Madaltunut verenpaine ja muita metsän iloja
Jos metsään haluat mennä nyt, takuulla yllätyt. Näin riimitteli Iitissä syntynyt Aune Haarla sanoittaessaan Kipparikvartetin levyttämää Teddykarhujen huviretkeä. On ihan tutkittu juttu, että luontoretkellä on hämmästyttäviä terveysvaikutuksia.
Nykyisin tiedetään, että luontomaisema taulussa rauhoittaa ja parantaa keskittymiskykyä. Samoin on selvillä, että sairaalan ikkunasta olisi hyvä näkyä metsää. Sen katselu voi vähentää fyysistä oireilua ja nopeuttaa toipumista.
Vielä suurempi terveysvaikutus on sillä, että ihminen menee itse luonnon ääreen. Vain viiden minuutin pyrähdys metsässä kohottaa mielialaa. Vartin aikana elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine saattaa madaltua. Stressi ja syke laskevat.
Ja jos metsässä lisäksi innostuu liikkumaan, niin terveysvaikutukset vain kasvavat. Luonnossa ihminen etenee reippaammin kuin sisätiloissa eikä unohdu istuskelemaan, sillä metsässä ei tule vastaan upottavia sohvaryhmiä.
Hoitolaitoksemme metsä
Metsäntutkimuslaitoksen Metsästä hyvinvointia -tutkimusohjelma selvitti metsän hyvinvointivaikutuksia. Syntyi tutkittua tietoa siitä, että metsässä käynti rauhoittaa, kohentaa mielialaa ja on hyvää itsehoitoa verenpainetautisille.
Pelkkä metsässä oleskelu riittää tuottamaan hyvinvointivaikutuksia. Ei siis kuin tarvitse kuin kävellä metsään ja olla vain. Ei ole pakko rehkiä, ellei niin halua.
Hyvinvointiin ei vaadita aarniometsää ja jylhiä maisemia. Lähin vastaantuleva metsä sopii terveyden kohentamiseen, saattaapa hoitolaitokseksi riittää ihan vain muutama puu.
Jos haluaa kuitenkin vierailla viimeisen päällä olevassa hoitolaitoksessa, Kouvolassa sellaista edustaa Repoveden kansallispuisto. Sen parantavista hoidoista kannattaa nautiskella päivä tai parikin. Helsingin suunnasta Kouvolaan matkaavien puolestaan kannattaa ehdottomasti pitää Arboretum Mustila mielessä, sillä Pohjois-Euroopan mittapuulla merkittävä puulajipuisto sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta.
Kuukausiannos viisi tuntia
Eikä tässä vielä kaikki. Metsässä oleskelu laskee aivojen kuormitusta ja stressitasoa verrattuna siihen, että oleilisi kaupungissa. Luonnossa liikkuminen edistää myös sosiaalista hyvinvointia. Luonnossa kävijä suhtautuu myönteisemmin muihin ihmisiin.
Tunnin metsässä käyskentely parantaa tarkkaavaisuutta. Ja jos malttaa samoilla kaksi tuntia, niin samalla saa elimistönsä puolustuskyvyn paremmaksi.
Metsäntutkimuslaitos suosittelee kuukausittain viiden tunnin viettämistä lähiluonnossa. Sillä pitäisi olla huomattava vaikutus henkiseen hyvinvointiin.
Mutta mistä terveyshyödyt johtuvat? On arveltu, että syy on ainakin metsän äänissä ja tuoksuissa. Japanissa on tutkittu metsästä erittyviä eteerisiä öljyjä, joilla uskotaan olevan myönteisiä vaikutuksia. Haittaa tuskin on maisemien näkemisestä, kasvien hypistelyistä ja metsämarjojen maistelusta.