Leirikoulu historiallisessa ympäristössä

Kouvolan hienot matkailukohteet toimivat sekä luokkaretkeläisten että leirikoululaisten kokemus- ja elämyspaikkoina. Kouvolassa tekemistä ja näkemistä riittää. Tykkimäen huvipuisto, Aquapark j a Actionpark, Repovesi, Mustila, Verla, Mielakka, monipuoliset ulko- ja luontoaktiviteetit tarjoavat runsaasti valinnanvaraa - myös talvellakin. Kouvola on ihmeen hieno kaupunki ja helposti saavutettavissa.

Etelä-Suomen suurin leirikoulujärjestäjä Nuorisokeskus Anjala tarjoaa räätälöityjä ohjelmallisia leirikouluja Anjalan kartanon mailla.

Nuorisokeskus Anjalassa pidetään vuosittain noin sata leirikoulua. Sesonkiaikoja ovat huhti-toukokuu sekä syksy elokuusta lokakuuhun. ”Tyypillisesti leirikoulu kestää kolme päivää maanantaista keskiviikkoon, mutta myös yhden yön ja kokonaisen viikon mittaisia leirijaksoja tilataan”, sanoo Nuorisokeskus Anjalan asiakaspalvelupäällikkö Paula Rämä. Leirikoulun järjestäminen Anjalassa onnistuu myös talvella. Kesäisin Anjalassa on pitkälti järjestöjen leirejä.”Suurin osa leirikouluryhmistä tulee pääkaupunkiseudulta. Samoista kouluista tulee eri luokkia, ja samat opettajat palaavat uuden luokan kanssa.”

Nuorisokeskuksen luontopuuhat

Leiriohjelmat painottuvat luontoon, historiaan ja seikkailuun. Elämysten ja kokemusten ohella opitaan ryhmässä toimimista ja haetaan omia rajoja. Ohjelmat tukevat koulujen opetussuunnitelmia ja omatoimista oppimista.”Opettajat ovat antaneet hyvää palautetta siitä, että tekeminen on toiminnallista ja tavoitteellista”, Rämä totetaa. Leirikoulu sisältöineen räätälöidään jokaisen ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan. Tilattavissa on noin 40 eri ohjelmaa. Suosituimpiin kuuluu puiden varassa toteutettava Anjalan Tarzan, metsäisen labyrintin selvittäminen sekä Ruokaa tulilla -ohjelma, jossa ulkotulilla valmistetaan vaikkapa hampurilaisia. ”Myös jousiammunta, kankaanpainanta ja melonta kuuluvat tarjontaan. Olemme erikoistuneet nuorten kasvua tukevaan ohjattuun toimintaan sekä luontoon ja ympäristöön liittyviin teemoihin. Toiminnasta vastaavilla ohjaajilla on aina alan koulutus ja kokemus.”

Paljon touhua Anjalassa

Meno- ja tulomatkalla leirikoululaiset saattavat poiketa Kouvolan matkailukohteissa. Keväällä tutustumisen arvoisia paikkoja ovat Tykkimäen huvipuisto ja Aquapark, Repoveden kansallispuisto, Arboretum Mustila ja Unescon maailmanperintökohde Verla.Talvella voi käydä Rinnekeskus Mielakan monipuolisissa temppurinteissä. Bunkkerissa ja Tykkimäki Action Parkissa on toiminnallisia sisäaktiviteettejä. Anjalassa itsessään riittää kyllä tekemistä. Omatoimiseen vapaa-aikaan Nuorisokeskus tarjoaa urheiluvälineitä, polkupyöriä ja vaikkapa leiridiskon. Käytettävissä on myös pihapiirissä oleva peliareena sekä varaustilanteen mukaan sisäliikuntasali. Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastustalli löytyy noin 10 kilometrin päästä

”Uimaan pääsee kävely- ja pyörämatkan päässä olevaan sisähalliin ja maauimalaan. Lähellä on myös jäähalli, urheilu- ja palloilukenttiä sekä valaistuja hiihtolatuja.”

Muita leirikoulupaikkoja Kouvolassa

Valkealan kristillinen kansanopisto palvelee leirikoululaisia sekä kokous-, urheilu- ja harrasteryhmiä ympäri vuoden.

Vuonna 1924 Wreden maille, luonnonkauniille niemekkeelle rakennettu Tolkkilan kartano on kunnostettu alkuperäiseen loistoonsa tuhoisan tulipalon jälkeen. Tilat sopivat erityisesti leirikouluryhmille.

Pytynlahden kesäkoti sijaitsee kauniilla paikalla Iitissä Pyhäjärven rannassa.

Puhjonrannan kurssikeskus on kirkasvetisen Rapojärven rannalla Valkealassa. Suurillekin ryhmille soveltuvassa Puhjonrannassa on monipuoliset liikuntamahdollisuudet sekä hyvät rantasaunat. Repoveden kansallispuistoon on puolen tunnin ajomatka.