Jaalan kirkko

Jaalan kirkko

Jaalantie 140, 47710 Jaala

Jaalan kirkko on valmistunut adventtina 1878.  Se on arkkitehti August Bomanin. Rakennustyöstä vastasivat hausjärveläinen Karl Gustaf Kajander ja Karl Källman.
 
Kirkko on tyypiltään länsitornillinen pitkäkirkko, jossa on korostetut lyhyet poikkisakarat. Kirkko edustaa lähinnä uusgoottilaista tyylisuuntaa. Lisäksi siinä on nikkarityylin piirteitä.
 
Alttaritaulu on vuodelta 1885 ja sen on maalannut Sigfrid Keinänen. Alttaritaulun Vapahtajan mallina on ollut Robert Kajanus. Kirkon ensimmäiset urut olivat Ruthin urkutehtaalta Lahdesta vuodelta 1906. Nykyiset urut ovat 21-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat vuodelta 1973.
 
Kirkon kellotapulissa on kaksi kelloa. Pienempi messinkinen kello on valettu Pietarissa 1878. Suurempi kello on Lokomon valmistama vuodelta 1956.
 
Vuosien 1935-36 suuressa korjauksessa rakennettiin kirkon itäpäätyyn tiilinen rapattu seurakuntasali.  Salin yhteydessä on nykyaikainen keittiö ja saliin mahtuu 60 ruokailijaa.  Seurakuntasalissa järjestetään kirkkokahveja, muistotilaisuuksia sekä muita seurakunnan tilaisuuksia. Kesäisin seurakuntasalissa toimii tiistaisin ja torstaisin lähetyksen kesäkahvila.
 
Kirkko on remontoitu kokonaan 1998 ja ulkomaalaus on uusittu 2007. Tällä hetkellä korjausmaalataan kirkon penkkejä. Istumapaikkoja on noin 600.