ITE- taideympäristö Jätkän Onnela

Jätkän Onnelan tunnetun kymenlaaksolaisen ITE-taiteilija Ensio Tuppuraisen ( 1924-2014) luoma taideympäristö. Puistossa saa vapaasti liikkua ja kuvata tuotteliaan taiteilijan kiinnostavia ja välillä kärkevästi kantaa ottavia teoksia ja kylttejä.

Ensio Tuppuraisen pihapiiriinsä luomassa teosympäristössä Kouvolassa Kääpälän kylässä on nähtävissä laaja kokonaisuus Tuppuraisen  ITE-taidetta. Tontilla on suurikokoisia maalauksia, veistoksia ja kipakan protestihenkisiä tekstikylttejä, joilla hän antaa kyytiä EU:lle, poliitikoille ja muille tärkeille herroille. Jätkän Onnela tunnetaan myös nimellä Jätkän taulutalo.

Paikka on avoinna 24/7, ja siitä huolehtii nykyään paikallinen kyläyhdistys yhdessä Tuppuraisen perillisten kanssa.

Moni taho on lähtenyt mukaan tukemaan taideympärsitön kunnostamista. Maaseudun sivistysliitto ry kuvaaa kohteemme hienosti mm näin: " Tuppuraisen teosten aihekirjo on laaja. Osa teoksista hersyjää huumoria, toisissa pääosan saa kiivas protesti. Tyhjiin kaluttu Veronmaksajan ranko, vettä pissaava Kusta, puussa roikkuva Vihreä luonnonsuojelijaMaanäiti Halonen ja Kyntäjä hevosineen kilpailevat katsojien huomiosta Tuppuraisen taiteen täyteisellä pihamaalla. Jättiläismäisen Sotilaan jalustassa lukee ”JOKA KANSALAISOIKEUKSIA VAATII TÄYTTÄKÖÖN MYÖS VELVOLLISUUTENSA”. Eläkeläisten ja sotaveteraanien oikeudet, luonnonsuojelu sekä politiikkojen kykenemättömyys hoitaa yhteisiä asioita ja pitää lupauksiaan ovat toistuvia teemoja niin veistoksissa kuin kylteissäkin. Lasten iloksi Tuppurainen on pystyttänyt pihamaalle valtavan Ufon."

Tietoa esteettömyydestä

Kohteessa ei voi liikkua rullatuolilla.

Yhteystiedot

Vekarantie 950
46140 Vekaranjärvi