Iitin kirkko

Iitin kirkko on Suomen kauneimman kylän ja Iitin musiikkijuhlien keskipiste. Vuonna 1693 rakennettu puinen ristikirkko on rakennustaiteellisesti arvokas ja yksi Suomen viidestätoista 1600-luvulta säilyneestä puukirkosta.

Nykyinen kirkko on Iitin toinen kirkko ja rakennettu v. 1693. Rakennusmestarina toimi Taavi Juhonpoika ja lasimestarina Eerikki Eerikinpoika. Kirkko on tasavarsinen ristikirkko, jonka mallina lienee ollut Tukholman Katariinan kirkko. 

Kirkon vesikatto edustaa hollantilaista tyyliä, jonka erikoispiirteenä on korkea aumakatto, joka taittuu alalappeiden kohdalta ulospäin. Iitin kirkko on ollut punainen ainakin 1800-luvun alusta lähtien. Perusteellinen korjaus kirkossa suoritettiin vuosina 1913-14 arkkitehti Josef Stenbäckin johdolla. Kirkkoa nostettiin maasta metrillä ja rakennettiin uusi kivijalka. Puupaanut korvattiin betonipaanuilla. Kirkko vuorattiin sisältä ja ulkoa. Alttariseinälle hankittiin lasimaalaukset Italiasta. Ne esittävät enkeleitä , jotka pitävät ehtoollisaineita kädessään.

Yhteystiedot

Iitintie 846
47520 Iitti

Päivitä tiedot