Ideoita matkanjärjestäjille

Oheiseen listaan olemme koonneet monipuolisen otannan kohteistamme ja alueen yrityksistä. Kouvolassa riittää nähtävää ja koettavaa aivan kaikille!

Tykkimäen alue

Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto, Tykkimäki, täytti viime kesänä 30 vuotta.

Huvipuisto sijaitsee luonnonkauniin harjun laella mäntykankaalla sadan metrin korkeudella merenpinnasta. Tykkimäellä on noin kolmekymmentä erityyppistä huvipuistolaitetta ja kymmenkunta erilaista pelipistettä. Laitteita on kaiken ikäisille. Lisäksi alueella on mm. kiipeilystä pitäville seikkailijoille Atreenalin-seikkailuradat, leikki-ikäisten suosiossa oleva sisäleikkipuisto Mukkelis Makkelis, ulkoleikkipaikka Seikkailumaa ja minimaatila, missä voi tutustua erilaisiin maatilan eläimiin. Huvipuiston läheisyydessä Aquapark tarjoaa riemukkaita hetkiä vesileikkien ystäville liukumäissä ja leikkialtaissa.
 
Bogeyssa golf on vain ja ainoastaan iloinen asia! Bogey Golf toimii pay & play – periaatteella, jolloin pelaamaan pääsee ilman green cardia. Et tarvitse myöskään omia välineitä, sillä ne voit vuokrata paikan päältä golfklubilta. Kenttä tarjoaa kyllä runsaasti haasteita myös jo pidempään golfia harrastaneille, vaikkapa pisimmällä par3-väylällä, jolla on mittaa 172 metriä. Kentälle Kouvolan keskustasta on matkaa vain kolmisen kilometriä.

Repoveden ja Verlan alue

Repovesikeskus vie luontoon! Samalla kertaa voit varata majoituksen, ateriat ja oheisohjelman. Jos haluat kokoustaa, siihenkin löytyvät tilat Repovesikeskuksen yritysverkoston kautta. Ohjelma- ja retkipalveluja järjestetään pääosin Kouvolan alueella, Repoveden kansallispuistossa ja Verlassa. Varaukset onnistuvat helposti myös Online-palvelussa.

Suomessa on seitsemän UNESCOn maailmanperintökohdetta, joista yksi sijaitsee Kouvolassa. Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Verlan tehdasmuseo  valittiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. 

Verlan ruukkialue - puuhiomo ja pahvitehdas sekä sitä ympäröivä työväen asuinalue ja vesivoimalaitos muodostavat yhtenäisen alueen, joka liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Se on erittäin hyvin säilynyt esimerkki 1800-luvun loppupuolen metsäteollisuuden synnyttämästä tehdasyhteisöstä, joita syntyi Pohjois-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Verlan alue on yksi harvoja, joka on säilynyt meidän päiviimme.

Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalo Vuohijärvellä Repoveden kansallispuiston läheisyydessä on jo kahden kesän jälkeen noussut Suomen kulttuurikohteiden aateliin. Aiemmin kirkkona toimineessa rakennuksessa on kesäisin mm. galleria. Vuohijärvellä on Suomen ensimmäinen Rakkauspuisto, Peukaloisen puutarha, missä kuvanveisto, roomalaiset kivetykset ja kukkaistutukset yhdistyvät.

Puutarhassa on kuvanveistäjä Heikki Häiväojan toteuttama veistos, johon voi ihan virallisesti ripustaa rakkauslukon. Luonto- ja kulttuuritalo toimii konserttien ja tapahtumien näyttämönä ympärivuotisesti. Tilat ovat myös vuokrattavissa yritys- ja yksityiskäyttöön lokakuusta maaliskuuhun. Vuohijärven Luonto- ja Kulttuuritalo on osa Taidekeskus Salmelan kulttuurikokonaisuutta.

