Ryhmäretket ja opastukset

Opastetuilla kierroksilla Kouvolassa voi tutustua vaikkapa Unescon maailmanperintökohde Verlaan, ihailla Alvar Aallon arkkitehtuuria tai vierailla puulajipuisto Arboretum Mustilassa. 

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli vuosina 1937–1956 Inkeroisiin Tehtaanmäen asuinalueen, koulun, tehtaan ja kerrostaloja.

Kouvolaan saapuvat ryhmämatkalaiset voivat tutustua mestariarkkitehdin luomuksiin opastetulla kiertoajelulla tai kävelykierroksella. Samalla retkellä ihastellaan Ankkapurhan kulttuuripuiston alueen koskiluontoa ja vanhaa tehdaskylää. Retken kesto on 2–3 tuntia, pelkkä kävelykierros vie 1,5 tuntia. 
1,5h kierros 94€/ryhmä.

Viiniä ja taidetta -kierros käynnistyy Arboretum Mustilasta, Pohjois-Euroopan merkittävimmästä puulajipuistosta. Kauneimmillaan arboretum on monen mielestä kesäkuussa alppiruusujen ja atsaleoiden kukkiessa.Retkeen kuuluu Mustilan tunnelmallisessa viinituvassa pidetyt viinimaistiaiset. Viinipuodissa ja taimimyymälässä on mahdollisuus tuliaisostoksiin. Lopuksi käydään läheisessä Moision Taide- ja Pitokartanossa opastetulla historia- ja näyttelykierroksella. Moisiossa nautitaan myös kartanon noutopöydän herkuista. Retken kesto on 4–5 tuntia, ja hinta alkaen 50 euroa henkilöltä.

Kierros maailmanperintökohteessa

Maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas ovat olleet Verlan kylän sydän 1870-luvulta asti. Vuodesta 1972 lähtien tehdasmuseona toiminut Verla hyväksyttiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1996.Retki aloitetaan katsomalla Verlan tehtaan vaiheista kertova elokuva, ja sitä seuraa opastettu tehdaskierros. Ostoksia voi tehdä ruukkikylässä paikallisten kädentaitajien ja tuottajien puodeista sekä Viiniverlan viinituvasta. Lounas nautitaan Makasiinikahvilassa tai vaikkapa upealla Kymin huvilalla Kuusankoskella. Verlan kierros kestää 3–5 tuntia, ja hinta on alkaen 35 euroa henkilöltä. Retkeen voi yhdistää käynnin Tuomas Hoikkalan luotsaamalla Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla.

Kaikki muutkin ryhmäretket Kouvolassa ovat räätälöitävissä toiveiden mukaan. Kohteita voidaan lisätä ja jättää pois, samoin retki onnistuu ilman ruokailua tai ruokailu voidaan järjestää ryhmän toivomassa paikassa.

Järjestely toimii niin, että ryhmä tulee bussilla Kouvolaan, ja opas hyppää sovitussa kohdassa kyytiin. Niin retken tilaus, suunnittelu kuin laskutus hoituvat VisitKouvolasta yhdestä numerosta.

Museokierroksista tsaarinajan Kouvolaan

Museokierrokseen kuuluu käynti Kouvolan Miljöö- ja radiomuseossa ja Puotimuseossa. Se kestää n.3, hinta 148 euroa ryhmältä kun opas on mukana. Lisäksi museoiden pääsymaksu on 5 euroa henkilöltä.Kouvolan Miljöö- ja radiomuseo esittelee muun muassa 1920–60-luvun porvariskoteja, jotka on varustettu kyseisten vuosikymmenten kalusteilla ja tekniikalla. Puotimuseossa pääsee kokemaan eri aikakausien aidon kauppatunnelman. 

Tehdastyöläisenä itsenäisessä Suomessa -kierros tekee aikamatkan Suomen itsenäisyyden alkuvaiheisiin. Tehdas oli työläisen elämän ja koko yhteisön keskipiste. Tehdas huolehti asumisesta, terveydenhuollosta, koulutuksesta ja tietysti työstä. Kesto on 1–2 tuntia, ja hinta 94 euroa ryhmältä. Lisämaksusta paikalle saa roolioppaita.

Tsaarinajan Kouvolaan johdattaa opastettu kävelykierros tsaari Nikolai II:n rakennuttamalla Kouvolan Kasarminmäen varuskunta-alueella. Nykyisellä kampuksella on noin kolmekymmentä punatiilirakennusta ja ortodoksinen Pyhän Ristin kirkko. Lounas nautitaan perinteikkäällä Upseerikerholla. Noin 2–3 tunnin mittainen retki maksaa alkaen 18 euroa henkilöltä.

Kuninkaalliset ja Kymijoki

Kymijoki – rajajoki -kierroksella tutustutaan aikaan, jolloin Ruotsin ja Venäjän raja kulki Kymijoessa. Opas kertoo Kustaan sodasta, Värälän rauhasta ja Kymijoen alueen kartanoista.Kahvit nautitaan Kymen paviljongissa, jossa on myös aikaa ostoksille Pentikin hyvinvarustellussa tehtaanmyymälässä. Kolmen tunnin mittaisen retken hinta on alkaen 22 euroa henkilöltä.

Kustaa III ja Ankkapurhan kulttuuripuisto -retkellä matkataan ajassa 1700-luvun lopulle. Silloin Kouvolan alueella taistelivat Kustaa III:n ja Katariina Suuren joukot.Opas kertoo tarinoita kahden suurvallan rajamailta. Myös Kuningas Kustaa saadaan paikalle, jos rooliopasta kaivataan. Kesto on noin 1,5 tuntia ja hinta 94 euroa ryhmältä.

Opastukset

Hinnat 1,5 tunnin kierros 94€ , 2 tunnin kierros 113€ ,  2,5h 128€ jne.
Kielet suomi, englanti, ruotsi, saksa ja venäjä.

Retkipakettien ja opastusten tiedustelut ja varaukset
matkailu@kinno.fi
Puh. 020 615 5295