alavirran jokiosuuksilla pauhaavat myös Etelä-Suomen suurimmat vapaat kosket. Voit osallistua vauhdikkaisiin koskenlaskuihin joen pääuomilla tai rauhallisille kanoottiretkille hiljaisemmilla jokiväylillä - tai tulla kalastamaan Kymijoen järville tai Loviisan merenrantakaupungin lahdelmille.

Reitin maisematyypit vaihtelevat suuresti 100 km:n matkalla, ja matkan varrella on mm. useita lintutorneja, uimarantoja ja patikointiin sopivia hienoja luontonähtävyyksiä. 

Arkkitehtuurista ja Kymijoen rajahistoriasta kiinnostuneille on puolestaan avoinna useita satojen vuosien ikäisiä kirkkoja ja muita merkittäviä kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä, esim. lähes 20 museota. Taide- ja kulttuuripahtumia hakeville on tarjolla kesäteattereita, taidenäyttelyjä, musiikkifestivaaleja ja mm. Kymi Sinfoniettan konsertteja - ja tietysti niiden ohessa myös hyviä ruokapaikkoja, ihania kahviloita, kesätoreja, maalaismarkki-noita ja erikoisruokakauppoja sekä sisustus- ja muotiputiikkeja - ja jättikokoinen kauppa-keskus Veturi ja Suomen suurin Prisma-tavaratalo Kouvolassa.

Reitin varteen on myös helppo majoittua. Kouvolan kaupunkihotellien lisäksi Sinua palvelevat maaseudun majatalot ja lomamökit.

Esite 2018

 

Tietoa esteettömyydestä

Reitin kohteiden estettömyydestä ei ole laadittu kattavaa luetteloa.

Länsi-Kymen Kulttuuritie

Moisiontie 163
47200 Elimäki

Länsi-Kymen Kulttuuritiellä voi retkeillä ympäri vuoden. Kesäkuukausina yleisölle avoinna olevia kohteita on enemmän kuin syys- ja talvikuukausina. Myös tapahtumatarjonta on varsinkin reitin maaseutuosuuksilla talvisin vähäisempää kuin kesäkuukausina.