IHOLLA, Aino ja Aura Kajaniemi sekä Riitta Järvelä

IHOLLA, Aino ja Aura Kajaniemi sekä Riitta Järvelä

Poikilo-museot

7/5 /hlö

*Hintaan sisältyy: pääsymaksu

Kouvolan kaupungin taidemuseo Poikilon näyttelytila muuntuu tekstiilitaiteen näyttämöksi helmikuussa 2019. IHOLLA on tekstiilitaiteen näyttely, jossa äidin, Aino Kajaniemen ja tyttären, Aura Kajaniemen teokset kohtaavat. IHOLLA -näyttelyn yhteydessä on esillä kaksi Riitta Järvelän videoteosta.

IHOLLA kuvaa äidin ja tyttären läheistä suhdetta niin henkilökohtaisella, esteettisellä kuin taiteellisellakin tasolla. Vuoropuhelu eri sukupolvien taiteilijoiden teosten välillä rakentaa ajallisen jännitteen. Taiteilijoiden teoksia yhdistää herkkyys, sarjallisuus ja kerronnallisuus sekä hidas, käsin tekemistä arvostava toteutus. Kummankin teoksissa esiintyy usein ihmishahmo eri muodoissaan sekä tekstiilin traditioon liittyvä ornamentillisuus. Molemmat taiteilijat ovat lisäksi siirtyneet kuvallisesta kerronnasta yhä enemmän tilaa haltuun ottavaan, installaatiomaiseen työskentelyyn. Teosten skaalan kasvaessa mukaan on tullut veistosmaisia muotoja, jotka jatkavat kaksiulotteista kerrontaa tilaan.

IHOLLA -näyttelyn yhteydessä on esillä kaksi Riitta Järvelän videoteosta Punainen ilmapallo ja Tulla nähdyksi. Videoteokset sijoittuvat ilmaisultaan dokumentin ja kuvataiteen välimaastoon. Taiteilija kerää vanhoja albumikuvia ja postikortteja ympäri maailmaa. Löydetyt kuvat ovat sekä historiallisia että dokumentaarisia. Tätä aineistoa taiteilija käyttää pohjamateriaalina ja jatkaa taiteellista työskentelyä äänittämällä ja kuvaamalla liikkuvaa ja staattista kuvaa.

Punainen ilmapallo kertoo suomalaisen lapsen historiasta 1800-luvun lopulta 1970-luvulle albumikuvien kautta. Se pohjautuu myös Järvelän oman elämän kokemuksiin. –Tulla nähdyksi videoteos sai alkunsa huomatessani leikin uhanalaisuuden tämän ajan digitaalisoituneessa elämässämme. Video kertoo eurooppalaisen kulttuurin leikeistä. Leikin myös itse videota tehdessäni, Järvelä kertoo.

Näyttely avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17, ma suljettu

Sulje

Varaustiedustelu

Varaustiedutelun kuvausteksti

Sulje

+358 20 615 5297

Sulje

Sijainti

Poikilo-museot

Varuskuntakatu 11
45100 Kouvola

Ti - Pe 11:00 - 18:00, La - Su 12:00 - 17:00, Ma suljettu.

Poikkeukset avoinnaolossa:
suljettu uudenvuodenpäivänä 1.1., loppiaisena 6.1., pääsiäinen on 19.-22.4., vappu 1.5., juhannus 21.-24.6., joulu 23.-26.12.