Mustilan alue

Pohjoismaiden merkittävin puulajipuisto, Mustila Arboretum, sijaitsee Elimäellä. Mustila Arboretumin perusti valtioneuvos A.F. Tigerstedt vuonna 1902. Puistossa kasvaa yli 250 puulajia, ja uusia lajeja on kokeilussa kaiken aikaa. Vuonna 1908 A.F. Tigerstedtin istuttama douglaskuusi nousee yli 40 metrin korkeuteen. Ikää kuuselle voi kertyä tuhat vuotta, joten puun kasvutarina on vasta aivan aluillaan, vaikka ympärysmittaa on jo niin, etteivät kädet ulotu rungon ympärille. Alkukesästä sadat kukkivat alppiruusut ja atsaleat hurmaavat puistossa kävijät. Metsän siimeksessä on myös metsäkirkko - ehkä Suomen ainoa. Siellä sielu ja mieli lepäävät. Mustila Arboretum on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Elimäellä Mustila Arboretumin kanssa samassa pihapiirissä on Mustila Viinin viinitupa ja myymälä. Tunnelmallisessa viinituvassa Tirehtööri Marja Tigerstedt maistattaa viinejä ja liköörejä. Tarjolla on myös muita Maria Mamman herkkuja, kuten hilloja, hyytelöitä ja mehuja. Viinimyymälästä voit viinien ja muiden herkkujen lisäksi ostaa myös erilaisia lahjatavaroita.

Kymijoen varrella

Ankkapurhan kulttuuripuisto on yhteisnimike Anjalan ja Inkeroisten alueen matkailukohteille. Kulttuuripuisto levittäytyy historiallisen Anjalan kirkon kautta Anjalan kartanomiljööseen Kymijoen rannalle. Ankkapurhasta pääsee kävellen tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemiin Inkeroisten tehdasalueen toimihenkilöiden ja työväestön asuma-alueisiin. Lisäksi Aalto suunnitteli alueen koulun, jossa sijaitsee nykyään Tehtaanmäen alakoulu. 1950-luvulla Aalto suunnitteli alueelle vielä kolme kerrostaloa. Kouvolan Matkailuoppaat järjestää alueella opastettuja kierroksia sekä touko-kesäkuussa myös Storaenso. Alueeseen pääsee tutustumaan myös mobiililaitteella Citynomadi applikaation avulla. 

Ankkapurhan alueella toimii myös Nuorisokeskus Anjala, jonka taustalla oleva Ankkapurhan kulttuurisäätiö on yhteiskunnallinen yritys. Nuorisokeskus Anjala järjestää ympärivuoden luontoon, historiaan ja seikkailuun perustuvaa leiriohjelmaa. Alueelle on siirretty Regina-koulu, joka on yksi Suomen ensimmäisistä kiertokouluista ja, jossa oli oppivelvollisuus. Nuorisokeskus Anjalan ohjelmassa onkin myös Wanhan ajan koulupäivä. Tiloja löytyy myös kokouksia, saunailtoja ja muita juhlia varten.  

Kuusankosken Taideruukissa sijaitsevat TaideTupa PikkuSelma ja Patoklubi  ovat kohtaamispaikkoja, missä voit tutustua taiteilijoihin ja heidän tuotantoonsa. Vaihtuvat näyttelyt johdattava taiteen ihmeelliseen maailmaan. Ja kun löydät sen oikean, voit sen hankkia itsellesi lainaamalla ilman suurta kertasijoitusta.

Kultturelli kaupunki

Kouvolan teatteri  on yleisömäärältään Kaakkois-Suomen johtava ammattiteatteri, joka tarjoaa riemukasta komediaa, koskettavaa draamaa, musikaalien huumaa – yksinkertaisesti unohtumattomia elämyksiä. Ensi-iltoja on vuodessa 5-7, lisäksi ohjelmassa on useita vierailuesityksiä. Syyskausi käynnistyy hurmaavalla tangomusikaalilla Satumaa, joka kertoo säveltäjä Unto Monosen elämäntarinan rakastettujen sävelten avulla.

Kymi Sinfonietta on ainutlaatuinen, kahden kaupungin orkesteri, joka aloitti toimintansa vuoden 1999 alussa. Orkesteri koottiin yhdistettyjen Kouvolan ja Kotkan kaupungin-orkestereiden muusikoista. Orkesterimusiikin perinteet ulottuvat siten aina sadan vuoden taakse. Kymi Sinfoniettan ohjelmisto on laaja ja korkeatasoinen, edustavathan kapellimestarit ja solistit kansainvälistä huippua.

