Oravalan kartano

Tammipuisto 60, 45940 Oravala
Kahvittelu Oravalan kartanon puistossa
Oravalan kartanon puisto
Oravalan kartanon kotimuseo
Kahvittelu Oravalan kartanon puistossa
Oravalan kartanon puisto
Oravalan kartanon kotimuseo

Oravalan kartano sijaitsee kantatien 46 varressa, 17 km Kouvolan keskustasta ja 16 km Verlasta, sekä Kymijoen veneväylän varrella n. 1 NM Virtakiven vierasvenesatamasta. Kimolan kanavan sululta on matkaa n. 10,5 NM ja Iitin kirkonkylältä 11,5 NM. Kartano perustettiin vuonna 1671, mutta ensimmäiset asukkaat saapuivat kartanon maille jo keskiajalla. Oravalan kartano tammipuistoineen on ollut valtakunnan rajana, kokenut tuhoisan palon ja seurannut vaikutusvaltaisten omistajiensa elämää vuosisatojen ajan.

Opastetulla kierroksella tutustutaan kartanon mielenkiintoisiin henkilöihin ja historian kohtalokkaisiin käännekohtiin. Kävelemme tammipuistossa ja vierailemme kotimuseossa. Kotimuseo on kartanon vanhin asuinrakennus, joka säästyi tuhoisasta palosta 1918. Kartanon tammipuisto on perustettu 1700-luvun lopussa ja on luotu muotopuutarhan korttelimaisen ja symmetrisyyden mukaisesti.

Kahvitarjoilu on mahdollista liittää kierrokseen, ja istahtaa hetkeksi nauttimaan miljööstä ja perinteikkäästä kahvittelusta. Kahvitarjoilun leivonnaiset ovat kartanon omasta reseptikätköstä.

Vierailuun voi myös yhdistää virkistävän KymiSun-veneretken Kymijoella. Oravalan kartanolla järjestetään myös tapahtumia kulttuuriperinnön merkeissä.

Oravalan kartano on luomumaatila. Maisemanhoidosta pitää huolta pieni lammaskatras ja ikivanhoilla pelloilla kasvaa luomuviljaa. Oravalan kartanon isäntäparina on viides Hornborgin sukupolvi. Kartano on auki tilauksesta ryhmille ja tapahtumapäivinä. Tervetuloa nauttimaan Oravalan kartanon kulttuuriperinnöstä!