Poikilo-museot koostuvat Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, KOUTA-galleriasta, Kino-Poikilosta ja Poikilo-galleriasta. Ne sijaitsevat Kouvola-talossa Kaunisnurmen museokorttelissa. Kouvola-talo itsessään on jo näkemisen arvoinen, sitä pidetään yhtenä Suomen kauneimmista postmodernistisista rakennuksista.

Kouvolan keskusta

Mielakka sijaitsee reilun kahden kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Mielakka on sekä talvi- että kesäurheilukeskus. Kesällä Mielakka on elämyksiä tarjoava pyöräilykeskus ja talvisin monipuolinen laskettelu- ja lumilautailukeskus. Mielakasta Roope Tonterikin on lautaillut maailman huipulle.

Kauppakeskus Veturi  on Kaakkois-Suomen suurin ja vetovoimaisin ostospaikka. Sen sijainti on erinomainen yhden Suomen vilkkaimmin liikennöidyn moottoriliikennetien VT6:n varrella. Veturissa toimii noin 80 yritystä.  Kauppakeskuksessa liikkuminen on esteetöntä, helppoa ja miellyttävää. Liikkeiden, ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi Veturissa on huippumodernilla esitystekniikalla varustettu elokuvateatteri. Ilmainen pysäköintipaikka löytyy samanaikaisesti liki 2000:lle autolle.

Kouvolan Prisma  tarjoaa laajan ja monipuolisen valikoiman päivittäistavaroita sekä pukeutumiseen, asumiseen ja vapaa-aikaan ja kotiin liittyen. Hinta ja laatu ovat Prismassa kohdallaan. Prisma-keskuksessa palvelee asiakkaita myös Ravintolamaailma, Emotion, Alko ja monet muut liikkeet.  Katettua, maksutonta pysäköintitilaa on kolmessa kerroksessa. Prismakeskuksessa sijaitseva Tykkimäki Actionpark tarjoaa liikunnan iloa ympärivuoden lähes jokaisena päivänä. Sisäpuisto aktivoi leikkimään ja liikkumaan 25 eri kohteessa. Tekemistä riittää myös aikuisille.

Majoitu mukavasti

Original Sokos Hotel Vaakunaa Kouvolan keskustassa ei voi olla huomaamatta, onhan se kauniin vaaleanpunainen. Hotelli tarjoaa tasokkaan yöpymisen lisäksi maittavat lounaat ja illalliset viehättävässä maalaisranskalaisessa miljöössä. Hotellin seitsemän erilaista kokoustilaa mahdollistavat erinomaiset puitteet erikokoisille tilaisuuksille ja tapahtumille. Sokos Hotelli Vaakuna on saanut Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnustuksen käyttöoikeuden, joka tarkoittaa muun muassa parempaa sisäilmaa ja allergiaystävällisiä sisustusmateriaaleja.

Ihastu Iittiin

Kettujärven rannalla sijaitsee ainutlaatuinen matkailukohde - Yli-Kaitalan Lomamökit. Kohde muodostuu korkeatasoisista, omarantaisista lomamökeistä omassa rauhassa, luonnon keskellä. Saunoa voit omassa mökissä tai vaikkapa Sammalsaunassa, joka on talon isännän oma innovaatio, jollaista ei ole missään muualla. Voit rentoutua retkeilemällä lähitienoon laavuille tai narraamalla kaloja Kettujärvestä. Jos kaipaat enemmän aktiviteetteja, niitä todellakin löytyy jousiammunnasta saappaanheittoon, pulkkacurlingista koiravaljakkoajeluun. 

Iitti Golf on 18-väyläinen, luonnonkaunis kenttä idyllisessä ja kauniissa maalaismiljöössä. Kouvolasta kentälle on matkaa vain 25 km, Lahdesta 45 km ja Helsingistä 145 km. Pelaamaan kentälle mahtuu lyhyelläkin varoitusajalla. Kentän naapurista ja lähialueilta löytyy viehättäviä majoituskohteita. Uutuutena tänä kesänä on Par3-kenttä. Tämä tekee pelaamisesta vaihtelevampaa ja helpompaa.